Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 17:32:28

Книга Миколи Сукача та ХІХ фестиваль

07.03.2019   10:44Агенцiя

6 березня у прес-центрі «Чиста політика» відбулася прес-конференція з нагоди відкриття XIX Міжнародного фестивалю класичної музики «Сіверські музичні вечори» та виходу у світ дебютної художньо-біографічної книги про життя та творчість незаслужено забутого українського композитора Сергія Борткевича.


 Розпочав захід заступник генерального директора Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм Олександр Соломаха, який привітав присутніх, представив спікерів та повідав, що прес-конференція відбувається з приводу двох приємних подій – відкриття Міжнародного фестивалю класичної музики та виходу гарної книги (передмову до якої написав пан Олександр), за що окрема подяка Ігорю Слезко.

 Детальніше про означені події розповів художній керівник та головний диригент оркестру «Філармонія», заслужений діяч мистецтв України, почесний громадянин Чернігова Микола Васильович Сукач:

 – Рано вранці спало на думку передивитися усі буклети 18 попередніх фестивалів, після чого відчув гордість за велетенський труд та велике сузір’я видатних митців, що були на цих фестивалях. А ХІХ фестиваль, що розпочинається 17 березня, можна назвати підсумковим, бо він присвячений 20-річчю нашого оркестру. Тому й програма його незвична, де головною постаттю стане видатний піаніст сучасності Вадим Руденко, який був на усіх 18 фестивалях і зробив неоціненний внесок у розвиток культури Чернігівщини. Вадим має творчу свободу й безмежні природні можливості (подібний дар має лише Аркадій Володось), але постійно мусить обслуговувати відомі оркестри і лише в Чернігові він може грати вільно за власним бажанням. Я знаю Вадима, як патріота і сподіваюся, що його приїзд не відмінять.

 Але тут є ще й інша проблема – нашому філармонійному центрові бракує гарного концертного роялю, бо в 95 концертних залах світу користуються роялями «Steiway» (Гамбург). У нас тимчасово був в оренді старенький «Steiway» із Київської консерваторії, але змушені були його повернути. В результаті ми втратили можливість запрошувати до нас відомих піаністів, бо лише Вадим Руденко ще погоджується грати на нашому древньому роялі «Естонія».

 До речі, вартість роялю «Steiway» складає близько 150 тис. євро, які знайти непросто, але раніше було бажання у відомого службовця й політика Євгена Марчука та бізнесмена й політика Віталія Гайдука знайти спонсорську допомогу і вже навіть хотіли обирати інструмент у Гамбурзі, але мрія не здійснилася.   

 Стосовно ж концертної програми ХІХ Міжнародного фестивалю «Сіверські музичні вечори», то тут будуть як відомі, так і нові виконавці, а на закритті фестивалю виконають «Німецький реквієм» Й.Брамса разом з уславленою хоровою капелою «Думка», як це було на першому аналогічному фестивалі 26.04.1999р. 

 Також Микола Сукач подякував голові Чернігівської ОДА за те, що його колеги отримали надбавку в 50% до зарплати завдяки статутсу оркестру «академічний». Але при цьому відчувається брак кваліфікованих музикантів, яких немає можливості запросити до Чернігова, бо ніде їх оселити – в гуртожитку невистачає місць, а готелі коштують дорого.

 Далі Микола Васильович презентував власну дебютну художньо-біографічну книгу про життя та творчість забутого українського композитора Сергія Борткевича:

 – Приємно тримати в руках свою книгу, хоча й розумію, що я не письменник, але ж привід для написання книги є шляхетним, бо після того, як я вперше виконав твір Борткевича, у мене всередині постійно звучала його мелодія.

 Згодом ми дізналися про шанувальника творчості Борткевича – індійця з Канади Багвана Тадані, який спеціально вивчив німецьку мову та поїхав до Відня для пошуку творів композитора. Саме у цього шанувальника ми придбали манускрипти 2 симфоній, а потім з’явилися ще двоє шанувальників – Мелком Баллан з Британії та Валтер Калктман з Нідерландів, які теж відшукували твори та біографію Борткевича.

 Після того ж, як я виконав концерт 15 травня 2001 року у Колонному залі ім.Лисенка разом із першою симфонією Борткевича «З моєї Батьківщини» та надіслав їм відеозаписи, то у нас виникла група шанувальників і пропагувальників музики Борткевича – вони шукали ноти, а я їх виконував.

 Хочеться сподіватися, що поступово втрачені твори композитора буде знайдено – у приватних колекціях, на аукціонах (як це вже було на аукціоні у Нью-Йорку) чи в архівах вітчизняних закладів мистецтва.

 Також я переклав 270 листів Сергія Борткевича, після чого мій друг відомий драматург порадив написати книгу про Борткевича, і я її написав, додавши (наче в партитуру) ще 24 дієві особи, що оточували героя протягом життя. При цьому згадав і певні містичні події, пов’язані з Борткевичем, що супроводжували мене особисто, тому маю впевненість, що якісь комунікаційні канали в часі існують, адже музика – це своєрідне спілкування з самим композитором та періодом його життя.

 Додам, що мені вдалося знайти могилу Борткевича у Відні (яка вважалася у нас зруйнованою) та відвідати його квартиру, яка ледве не була знищена бомбардуванням під час війни.

 Врешті, завдяки наполегливості та енергійності Олександра Соломахи і допомозі Ігоря Слезко вдалося лише за місяць видати таку гарну книгу накладом в 400 примірників. 

 Директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської ОДА Ігор Слезко зауважив, що не вважає свою роль у виданні книги надвеликою, адже видання таких творів і повернення забутих імен українців – це їхня місія, бо біографія Сергія Ботквеча – це трагедія тодішньої української інтелігенції, яка змушена була емігрувати за кордон, тому вони з радістю відгукнулися на пропозицію та видали книгу на кошти обласної програми розвитку інформаційної та видавничої сфер.

 По завершенні заходу Микола Сукач подарував усім присутнім свою книгу, після чого кожен зміг поспілкуватися з автором за чаєм чи кавою.

 
Довідково:

 Сергій Едуардович Борткевич (28 лютого 1877, Благодатне – 25 жовтня 1952 Відень) – видатний український композитор польського походження, піаніст, педагог.
 Син поляка Едварда Борткевича, поміщіка та власника винокурного заводу у селі Благодатне біля Мерефи на Харківщині.
 Музичну освіту отримав у Лейпцизькій консерваторії в учня Ференца Ліста Альфреда Рейзенауера. Учень Анатолія Лядова. З 1902 виступав з концертами, гастролював за кордоном. У 1904-1914 рр. викладав у консерваторії Клінворта-Шарвенка у Берліні. В цей час зробив свої перші композиторські кроки. Свій перший фортепіанний концерт Борткевич знищив після його прем’єри. Другий твір не був опублікований, а твір № 3 був опублікований Данієлем Ратером 1906р. в Лейпцигу.
 1914 р. на початку Першої світової війни був висланий з Німеччини і повернувся до рідного Харкова. Після приходу до влади більшовиків був заарештований моряками, як представник «буржуазії». Сімейні заводи та батьківський будинок за адресою вул. Сумська, 28, що служив композиторові домівкою понад 40 років, були націоналізовані, маєток пограбований. У листопаді 1920р. заради безпеки сім’ї був змушений виїхати у Константинополь, маючи при собі лише валізу з нотами та 20 доларів (~1,5 млн. карбованців). З 1922р. мешкав у Відні, де помер 1952 року.
 Творчий доробок Сергія Борткевича становить 74 твори, 15 з яких досі вважаються втраченими. Багато творів були віднайдені, зокрема, завдяки зусиллям Мелкома Баллана (Велика Британія), доктора філософії Бомбейського університету Багвана Тадані (Канада) та Валтера Калктмана (Голландія).
 З політичних причин творчість Сергія Борткевича була майже невідомою в СРСР. Однак, починаючи з 2000 року, поступово набуває широкого визнання в Україні завдяки диригентові та прихильникові Борткевича Миколі Сукачу і створеному ним симфонічному оркестрові «Філармонія».
 Через характер музичних творів композитора називають «останнім романтиком» та «українським Рахманіновим».



Прес-центр “Чиста політика”

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини