Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:59:08

За співпрацю - об'єктивну та результативну

28.02.2013   16:24

На першому в цьому році засіданні Громадської ради при УМВС України в Чернігівській області було розглянуто ряд питань, основними з яких були про підведення підсумків роботи в минулому році та плани на поточний рік.

Голова Громадської ради при УМВС Алла Лепеха у своєму виступі констатувала, що робота ради проводилася згідно основних напрямків діяльності та плану спільних дій, затверджених ще на початку 2012 року.

Серед них: робота громадської приймальні, спільні прийоми з керівництвом УМВС, функціонування постійно діючих мобільних груп з моніторингу забезпечення прав і свобод людини, сприяння органам внутрішніх справ у запобіганні порушень прав людини при затриманні, дізнанні та під час слідства та ряж інших питань.

На засіданні також зазначалося, що в  2012 році неодноразово (тричі за 2012  рік) в системі службової підготовки голова Громадської ради при УМВС проводила заняття з працівниками УМВС, в т.ч. й  по вивченню статті 3 Європейської конвенції з прав людини. Тема проведеного заняття була вибрана не випадково. Адже останнім часом в засобах масової інформації збільшилася кількість повідомлень про випадки катувань та жорстокого поводження з громадянами з боку окремих працівників правоохоронних органів держави. Ганебні факти проявів брутального чи жорстокого поводження з боку деяких правоохоронців ще й до цього часу залишаються не викореними. Мають місце і непоодинокі випадки перевищення службових повноважень внаслідок хибного розуміння інтересів служби, зневажання прав, свобод і законних інтересів громадян. Заняття в системі службової підготовки зі співробітниками обласного управління міліції, яке пройшло в рамках Всеукраїнського тижня права, який в Україні проходив з 10 по 16 грудня 2012 року відповідно до Указу Президента України,  було присвячене правам людини та попередженню випадків катування та жорстокого поводження зі сторони деяких працівників міліції.

Члени Громадської ради також взяли участь у Всеукраїнській акції Міжнародного дня підтримки жертв катувань, в рамках якої громадські організації «МАРТ» та Чернігівський громадський комітет захисту прав людини в Чернігові провели акцію-виставу, в якій візуально продемонстрували необхідність створення системи належного розслідування випадків катувань в Україні.

На засіданні Громадської ради також зазначалося, що як в минулому, так і нинішньому році продовжує свою діяльність мобільна група з моніторингу забезпечення прав і свобод людини та громадянина в діяльності органів внутрішніх справ Чернігівської області. До складу мобільної групи увійшли представники громадських та благодійних організацій області, таких як Чернігівський жіночий правозахисний центр, Чернігівський громадський комітет захисту прав людини, обласне відділення ВГО «Громадський контроль», а також громадські організації «Правозахисник» та «МАРТ». Згідно  графіку члени мобільної групи відвідали ізолятори тимчасового тримання Чернігівського, Ріпкинського, Щорського, Корюківського, Новгород-Сіверського, Семенівського, Сосницького райвідділів міліції.

В результаті своїх поїздок члени мобільних груп відмітили, що матеріальний стан і умови і ІТТ хоч ще і не в повній мірі відповідають європейським нормам і стандартам, але вони покращились і взагалі відбулися певні позитивні зміни. Зокрема, у всіх відвіданих камерах встановлена припливно-витяжна вентиляція, обладнані індивідуальні спальні місця, столи для приймання їжі, стільці, приліжкові тумбочки для зберігання особистих речей утримуваних. Затримані мають право на отримування передач з харчовими продуктами без обмежень. Всі відвідані ізолятори забезпечені холодильним обладнанням, новим посудом. Всі камери ІТТ обладнані засобами цілодобового відеоспостереження. Відремонтовані дворики для прогулянок. Члени мобільних груп також мали можливість поспілкуватися з утримуваними в усіх перевірених ІТТ. Скарг на умови тримання, харчування, застосування незаконних методів проведення дізнання, здійснення несанкціонованих дій (нічних допитів, побиття) не надходило. Також в окремих райвідділах після ремонту почали функціонувати кімнати для затриманих, які майже два роки не працювали через їх невідповідність європейським стандартам. Кімнати, що вже працюють, обладнані умивальниками, вентиляцією, місцем для сидіння, санвузлами, забезпечені одноразовим посудом. В кімнатах достатнє освітлення, вони стали просторішими.

Уважно вислухавши всі звернення, поради, пропозиції, що надійшли від голови та членів Громадської ради, начальник УМВС генерал-майор міліції Олександр Михайлик, перш за все, подякував усім присутнім за дієву співпрацю, запевнив, що за всіма скаргами, проблемними питаннями керівництвом Управління завжди проводиться і буде проводитися й надалі ретельна перевірка, яка завершується відповідними організаційними висновками.

- Завдяки дієвій роботі Громадської ради при УМВС ми намагаємося якнайшвидше усунути всі виявлені недоліки в роботі міліції, враховувати ваші слушні зауваження, - сказав Олександр Михайлик. - Для тих, хто закидає, що міліція Чернігівщини нічого не робить, хочу наголосити, що за два роки наша область за рівнем розкриття злочинів піднялася з третьої десятки на 3 - 4 місце по Україні, в залежності від тієї чи іншої позиції діяльності. Отже, як бачите, результати говорять самі за себе.

На пропозицію голови Громадської ради Алли Лепехи щодо продовження роботи мобільних груп з моніторингу забезпечення прав і свобод людини та громадянина в діяльності органів внутрішніх справ в поточному році, а також можливості  перевірити роботу опорних пунктів міліції,  матеріального забезпечення роботи дільничних працівників міліції, начальник УМВС запевнив, що все це знайде підтримку і  найближчим часом буде втілено в життя. До того ж цей рік буде оголошено роком опорних пунктів міліції, що у великій мірі сприятиме створенню належних умов для праці дільничним інспекторам міліції: від ремонту приміщень до забезпечення робочих місць сучасними технічними засобами.

На завершення Олександр Григорович висловив побажання і сподівання, що співпраця Громадської ради з міліцією Чернігівщини і надалі буде ґрунтуватися на взаєморозумінні та діалозі. Лише в такому разі вона буде об'єктивною й результативною.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини