Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 09:55:08

У Києві має з’явитися пам’ятник Петлюрі, а що в Чернігові?

23.01.2016   13:23Агенцiя

На честь яких діячів Української революції 1917–1921 рр. треба встановити пам’ятники, пам’ятні знаки, меморіальні дошки у Чернігівській області і, насамперед, в обласному центрі? Якими мають бути експозиції історичних музеїв і музейних кімнат, присвячені тим подіям першої Української державності у 20-му столітті на Чернігово-Сіверщині?

Ці та інші питання вже зараз стають гостро актуальними для громадськості, органів державної виконавчої влади і органів місцевого самоврядування, істориків, краєзнавців, дослідників Чернігівщини. Наступний рік проголошено Роком Української революції 1917–1921 рр.

Поки що у нас є тільки Меморіальний комплекс «Пам’яті Героїв Крут» на території с. Пам’ятне Печівської сільської ради Борзнянського району, який є філією Національного військово-історичного музею України.

22 січня 2016 р., саме у той день, коли було проголошено незалежності УНР у 1918 р. і Соборність України у 1919 р., Президент України Петро Порошенко підписав Указ «Про заходи з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917–1921 років».

У той же день під час спільного брифінгу заступника глави Адміністрації Президента Ростислава Павленка і голови Українського інституту національної пам’яті Володимира В’ятровича, останній відмітив можливість встановлення у Києві пам’ятника Симону Петлюрі. Адже цим указом одним із пріоритетів діяльності органів державної влади на 2017–2021 рр. визначено вшанування подій та видатних учасників Української революції 1917–1921 рр.

«Ця робота є дуже важливою в питанні національної безпеки України. Це протистояння міфам, які поширює агресор, міфам «русскава міра» про те, що нібито Україна постала з уламків Радянського Союзу, що нібито Сталін об’єднав її в сучасних кордонах», – сказав Ростислав Павленко.

«Україна віднаходить своє коріння та переосмислює витоки власної державності. Указ, підписаний Президентом, поруч із прийнятим Законом про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX ст., свідчать про тяглість українського державотворення», – наголосив Володимир В’ятрович.

Історик підкреслив: «На початку 20 ст. світ побачив суверенну державу – Україну, якій не судилось вистояти у світовому військовому катаклізмі. Проте визвольний рух за відновлення державності не спинився, і, врешті, досяг мети: Україна знову стала незалежною. З 1991 р. – назавжди».

Текст указу готувала Адміністрація Президента України спільно з фахівцями Українського інституту національної пам’яті, Інституту історії НАН України, Ради національної єдності, створеної Президентом наприкінці 2015 р., а також інших зацікавлених представників громадськості.

Указом передбачено цілий комплекс заходів із вшанування пам’яті подій початку ХХ ст. Зокрема, планується встановлення пам’ятників і пам’ятних знаків, проведення тематичних виставок архівних документів, речових пам’яток і фотоматеріалів, а також оновлення діючих експозицій музеїв, публікація наукових праць, збірок документів і матеріалів, енциклопедичних, довідкових та інших видань, присвячених 100-річчю подій Української революції 1917–1921 рр.

Президент України доручив вжити заходів із метою завершення проектування та спорудження у Києві монумента Соборності України та його урочистого відкриття до 100-річчя проголошення Акта злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки 22 січня 2019 р.

Також має бути опрацьоване питання віднесення території урочища Аскольдова могила у Києві до заповідної території. У Черкаській області на території філії «Холодний Яр» Національного історико-культурного заповідника «Чигирин» облаштують місця, пов’язані з подіями 1917–1921 рр.

Окрім того, буде знято документальні фільми, які транслюватимуть на загальнонаціональних та регіональних телеканалах. Відповідні інформаційні матеріали про роль Української революції 1917–1921 рр. у європейській та світовій історії розповсюджуватимуться за кордоном.

Отже, перед патріотичною громадськістю, владою і фахівцями Чернігівщини стоїть важливе завдання у меморіальному просторі області замість окупаційних символів, що ліквідуються на виконання декомунізаційного закону, увічнити пам’ять про Української революції 1917–1921 рр., його учасників і події.

Таким чином, у національній пам’яті на теренах нашого краю буде символічно зміцнено нерозривний зв’язок поколінь наших предків і сучасних борців за свободу, захисників Української незалежної, соборної держави.  

 

Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області

Останні новини Чернігівщини

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:13

Протягом минулої доби зареєстровано 2 пожежі.

 Завдали мільйонних збитків сфері оборони: на Чернігівщині слідчі поліції повідомили про підозру організованому злочинному угрупованню

Завдали мільйонних збитків сфері оборони: на Чернігівщині слідчі поліції повідомили про підозру організованому злочинному угрупованню 09:11

Поліцейські викрили керівників квартирно-експлуатаційного відділу одного з військових гарнізонів Чернігівщини, які організували схему привласнення бюджетних коштів на закупівлі матеріальних цінностей для військових частин за завищеними цінами.