Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 02:23:59

Чи були в організаторів дозволи на проведення ярмарку в Чернігові, під час якого здетонував боєприпас

06.09.2022   08:52Агенцiя

Листи про проведення благодійного ярмарку "Північний Шарварок" організатори надіслали до патрульної поліції та обласної військової адміністрації, але в анонсі не було інформації про виставку зброї.

Про це Суспільному розповіли пресофіцер патрульної поліції Віталій Копистко та радник начальника ОВА Андрій Подорван.

За словами Андрія Подорвана, до Чернігівської ОВА з листом про проведення благодійного ярмарку зверталась ГО "Діючи по совісті". В листі йшлося про спільну організацію заходу з міжнародним благодійним фондом "Вільні та сильні".

"Мова йшла саме про розважальний захід з атракціями для дітей з різними патріотичними заходами, в якому не було ані слова про виставку зброї чи ще щось. Ми не маємо повноважень дозволяти або забороняти такі заходи, бо це розважальний захід. Організатори мали б звернутися до місцевої ради, до органу місцевого самоврядування і далі попередити відповідні інстанції", — зазначив Подорван.

Секретар міськради Олександр Ломако сказав, що до них лист про проведення ярмарки не надходив. А повноважень погоджувати подібні заходи вони також не мають.

Ломако каже, що якщо є підстави вважати, що проводити будь-який масовий захід небезпечно, то орган місцевого самоврядування може звернутися до суду з клопотанням про його заборону.

Лист-повідомлення за день до проведення благодійного ярмарку отримала патрульна поліція області. Однак громадський порядок на самій локації правоохоронці не забезпечували, розповів пресофіцер патрульної поліції області Віталій Копистко. Про це окремо у листі-зверненні не просили, сказав він.

"В листі зазначено про те, що будуть локації для дітей, фудзона, плетіння маскувальних сіток, але про те, що буде виставка озброєння чи зброї, чи ще щось пов’язане, то згадок про це немає. Ми наблизили кілька автопатрулів до місця, де це проводилось. Безпосередньо патрулювання цього заходу в нас не здійснювалося, не було такого запиту", — сказав Копистко.

Наразі Суспільне намагається отримати коментар волонтерів фонду "Вільні та сильні", оскільки, зі слів голови ГО "Діючи по совісті" Олени Котенко, організацією майстеркласів від військових займалися представники саме цього фонду.

Загалом, під час воєнного стану законодавство в України дозволяє проводити мирні заходи. Для цього з відповідним зверненням необхідно звернутися до місцевих рад не пізніше, ніж за п’ять робочих днів до проведення заходу.

Також треба зазначити: дату, час проведення і тривалість заходу, мету і місце заходу, дані відповідальної особи, а також інформацію про намір встановлення тимчасових споруд та використання звукопідсилювальної техніки.

На заході має дотримуватися громадський порядок, правила пожежної безпеки, мають бути засоби першої медичної допомоги. Поруч повинно бути укриття на випадок повітряної тривоги.

Нагадаємо, що внаслідок детонування одного з боєприпасів, який трапився 3 вересня на Валу у Чернігові під час благодійного ярмарку, травмувалися восьмеро дітей (віком від 2 до 12 років), двоє з яких перебувають у дитячій лікарні, шестеро дорослих цивільних та один військовий, який нині у військовому шпиталі.

Окрім дворічного хлопчика, постраждали чотирирічний та тринадцятирічний хлопці, які отримали акустичну травму – так зване оглушення. Семирічному в лікарні наклали шви на руку, також у нього діагностували струс мозку. Нині дитина госпіталізована. Двоє братів, 10 й 12 років, уже відпустили додому. У старшого – травма тулуба.

Також чернігівська спеціалізована прокуратура у військовій та оборонній сфері Центрального регіону здійснюватиме процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом порушення правил поводження зі зброєю (ч. 2 ст. 414 КК України).

За даними слідства, під час проведення виставки зброї військовослужбовці територіальної оборони демонстрували цивільним зброю та боєприпаси. Під час демонстрації один з боєприпасів здетонував.

За підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, затримали двох людей, які причетні до вибуху. Про це у своєму вечірньому зверненні повідомив Президент України Володимир Зеленський.

"Той, хто дав наказ відвезти бойову зброю на публічний міський захід, і той хто дозволив дитині взяти зброю до рук. Кримінальне провадження у ДБР. Ще раз попереджаю усіх представників влади та правоохоронних органів на місцях – пильнуйте, щоб на публічних заходах не було бойової зброї та інших небезпечних засобів", — каже Зеленський.

За інформацією ДБР, військовослужбовцям повідомили про підозру у порушенні правил поводження зі зброєю, що заподіяло тілесні ушкодження кільком особам (ч.2 ст. 414 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років.

Суспільне.Чернігів

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини