Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 14:50:34

7 жовтня – Всесвітній день дій за гідну працю

07.10.2019   10:47Агенцiя

Щорічно на початку жовтня в усьому світу відзначається день дій за гідну працю. Адже кожна працююча людина заслуговує на гідні умови праці, достойну роботу та належну матеріальну винагороду за неї.

Стан справ на Чернігівщині

В області роботодавцями в січні-липні цього року на новостворені робочі місця працевлаштовані 6374 особи (в юридичних осіб – 1923, у фізичних – 4451). При цьому внаслідок змін в організації виробництва та праці звільнено 2900 осіб. Реальний приріст працевлаштованих – 3474 робочих місця. У територіальному розрізі найбільше створено робочих місць у містах обласного підпорядкування.

Якісні характеристики нових робочих місць, створених у зазначеному періоді юридичними особами, свідчать про застосування гнучких форм зайнятості, що впливають на рівень оплати праці. Так, зокрема, із 235 робочих місць, створених у липні цього року, у майже 71% передбачена заробітна плата менше мінімальної або на рівні, що свідчить про неповну зайнятість, у третини – від однієї до трьох мінімальних заробітних плат і тільки 2,6 % – більше трьох мінімальних заробітних плат.

За січень-серпень середня заробітна плата штатних працівників підприємств області становить 8027 гривень, що перевищує рівень аналогічного періоду попереднього року на 18,6% та забезпечує рівень мінімальної заробітної плати (4173 гривні) в 1,9 разу. Найбільш високооплачуваними є працівники фінансової та страхової діяльності, державного управління й оборони, обов'язкового соціального страхування, заробітна плата яких від 10,8 до 11,1 тисячі гривень. Найменше, близько 5,6 тисячі гривень, отримують працівники сфери мистецтва, спорту, розваг та відпочинку.

За розмірами нарахованої заробітної плати у червні цього року (останні дані) кількість штатних працівників, які відпрацювали половину робочого часу і яким заробітну плату нараховано в межах мінімальної, – 9,7% (в Україні – 6,5%). Понад мінімальну заробітну плату (4173 гривні), але не більше 8 тисяч гривень, нараховували половині працюючих. У той же час, від 8 до 15 тисяч гривень – 29,1%, понад 15 тисяч – 10,5% працівників.

Однак, варто зазначити, що не всі суб'єкти господарювання своєчасно розраховуються зі своїми працівниками. За даними Держстату, на 1 вересня 14 роботодавців заборгували 12,2 мільйона гривень. Переважна більшість боргів сконцентована на діючих економічно активних підприємствах, де сума заборгованості із виплати заробітної плати склала 11,1 мільйона гривень.

Загалом, як показує аналіз, кількість боржників і сума зарплатних боргів мають тенденцію до зменшення. За останній місяць серед боржників залишилися 10 субʼєктів господарювання, а сума боргу зменшилася на 0,8 мільйона гривень.

Органи соціального захисту населення всебічно сприяють зростанню рівня заробітної плати шляхом проведення правороз’яснювальної роботи, надання методичних рекомендацій для ефективної організації праці та її оплати.

Важливою складовою підвищення рівня оплати праці, захисту прав людини у сфері праці є поширення практики ведення соціального діалогу. Так, в області діє Територіальна угода про регулювання основних соціально-економічних принципів та трудових відносин на 2017-2020 роки між органами влади (Чернігівською ОДА, обласною радою), роботодавцями та підприємцями (Обласним об’єднанням організацій роботодавців, Спільним представницьким органом сторони роботодавців Чернігівської області) та профспілками (Спільним представницьким органом репрезентативних профспілок на територіальному рівні). Угодою визначено низку напрямків діяльності у сфері економічного і соціального розвитку регіону, зокрема, підвищення ефективності виробництв, захисту прав працівників, забезпечення їх соціальних гарантій, задоволення соціально-культурних та духовних потреб, створення нових робочих місць з належними умовами праці, повідомляє Департаменту соціального захисту Чернігівської облдержадміністрації.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини