Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 20:04:07

Проект держбюджету-2020: ТОП-3 проблем для громад Чернігівщини

26.09.2019   10:40Агенцiя

Асоціація міст України направила в парламент пропозиції до Держбюджету на 2020 рік та зауваження до законопроєкту про внесення змін у Бюджетний кодекс.

АМУ як представник органів місцевого самоврядування наполягає на врахуванні пропозицій до проєктів законів України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» №2000 та «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» №2144 під час їх розгляду у парламенті. Проаналізувавши їх, аналітичний центр Асоціації дійшов висновку, що наступного року громади матимуть втрати та скорочення джерел доходів в обсязі 13,1 млн грн. Окрім того, не будуть забезпечені делеговані повноваження - видатки на освіту та охорону здоров'я (71, 5 млрд грн). Також місцеві бюджети втратять 55,6 млрд грн внаслідок рішень органів державної влади.

Аналізуючи проект держбюджету-2020 на прикладі громад Чернігівщини, маємо наступні ТОП-3 проблеми.


1. Освітня субвенція.

Для місцевих бюджетів Чернігівської області обсяг освітньої субвенції передбачений законопроєктом «Про Державний бюджет України на 2020 рік» (№ 2000 від 15.09.2019) (далі Законопроєкт) становить 1932,2 млн грн (2019 рік – 1745,6 млн грн). Тобто зростання обсягу субвенції планується лише на рівні 10,7 %, що не покриває навіть збільшення мінімальної заробітної плати на 13,2 %. Враховуючи підвищення заробітної плати педагогічним працівникам (постанова КМУ від 10 липня 2019 року № 822 «Про оплату праці педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників закладів і установ освіти і науки» (зростання в середньому на 35%)), обсяг освітньої субвенції на 2020 рік для повного забезпечення повноважень, делегованих державою у галузі освіти, повинен складати не менше 2356,6 млн грн.

2. Додаткова дотація на здійснення переданих з державного бюджету видатків на утримання закладів освіти та охорони здоров’я


Така дотація передбачена для Чернігівської області у розмірі 253,8 млн грн, у той же час у 2019 році він становить 532,8 млн грн. У 2020 році розмір цієї дотації з метою належного забезпечення переданих з державного бюджету видатків на утримання закладів освіти та охорони здоров’я  має складати не менше 640 млн грн.
Тим більше, й досі не запроваджено запропонований Асоціацією міст України прозорий формульний розподіл такої дотації між бюджетами місцевого самоврядування. Адже діючий механізм розподілу є необ’єктивний та корупційновразливий. На сьогодні левова частка цієї дотації перерозподіляється на користь обласного бюджету - 64,8 % (або 345,25 млн грн по Чернігівській області). І це в той час як питома вага видатків на освіту і охорону здоров’я загального фонду обласних бюджетів в структурі загального обсягу асигнувань всіх місцевих бюджетів України за відповідними галузями складає лише 11%.

3. Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об'єднаних територіальних громад


У законопроекті передбачено обсяг субвенції на формування інфраструктури всіх ОТГ України у розмірі 2,1 млрд грн (2019 рік – 2,1 млрд грн). Загалом за рік по країні зросла кількість створених ОТГ. Якщо в 2019 році на прямих міжбюджетних відносинах перебуває 806 ОТГ, то законопроект передбачає, що з 1 січня 2020 року їх буде 859. Отже в 2020 році ОТГ можуть отримати менше коштів на розвиток інфраструктури. Крім того, обсяг у 2,1 млрд грн, що пропонується для ОТГ у 2020 році, не враховує інфляційні процеси. Це означає, що громади України (і Чернігівщини в тому числі) у наступному році імовірно матимуть нижчі фінансові можливості для придбання спецтехніки чи проведення робіт з будівництва і реконструкції об’єктів комунальної власності.

Відсутність у місцевих бюджетів реальних фінансових ресурсів на виконання власних та делегованих повноважень призведе до зменшення обсягу та зниження якості соціальних та комунальних послуг населенню, скорочення видатків на оновлення інфраструктури та розвиткові проєкти.

Тому в законопроєкті «Про Державний бюджет України на 2020 рік» Асоціація міст України пропонує
:
Збільшити фінансування Програми державних гарантій медичного обслуговування населення на 31,9 млрд грн.
Збільшити розмір додаткової дотації на здійснення переданих з державного бюджету видатків на утримання закладів освіти та охорони здоров’я на 12,1 млрд грн.
Передбачити додаткову субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам в розмірі 14,6 млрд грн на підвищення заробітної плати педагогічним працівникам дошкільної, позашкільної, професійно-технічної освіти.
Визначити обсяг субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження у сумі 0,4 млрд грн.
Списати заборгованість за середньостроковими позиками та безвідсотковими позичками, наданими місцевим бюджетам за рахунок коштів єдиного казначейського рахунку у 2009-2014 роках.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини