Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 14:32:29

Чернігівський Ресурсний центр з розвитку місцевої демократії підсумував свою діяльність

01.06.2018   08:18Агенцiя

31 травня у прес-центрі «Чиста політика» відбулася прес-конференція на тему «Підсумки діяльності Чернігівського Ресурсного центру з розвитку місцевої демократії».

На цьому заході представники Центру «Доброчин»та пілотних громад, зокрема, Менської та Сновської ОТГ розповіли, як саме впроваджуються механізми участі громадян у самоврядуванні на місцевому рівні.

Розпочала прес-конференцію керівник Центру «Доброчин» Наталія Дрозд, яка нагадала, що між їхнім центром та Сновською і Менською пілотними громадами давно йде плідна співпраця, а тому саме на цьому заході їхні представники презентують про власні успіхи у своїй діяльності, а надалі напрямки співпраці буде розширено, зокрема, вже планується проект розвитку шкільної освіти.

Наразі ж, за словами пані Наталії, завдяки спільній роботі в пілотних громадах розроблено Статути, які проходять громадське обговорення, також було проведено навчання для активних громадян та представників влади з метою знайдення компромісних рішень в нагальних питаннях, щоб усі сторони конфлікту для вирішення будь-яких непорозумінь користувалися правовими методами – місцевими ініціативами, петиціями, громадськими слуханнями тощо.

Ці громади було обрано з тих причин, що вони є асиметричними по своїй структурі, тобто їхній центр (місто) досить нерівномірно віддалений від багатьох інших населених пунктів на чималій території, а тому саме для забезпечення рівномірного доступу усіх жителів громади до послуг влади й було запроваджено усі ці інструменти місцевої демократії, щоб населення розуміло, як простіше і легше можна «достукатися» до керівництва ОТГ.

«Дуже приємно, що сьогодні зібралися представники пілотних громад, адже нашими спільними зусиллями за цей рік було зроблено досить багато справ – ми розробили Статути для цих двох громад, для чого було розроблено два варіанти Статутів і врешті зупинилися на другому проекті», – розповів керівник Ресурсного Центру з розвитку місцевої демократії Олександр Підгорний. Не так м’яко проходили всі ці процеси, що мали певне політичне забарвлення, але я гадаю, що громада зможе отримати нормальний документ і Статут буде врешті прийнятий. Приємно зазначити й те, що ці дві громади відкриті для співпраці, а це дає перспективи на подальші шляхи взаємної роботи з можливістю залучення додаткових коштів для розвитку ОТГ.

«Наша Сновська міська рада дуже задоволена співпрацею з Центром «Доброчин», яким ми вдячні за підтримку, адже новостворені громади мають проблеми з великим нормативним навантаженням, з яким самотужки впоратися дуже важко, тому ми вдячні за таку нагальну допомогу, – зазначила секретар Сновської міської ради Наталія Самойлова, – нашій громаді дійсно було надано два проекти Статутів, а створена робоча група вже вносила корективи до обраного другого проекту Статуту, який зараз оприлюднено для обговорення на сайті міської ради, і врешті він, хочеться сподіватися, буде підтриманий і прийнятий депутатами».

В цьому році завдяки співпраці з Центром «Доброчин» ми реалізували три спільні проекти – по-перше, проект добровільних пожежних дружин, для чого було спочатку створено комунальний заклад Менська місцева пожежна охорона, а згодом люди проявили ініціативу і було проголосовано депутатами за створення в селі Дягова добровільної пожежної дружини, в яку ввійшли жителі цього села, – повідав секретар Менської міської ради Юрій Стальниченко, – другим проектом став Статут нашої громади, що наче місцева Конституція, кожному жителю ОТГ буде надавати право приймати участь у місцевому самоврядуванні, але цей документ ми не поспішаємо приймати, бо наші люди мають максимально ознайомитися з ним і вивчити всі його можливості, а потім після обговорення вже буде його затвердження на сесії міської ради та його державна реєстрація.
Третім проектом, за словами пана Юрія, є проект Бюджетного регламенту, який дає змогу людям приймати участь у всіх процесах планування бюджету громади та контролю за використанням бюджетних коштів – наразі бюджетний регламент погоджено на сесії міської ради у вигляді проекту і лишилося доопрацювати його на профільній комісії та затвердити.
Від ініціативи кожного жителя залежить якість усіх згаданих документів, але наразі громадянська ініціатива, на жаль, дуже низька, а хотілося б долучити до обговорення питань місцевого самоврядування більшість громадян - додав Юрій Стальниченко.

Менський міський голова Геннадій Примаков зауважив, що наші громадяни дійсно мало активні, тому ми намагаємося їх «розворушити» і залучити до нагальних питань місцевого самоврядування, попереду ж очікуємо прийняття громадського бюджету та вирішення інших актуальних питань, в тому числі і завдяки плідній співпраці з Центром «Доброчин».
 

Останні новини Чернігівщини

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.