Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 16:29:00

ВЛАДА ВТРАТИЛА ДОВІРУ, ПАРТІЙЦІ ВПЛИВОВІСТЬ, ЗМІ – ОБ'ЄКТИВНІСТЬ: «ЧЕРНІГІВЩИНА ЕКСПЕРТНА – 2013»

07.02.2014   11:31Агенцiя

«Чернігівщина експертна – 2013» – експертне дослідження, яке проводилося упродовж січня 2014 року з метою надання оцінки окремим сферам суспільного життя, процесам та подіям, а також рівню впливу на них з боку регіональних та міських об'єднань.

Дослідження носить традиційний характер і проводиться за ініціативи Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень кожного року. З метою дотримання неупередженості та об'єктивності експерти запрошувалися до участі на волонтерських засадах. Організація покриває всі витрати на проведення дослідження за рахунок власних коштів.

Загальна кількість учасників цьогорічного дослідження – 84 експерти. Серед них представники регіональних засобів масової інформації (33%) та громадського сектору (25%), органів державної влади та місцевого самоврядування (20%), депутати всіх рівнів та партійні функціонери (22%). Географія учасників, які зголосилися висловити експертну думку, охоплює левову частку малих міст Чернігівщини (23 % від загальної кількості опитаних). Крім того, у лавах респондентів депутати обласної ради, кандидати в народні депутати парламентської кампанії 2012 року, а також народні депутати або їх помічники діючого VII скликання. З метою дотримання виваженості та збалансованості думок запрошувалася рівна кількість представників окремого видання або об'єднання.

Географія учасників  

 


Суспільно-політична ситуація на Чернігівщині

На думку експертів, упродовж попереднього року основними суб'єктами, які значною мірою впливали на формування суспільної думки, були центральні органи влади та центральні засоби масової інформації. Діяльність локальних медіа, осередків політичних партій, місцевих органів влади та самоврядування експерти оцінили як таку, що впливала деякою мірою.

Загальний рейтинг впливовості суб’єктів

Ці оцінки є справедливими і за розгляду процесу в динаміці. Так, впливовість центральних органів влади та ЗМІ зросла у порівнянні з результатами дослідження попередніх двох років. Значною мірою у цьому контексті зазнали втрат місцеві органи влади та самоврядування, парламентські політичні партії та їх осередки, громадські організації, локальний бізнес та навіть місцеві ЗМІ.

Передбачуваною стала оцінка експертів щодо становища у різних сферах суспільного життя на Чернігівщині. Після помітного стрибка позитивних показників у 2010 році останні чотири роки прослідковувалася тенденція щодо погіршення економічної ситуації в регіоні.


Загальна картина економічної ситуації в динаміці

У розрізі окремих сфер високий відсоток позитивних оцінок, що характеризують ситуацію як таку, що змінилася на краще, має лише аграрний сектор. Вони є схожими і для оцінок з точки зору динаміки. Ситуація в промисловому секторі у порівнянні з попередніми роками майже не змінилася. Високим рівнем негативних та відсутністю позитивних оцінок характеризують експерти ситуацію у фінансовому секторі. Це, вочевидь, свідчить про проблеми фінансової системи, які спостерігались упродовж попереднього року.

Економічна ситуація в окремих сферах

Даючи характеристику рівню свободи слова, експерти зійшлися на тому, що ця сфера також потерпає у порівнянні з попереднім роком. Схожа тенденція характерна для питань доступу місцевих жителів до об'єктивної інформації.

Рівень свободи слова у порівнянні з попередніми результатами дослідження
 
Також, на думку експертів, місцева влада не стала більш прозорою у питаннях прийняття рішень. А оцінка громадського контролю за діями влади у динаміці свідчить про зміну ситуації у гірший бік.

Контроль громадськості за діями місцевої влади
 
Боротьба із злочинністю також не зазнала позитивних змін. Показники, що свідчать про погіршення ситуації, є найвищими у порівнянні зі всіма роками проведення дослідження.

Боротьба зі злочинністю

У контексті подій останніх декількох місяців 2013 року експертам було поставлене питання щодо впливу відмови від підписання Угоди про асоціацію з ЄС на Чернігівську область. Однозначної оцінки цієї події по відношенню до ситуації в регіоні отримати не вдалося – думки експертів розділилися. 21,7% від загальної кількості респондентів вважає, що невдалий Вільнюський саміт жодним чином не вплинув на ситуацію в регіоні. Поряд з тим 26,5% експертів кажуть про негативні наслідки непідписання Угоди про асоціацію конкретно для Чернігівського регіону.

Рівень довіри до влади не зріс у порівнянні з попередніми роками. Цей висновок стосується як обласної влади, так і м. Чернігова. За судженнями експертів, рівень недовіри по відношенню до Чернігівської ОДА у порівнянні з попереднім 2012 роком зріс на 2,4%, на 2,9% у випадку Чернігівської обласної ради, на 3,9% по відношенню до Чернігівської міської ради.

Рівень довіри до органів місцевої влади

 Виконавчий комітет Чернігівської міської ради також зазнав втрат у питаннях громадської довіри, попри те, що переважна частина експертів (46,9%) вважають, що нічого не змінилося за попередній рік. Про це свідчить низький поріг позитивної оцінки (2,5%), а також кількість експертів, які не змогли визначитися зі своєю оцінкою (13,6%).

Виконавчий комітет Чернігівської міської ради

В оцінці ефективності заходів, проведених владою по налагоджуванню співпраці зі ЗМІ, громадськими організаціями, місцевим бізнесом, осередками політичних партій домінує показник «посередньо». Зріз в динаміці показує, що у порівнянні з попереднім роком ця шкала трохи посунулася, поступаючись місцем показникам з негативним забарвленням.

Ефективність заходів, які в 2013 році здійснювали органи влади у Чернігівській області по налагодженню співпраці з


Розвиток громадського сектору та регіонального інформаційного простору

Вплив на громадське життя області з боку громадських організацій був незначний – так вважає 71,1% експертів. Разом з тим з усіх запропонованих напрямків роботи експерти найвищу оцінку надали діяльності громадських організацій, пов'язаної з контролем та моніторингом влади.

Провідну роль на формування діалогу влади з громадою, на думку експертів, грали вуличні акції та пікетування (48,8%). Серед арсеналу дієвих інструментів значну підтримку також отримали круглі столи та обговорення.



Питання доступу до об'єктивної інформації на теренах регіонального медіа-поля залишає бажати кращого. Разом з тим діаметрально протилежні думки стосовно рівня об'єктивності матеріалів місцевих ЗМІ є приблизно релевантними. Так, у порівнянні з 2012 роком він залишився без змін – так вважає 38,1% опитаних, дещо підвищився – висновки 27,4% респондентів, дещо знизився – 23,8%.

І в малих містах Чернігівщини, і в обласному центрі найбільше експерти довіряють Інтернет-виданням. Показники, що характеризують рівень довіри до незалежної преси та місцевих приватних каналів на рівні міста, є однаковими. Проте на рівні області друкованим незалежним виданням довіряють більше, ніж місцевому телебаченню.

Найбільшу залежність засобів масової інформації експерти вбачають від власників. Якщо ж подивитися на показники в динаміці, то у порівнянні з попереднім роком залежність збільшилася від місцевих органів влади, проте зменшилася від усіх інших суб'єктів.

Рівень залежності засобів масової інформації у Чернігівській області від:



Діяльність політичних партій в Чернігівській області

Вплив на суспільно-політичне життя місцевих осередків політичних партій був незначним, вважають учасники дослідження. Така оцінка діяльності партійних структур домінувала у двох останніх дослідженнях, які проводилися у 2011-2012 роках. Проте у 2013 році цей показник перевищує аналогічний за весь час існування проекту.

Щодо взаємодії місцевих осередків політичних партій з владою, громадськістю та медіа, то тут превалює оцінка, що характеризує їх вплив, як незначний. Цей показник зріс порівняно з попереднім роком дослідження стосовно всіх суб'єктів взаємодії, рівно так як і судження про те, що політичні партії практично не впливали на них.

ЧММГО "Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень"

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини