Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 00:06:37

Чернігів культурний і туристичний: підсумки року

04.03.2020   09:17Агенцiя

Звіт про роботу управління культури та туризму Чернігівської міської ради за 2019 рік на розширеній нараді 3 березня представив начальник управління Олександр Шевчук.

Наразі управлінню культури та туризму міськради підпорядковано дев’ять закладів, серед яких два комунальні підприємства та одна комунальна установа.

За словами Олександра Шевчука, ключовий концертний майданчик Чернігова - КП «Міський Палац культури імені В.Радченка». Це простір для реалізації творчого потенціалу міста, який приймає гостей міста з їхніми концертними програмами та культурними продуктами.

Також є Палац культури, художньої творчості дітей, юнацтва та молоді - єдиний осередок дозвілля мешканців мікрорайону Шерстянка. Його колективи систематично представляють Чернігів на сценах як України, так і за кордоном. Величезним попитом серед мешканців міста користується «Театральна студія 23», Театр вогню «Кронос», зразкова циркова студія «Максимум» та всесвітньо відомий Театр тіней «Верба». Останні виступали на сценах Китаю, Румунії, Польщі, Угорщини та Америки, пройшли у фінал американського талант-шоу. Крім того, на базі філії Палацу (Тичини,47) діє інклюзивний театр «Дивосад», учасники якого стали переможцями театрального фестивалю серед інклюзивних театрів Східної Європи, що відбувся на початку 2019 року в Польщі.

Окрім того, управлінню підпорядкована Централізована бібліотечна система. Наразі вона потребує трансформації, розроблення сучасного формату їх функціонування. До ЦБС входять бібліотека імені М.Коцюбинського та 12 філій у мікрорайонах міста, у яких загалом працює 82 бібліотекаря. Серед позитивних кроків до впровадження змін в бібліотеці є реалізація проєкту Бюджету участі «Міська Медіатека на Шерстянці: територія креативного навчання, спілкування та дозвілля громади».

Має місто й 4 мистецькі школи, які протягом року теж плідно працювали. Серед новацій у здобутті мистецької освіти: відтепер навчатися можуть всі, незалежно від віку та зайнятості.

Також до сфери управління належить Центральний парк культури та відпочинку. Олександр Шевчук зауважив, що цей обєкт на 100% морально застарілий, вимагає модернізації та реконструкції. 

«Маючи сучасний парк, Чернігів би перетворився як мінімум - на обласний центр дитячого дозвілля, як максимум - на платформу сімейного відпочинку для містян, гостей міста та туристів. Підтвердженням цього став навіть мобільний парк атракціонів під час роботи новорічного Казкового містечка-2020», - вважає Олександр Шевчук. Він також відмітив, що досить високий попит серед містян має міська ковзанка, яка активно відвідується навіть зараз, у перші дні весни.

***

Начальник управління культури та туризму міськради зауважив, що якість проведених заходів у місті однозначно зростає, вони все більше привертають увагу сусідів із столиці та Білорусі. 

«Якщо говорити про День міста-2019, то він став наймасштабніший по кількості гостей міста та одночасному зосередженню людей на одній центральній локації святкувань. Зимове містечко, що працювало з 19 грудня по 19 січня, завдяки зміні формату святкувань, оновленому концепту наповнення, привернуло увагу гостей з нашої області, киян та туристів із Гомелю. Вони залишилися враженими від європейського рівня святкувань», - зазначив він та нагадав, що під час традиційного фольклорного фестивалю у місті започаткували Книгу рекордів Чернігова, яку вестиме управління культури та туризму Чернігівської міської ради. І першим рекордом стало приготування й пригощання всіх охочих Сіверським борщем, 200 літрів якого варили у казані прямо на площі.

За словами Олександра Шевчука, туристична галузь міста Чернігова прогресивно розвивається, і постійно зростає попит на проведення вікенду саме в нашому місті. Згідно з опитуваннями, яке провело наприкінці минулого року авторитетне інтернет-видання «Зручно тревел», Чернігів увійшов у ТОП-10 міст, які динамічно розвивають туризм.

З нагоди відкриття туристичного сезону з квітня 2019 року у Чернігові офіційно запрацював Туристично-інформаційний центр, який став 12-м ТІЦом в Україні. А за результатами річної роботи - другим сертифікованим. Відповідний документ ТІЦ отримав у жовтні минулого року.

Інформація для мешканців про культурні заходи в місті та про роботу ТІЦ активно представлені у соціальних мережах.

Протягом 2019 року за інформацією про місто, з приводу замовлення екскурсії, допомогою зорієнтуватися в місті, в ТІЦ індивідуально звернулися 1053 особи. Крім того, були й навідування делегаціями, туристичними групами - зокрема, з Китаю, Англії, Франції, Німеччини, Португалії, Литви, Латвії та Білорусі. Серед вітчизняних туристів домінують Київ, Суми, Полтава, Львів.

За підсумками минулого року валовий туристичний збір збільшився втричі:
Чернігів активно дбає про розширення брендованої сувенірної продукції та продукування унікальних продуктів. Таким прикладом може бути створення єдиного в Україні каталогу туристичних об’єктів міста.

Окремими продуктами іміджевої політики стало запровадження школи Амбасадорів Чернігова, Творчої майстерні казок для дітей та фахової підготовки гідів міста Чернігова в першій сертифікованій школі гідів. Як вважає начальник управління, затребуваність в цьому дійсно є, і виховання кагорти нових гідів-професіоналів вдало доповнить існуючу базу екскурсоводів, а місто визначить механізм контролю за їх роботою.

Також унікальним стало створення сучасної карти міста, яка містить поради та контакти для туристів і якої раніше не було. Тепер кожен гість Туристично-інформаційного центру може безкоштовно отримати її й вивчати Місто легенд.

З метою налагодження співпраці у Чернігові провели всеукраїнський форум «Туристичні практики 2019» та три воркшопи щодо використання діджітал-технологій у промоції міста.

Є проєкти, розроблені для дітей. Наприклад, щоб більше зацікавлювати їх історією нашого міста, для них екскурсії проводять їхні однолітки.

Крім того, про цікавинки міста в Чернігові «розповідають» і тролейбуси. З серпня 2019 року тестовим був маршрут №8, а з 14 лютого історії міста звучать у тролейбусах №8, 9, 9а, 10, 11.

Під час своєї доповіді начальник управління культури та туризму говорив також і про нагальні проблеми, які потребують вирішення. Однією з них є низькі заробітні плати для працівників галузі. До прикладу, середня зарплата артиста Міського палацу сьогодні становить 5484 грн. За словами Олександра Шевчука, маючи таку оплату праці, молоді артисти в пошуках кращої долі масово рушають закордон.

Іншим проблемним є питання щодо забезпечення логістики мистецьких заходів. Мова йде про відсутність власного автотранспорту, який необхідний для перевезення звукової апаратури, світлового обладнання, артистів. Вирішення цього питання дозволить розширити по різним мікрорайонам міста майданчики, де проводитимуться концерти.

Зокрема, такий культурний майданчик потрібен у мікрорайоні Масани. На сьогодні там проживає близько 30 тисяч мешканців, й відповідно до проведених опитувань більшість із них не охоплені культурним життям. Створення атракції в мікрорайоні дозволило би проводити не тільки концерти, а й заходи соціального спрямування, які зробили би життя мешканців цікавішим.

Говорячи про оптимізацію Централізованої бібліотечної системи, начальник міського управління культури та туризму наголосив на необхідності запровадження електронного каталогу в мережі ЦБС. Для міста орієнтовно це коштуватиме 240 тис.грн. Завдяки такому каталогу всі містяни зможуть заходити на цю платформу, дивитися, що є в кожній з бібліотек-філій, та робити передзамовлення.

Недоліком, який варто виправити, Олександр Шевчук назвав також відсутність у місті сучасних рекламно-інформаційних тумб Морріса (вуличних колон циліндричної форми для вивішування рекламних афіш).

Крім того, місту потрібно вирішити питання відсутності концертної зали в міській школі мистецтв (вул. Захисників України), а також прибудови третього поверху музичної школи №2 ім.Євгена Богословського (зараз там як дефіцит навчальних авдиторій, так і аварійний стан покрівлі).

- При опрацюванні міського бюджету на 2021 рік ці озвучені проблеми ми можемо розглянути і деякі з них, я думаю, зможемо вирішити. Правда, щодо створення відкритих майданчиків є побоювання, що вони будуть об'єктами вандалізму або ними ніхто не буде користуватися. Тобто я не впевнений, що вони потрібні. А закупівлю автобусу та добудову додаткового поверху для музшколи – треба розглянути, - прокоментував цей перелік проблемних питань Владислав Атрошенко.

Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини