Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 23:14:04

Відбулося засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій

14.06.2013   08:10

13 червня заступник голови облдержадміністрації Віктор Геращенко провів чергове засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Учасники засідання проаналізували причини загибелі людей на водних об’єктах у 2012 році, окреслили необхідні заходи для виправлення ситуації в поточному році. Також було розглянуто питання утримання та улаштування автоматизованих систем раннього виявлення надзвичайних ситуацій, оповіщення людей у разі їх виникнення на потенційно-небезпечних об’єктах області.

За словами начальника управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи облдержадміністрації В’ячеслава Риги, питання попередження загибелі людей на воді набуває особливої актуальності на етапі підготовки до купального сезону. А це, в свою чергу, потребує аналізу минулорічної ситуації.

Незважаючи на заходи, що були вжиті з боку облдержадміністрації, райдержадміністрацій, міськвиконкомів, обласних управлінь і організацій з попередження загибелі людей на водних об’єктах, як засвідчують дані, у 2012 році загинуло 86 осіб, що на 44% більше ніж у 2011 році. Найбільша кількість трагічних випадків на воді зареєстрована у Чернігівському, Козелецькому, Ріпкинському районах та місті Чернігові.

90% загиблих – чоловіки. Найбільше втопилося людей у віці 50-60 років, за соціальним станом переважають безробітні. Найчастіше люди гинули на воді у липні та червні. 64% трагічних випадків трапилися на річках, основна причина – порушення правил безпечної поведінки на воді та купання в необладнаних для цього місцях.

Непроста ситуація склалася на водних об’єктах і у поточному році, протягом січня – травня на воді загинуло 24 особи.

Про заходи, які вживаються на місцях для попередження загибелі людей на водних об’єктах доповіли голови комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Куликівського, Ріпкинського районів та міста Чернігова та начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій та охорони здоров’я Чернігівської райдержадміністрації.

За результатами обговорення було прийнято рішення до 20 червня райдержадміністраціям, міськвиконкомам визначити місця масового відпочинку на воді й облаштувати їх відповідно до вимог Типових правил охорони життя на водних об’єктах України, забезпечити пляжі та місця відпочинку на воді наглядною агітацією щодо правил безпечного поводження на воді, утворити в місцях масового відпочинку населення поблизу водних об’єктів сезонні рятувальні пости тощо.

Про наявність, стан утримання та улаштування автоматизованих систем раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення людей у разі їх виникнення на потенційно-небезпечних об’єктах області присутніх поінформував начальник управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в області Вадим Шулюк.

Так, на території Чернігівської області визначено 71 об’єкт, який підлягає обладнанню системами раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення людей у разі їх виникнення. На 29 об’єктах розроблені та погоджені технічні завдання, на 26 об’єктах – робочі проекти.

У грудні 2012 року обласна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій затвердила “План-графік впровадження автоматизованих систем раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення людей у разі їх виникнення на потенційно-небезпечних об’єктах та об’єктах підвищеної небезпеки Чернігівської області”.

На підприємствах ПАТ “Ічнянський завод сухого молока та масла”, Державній організації “Комбінат “Айстра” закінчено монтаж і введено в експлуатацію зазначені системи. Чернігівське відділення ПАТ “САН Ін Бев” провело монтаж системи та здійснює пуско-налагоджувальні роботи.

Ряд об’єктів оснащені штатними системами, які забезпечують раннє виявлення надзвичайної ситуації та оповіщення працюючого персоналу, здатні блокувати розвиток надзвичайної ситуації, але вони повільними темпами обладнуються засобами передачі інформації до пультів централізованого спостерігання.

Працівники Управління ДСНС у Чернігівській області постійно проводять перевірки об’єктів, що підлягають обладнанню системами, і зобов’язують їх керівників здійснити відповідні заходи. Так, було складено 21 протокол про вчинення адміністративного правопорушення за ст. 18816 КУпАП. На об’єкти, які підлягають обладнанню системами винесено 24 приписи про застосування запобіжних заходів щодо призупинення роботи.

Незважаючи на проведену роботу, на багатьох об’єктах не виконуються вимоги щодо впровадження автоматизованих систем раннього виявлення надзвичайних ситуацій. Тому районним державним адміністраціям дано доручення детально проаналізувати ситуацію з улаштування автоматизованих систем раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення людей на засіданнях комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій за участю керівникам потенційно-небезпечних об’єктів і вжити дієвих заходів для їх обладнання.

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.