Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 21:43:35

Облрада затвердила 48 важливих для Придесення рішень

30.09.2016   08:23Агенцiя

29 вересня, відбулося засідання шостої сесії Чернігівської обласної ради сьомого скликання.

Депутати прийняли як рішення ради 48 із 49 пропонованих проектів, внісши правки чи доповнення лише до декількох із них.

Єдиним пунктом порядку денного, який не знайшов підтримки депутатського корпусу навіть при повторному голосуванні, став проект рішення «Про дострокове припинення повноважень депутата обласної ради Прокопенка А.Л.».

Шоста сесія обласної ради розпочалася з хвилини мовчання - 29 вересня в Україні відзначають 75-ті роковини трагедії Бабиного Яру. Звертаючись до колег-депутатів та всіх присутніх на пленарному засіданні, голова обласної ради наголосив, що під час окупації нацистами Києва у 1941-1943 роках, Бабин Яр став місцем масових розстрілів та братською могилою для більше, ніж 100 тисяч євреїв, ромів, військовополонених, в'язнів Сирецького концтабору, підпільників, членів ОУН, інших безвинних громадян.

Вшанувавши таким чином світлу пам'ять жертв нацистських злочинів, депутати перейшли до конкретної сесійної роботи. І, насамперед, проголосували за внесенння до порядку денного трьох додаткових питань. Навколо одного із них - «Про виділення лісової ділянки у довгострокове тимчасове користування лісами товариству з обмеженою відповідальністю «Злата Інвест» (три з лишком гектари площі на теренах «Козелецьрайагролісгоспу» підприємство планує застосувати для рекреаційних, туристичних, культурно-оздоровчих, спортивних і освітньо-виховних цілей) – виникла чи не найбільша суперечка, проте в ході сесії воно було прийнято більшістю голосів.

Окрім того, додалися до обговорення та були прийняті народними обранцями й питання «Про Звернення до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України стосовно підтримки та необхідності прискорення прийняття Закону України «Про Єдину державну систему моніторингу виробництва, постачання, транспортування, споживання та оплати за паливно-енергетичні ресурси і комунальні послуги» та «Про хід виконання рішень обласної ради».

Та головним стартом пленарного засідання були бюджетні питання, які розглядалися в комплексі. З інформацією та коментарями директора Департаменту фінансів облдержадміністрації Валерія Дудка депутати заслухали та найпершим затвердили рішення «Про звіт про виконання обласного бюджету за І півріччя 2016 року». Зі сказаного було зрозуміло, що піврічні доходи дещо перевершили відповідні видатки. Зокрема, бюджет по доходах виконано у сумі 1 848 210,4 тис. грн, у тому числі по доходах загального фонду обласного бюджету у сумі 1 774 514,2 тис. грн, а ось по видатках - у сумі 1 800 260,9 тис. грн, у тому числі по видатках загального фонду обласного бюджету у сумі 1 725 389,7 тис. грн. Трішки інша картина із спеціальним фондом облбюджету: доходи -73 696,2 тис. грн; видатки -74 871,2 тис. грн. Але ж, у цілому, якщо дивитися на цифри, ситуація стабільна.

Далі народні обранці послухали інформацію з питання «Про внесення змін до рішення обласної ради «Про обласний бюджет на 2016 рік» в редакції рішення обласної ради від 27 січня 2016 року № 11-3/VII» і прийняли рішення: видатки в сумі 100 тис. грн, передбачені для Федерації футболу області, спрямувати для потреб фінансування навчально-тренувальних зборів та змагань з "Інваспорту".

А на завершення фінансового блоку питань депутати затвердили Бюджетний регламент Чернігівської обласної ради, який, за словами головного фінансиста області, сприятиме прозорості витрат коштів зі скарбниці Придесення та публічності рішень владних структур. Як було зазначено, Бюджетний регламент облради визначатиме організаційно-процедурні питання, що виникають під час складання, розгляду, затвердження, виконання обласного бюджету, звітування про його видатки та контролю за дотриманням бюджетного законодавства.

Ще однією «новеллою» на теперішній сесії було схвалення рішення «Про затвердження Положення про порядок подання та розгляду електронних петицій до Чернігівської обласної ради». Як було наголошено, прийняття цього документу дозволить обласній раді оперативно і в межах своїх повноважень та компетенції реагувати на суспільні виклики та обґрунтовані громадські ініціативи. Підключення до Єдиної системи місцевих петицій дасть змогу жителям області, не витрачаючи зайвого часу та додаткових матеріальних ресурсів, розширити можливості для реалізації свого конституційного права, а також сприятиме зростанню рівня довіри населення до діяльності Чернігівської обласної ради.

Цікавим із точки зору значної економії фінансових ресурсів на теренах всієї України було прийняте обласною радою Звернення до вищої державної влади стосовно прискорення прийняття Закону «Про Єдину державну систему моніторингу виробництва, постачання, транспортування, споживання та оплати за паливно-енергетичні ресурси і комунальні послуги» (ЄДСМ).

ЄДСМ дає можливість збору своєчасної інформації в режимі реального часу, що дозволяє здійснювати математичне моделювання економічних процесів в країні, відладнати дієвий держінструмент для прийняття стратегічних та оперативних рішень з реалізації реформ на основі системного аналізу діяльності паливно-енергетичного комплексу та житлово-комунального господарства.

У Зверненні обласної ради наголошено, що впровадження ЄДСМ є інноваційно-інвестиційним проектом і не потребує видатків з Держбюджету. Єдине, що для цього треба, згідно з експертним висновком НАН України - це 1,26 млрд. грн для впровадження ЄДСМ на всій території України протягом 3 років. Та головне, що це може дати державі в сотні раз більшу економічну віддачу. За прогнозами НАН України, мінімальний економічний ефект становитиме – від 130 до 170 млрд грн в рік від базового періоду 2012 року.

Враховуючи вищевикладене, обласна рада просить державних мужів про підтримку та прискорення прийняття Закону України «Про Єдину державну систему моніторингу виробництва, постачання, транспортування, споживання та оплати за паливно-енергетичні ресурси і комунальні послуги». Отож Звернення було прийняте майже одноголосно.

Ще одним важливим документом, прийнятим сьогодні депутатами обласної ради, було рішення «Про погодження державному підприємству «Чернігівторф» видобутку торфу торфородовища «Ірванцівське» філією «Ірванцівський торфозавод»

Народні обранці погодили ДП «Чернігівторф» видобуток філією «Ірванцівський торфозавод» торфу торфородовища «Ірванцівське» на одній з виробничих ділянок Семенівського району, де глибина покладів торфу сягає до 2 метрів, згідно з договором оренди землі з Семенівською райдержадміністрацією. А це, як зазначив один з депутатів, справжня альтернатива «захмарним» цінам на природний газ, які лягають не підйомним тягарем на плечі більшості громадян.

До речі, у продовження теми подорожчання паливних ресурсів, депутати прийняли сьогодні Звернення обласної ради до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо зниження тарифів на природний газ і комунальні послуги та впровадження мораторію на підвищення тарифів.

Затверджено сьогодні і два рішення про Почесних громадян Чернігівщини, за яких вся  громада мала змогу протягом кількох місяців віддавати свої голоси на офіційному сайті обласної ради.

За багаторічну сумлінну працю, значний внесок у розвиток гончарства, що сприяло піднесенню авторитету Чернігівської області на державному рівні, і активну громадську діяльність з патріотичного виховання молодого покоління присвоєно звання «Почесний громадянин Чернігівської області» Бібіку Івану Івановичу – гончару, жителю с.Олешня Ріпкинського району, учаснику бойових дій Другої світової війни, підполковнику запасу, заслуженому майстру народної творчості України.

Другим носієм цього високого звання став Данько Григорій Володимирович – уродженець м. Бахмач, депутат Чернігівської обласної ради V, VI, VII скликань, завідувач кафедри Національного університету фізичного виховання та спорту України, кандидат наук з фізичного виховання і спорту, професор. Його він удостоївся за вагомий особистий внесок у розвиток місцевого самоврядування і олімпійського руху Чернігівської області, самовіддану багаторічну тренерську працю, підготовку спортсменів міжнародного класу.

Одним із важливих документів щодо подальшої децентралізації в області було прийняте депутатами рішення «Про внесення змін до рішення обласної ради від 19 червня 2015 року «Про схвалення проекту перспективного плану формування територій громад Чернігівської області» (зі змінами).

Окрім того, депутати сьогодні схвалили цілу низку інших важливих рішень. І в їх числі: обласна Програма із забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа на 2016-2020 року, а також Програму профілактики правопорушень у Чернігівській області на 2016-2020 роки. Заодно народні обрані внесли окремі зміни до Програми охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2014 - 2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 17 червня 2014 року та до до обласної Програми поліпшення кінообслуговування населення Чернігівської області на 2016-2020 роки. Також були прийняті рішення:

- Про звільнення батьків від плати за утримання дітей в інтернатних навчальних закладах на 2016/2017 навчальний рік;

- Про підтримку рішень сільських рад Чернігівської області;

- Про надання згоди Національному банку України на безкоштовне використання герба Чернігівської області на памʼятній монеті «85 років Чернігівській області»;

- Про розширення мережі природно-заповідного фонду;

- Про погодження лімітів використання лісових ресурсів при заготівлі другорядних лісових матеріалів та здійсненні побічних лісових користувань на 2017 рік;

- Про погодження клопотання державного підприємства «Остерський військовий лісгосп» щодо приведення існуючого поділу лісів на категорії на території Козелецького району.

- Про погодження лімітів використання лісових ресурсів при заготівлі другорядних лісових матеріалів та здійсненні побічних лісових користувань на 2017 рік.

- Про погодження клопотання державного підприємства «Остерський військовий лісгосп» щодо приведення існуючого поділу лісів на категорії на території Козелецького району.

Також на пленарному засіданні були обговорені рішення щодо розподілу орендної плати, призначення на посади та продовження контрактів з керівниками підприємств комунальної власності, затверджені Положення про управління комунального майна обласної ради та його штатну чисельність, розглянуті інші, важливі для Придесення питання, заяви та звернення.

На завершення сесії, участь у якій узяли перший заступник та заступник голови обласної Валентин Мельничук і Арсен Дідур, а також очільник обласної держадміністрації Валерій Куліч, голова обласної ради Ігор Вдовенко привітав колег-депутатів, а в їх особі і всіх освітян Чернігівщини з наступаючим професійним святом та відповів на численні запитання представників засобів масової інформації.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини