Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 20:38:03

На засіданні президії та постійних комісій обласної ради депутати обговорили і погодили порядок денний п’ятої сесії

10.06.2016   08:58Агенцiя

Інформаційно та емоційно насиченими виявилися засідання президії та постійних комісій обласної ради, які відбулися сьогодні, 9 червня, у стінах представницького органу Чернігівщини. Майже 3 години члени дорадчого органу обласної ради, керівники депутатських фракцій, працівники, відповідальні за підготовку проектів рішень, детально обговорювали і узгоджували позиції стосовно більше шести десятків питань порядку денного.

До участі у засіданні президії, яке пройшло під головуванням очільника обласної ради Ігоря Вдовенка, долучилися перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, заступник голови обласної ради Арсен Дідур, а також голова облдержадміністрації Валерій Куліч.

Відкриваючи захід, голова обласної ради Ігор Вдовенко привітав присутніх із великим християнським святом Вознесіння Господнього та побажав депутатам чистих помислів і дій, а також виваженості при прийнятті рішень.

Робота президії розпочалася із обговорення текстів звернень депутатського корпусу Чернігівщини до керівництва держави. Після розгляду відповідних документів депутати вирішили направити на доопрацювання та узгодження пропозицію щодо необхідності укладання договорів про розподіл повноважень між Кабінетом Міністрів України, обласними державними адміністраціями та обласними радами. Водночас присутні підтримали звернення стосовно критичної ситуації, яка склалася навколо державного підприємства «Чернігівторф», а також щодо спрощення механізму надання статусу учасника бойових дій бійцям добровольчих формувань. Крім того, очільник обласного представницького органу вніс проект рішення, яким пропонується присвоїти стадіону, що розташований за адресою: м. Чернігів, вул. Шевченка, 61, імені видатного чернігівського спортсмена та футбольного тренера Юхима Школьникова.

Народні обранці взяли до відома матеріали звіту тимчасової контрольної комісії обласної ради з комплексної перевірки діяльності Козелецького районного дочірнього агролісогосподарського спеціалізованого підприємства «Козелецьрайагролісгосп» комунального підприємства «Чернігівоблагроліс» Чернігівської обласної ради.

Далі члени президії обговорили фінансові показники та результати виконання обласного бюджету за І квартал поточного року, які були надані профільним департаментом облдержадміністрації.

Розглянули депутати і питання, що стосуються сфери житлово-комунального господарства, регіонального розвитку та інфраструктури області. На розсуд членів президії були представлені зміни до обласної Програми підтримки індивідуального житлового будівництва та розвитку особистого селянського господарства «Власний дім» на 2016 – 2020 роки». Вони передбачають збільшення обсягів фінансування програми у 2016 році на 300 тисяч для кредитування учасників АТО та внутрішньо переміщених осіб, які мають право на отримання пільгових кредитів.

Крім того, депутати обговорили можливості внесення змін до Програми фінансування у 2016 році робіт із будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення. На зазначені цілі в 2016 році в області передбачається залучити більше 40мільйонів гривень.

Голова постійної комісії обласної ради з питань економічного розвитку, інвестиційної діяльності та здійснення державної регуляторної політики Дмитро Іванов виніснарозгляд сесії питання «Про Агенцію регіонального розвитку Чернігівської області». Створення цієї інституції сприятиме комплексному сталому розвитку області, підвищенню рівня її конкурентоспроможності, економічного зростання, а також підтримки взаємодії громад щодо вирішення спільних питань шляхом залучення інвестицій у рамках проектів ЄС.

Наступний блок питань був присвячений проблемі використання природних ресурсів області. Члени президії проаналізували Проект організації території регіонального ландшафтного парку «Ніжинський», який запропоновано до затвердження Департаментом екології та природних ресурсів облдержадміністрації.

Дискусійним виявилося питання про внесення змін до переліку видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища на 2016 рік, відповідно до яких пропонується затвердити відкоригований перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища в сумі14 мільйонів 927,5 тисяч гривень, які стосуватимуться фінансування 6-ти об’єктів.

Враховуючи запити районних органів влади про виділення коштів на вирішення нагальних екологічних проблем, депутати затвердили додатковий перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища на 2016 рік.

Без зауважень було підтримано питання про внесення змін до Програми охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2014 - 2020 роки, що дозволить забезпечити фінансування природоохоронних заходів, які заплановані до виконання в 2016 році. А заодно і проект рішення «Про втрату чинності рішення обласної ради від 7 вересня 2004 року «Про затвердження «Положення про державну систему моніторингу довкілля Чернігівської області», який сприятиме приведенню у відповідність до чинного законодавства розпорядчих документів, що регламентують діяльність у сфері екологічного моніторингу.

Низку питань щодо використання природних ресурсів на розгляд обласної ради було ініційовано обласним управлінням лісового та мисливського господарства. Зокрема, вони стосувалися погодження лімітів використання лісових ресурсів при заготівлі другорядних лісових матеріалів та здійсненні побічних лісових користувань на 2017 рік; а інші п’ять проектів рішень – проведення поділу лісів на категорії на території Новгород-Сіверського, Коропського та Корюківського районів.

Депутатський корпус області розглянув і чималий блок гуманітарних питань. Зокрема, депутати обговорили можливість внесення змін до рішень обласної ради про заснування обласної щорічної премії ім. І.В. Буяльського з метою оновлення складу конкурсного комітету з питань преміювання.

Крім того, члени президії проаналізували і підтримали проект прийняття змін до обласної Програми оздоровлення та відпочинку дітей Чернігівської області на 2016 - 2020 роки, які стосуються надзвичайно актуального питання забезпечення оздоровленням дітей із прифронтової зони Донецької та Луганської областей в позаміських дитячих закладах відпочинку нашої області. На ці цілі з обласного бюджету планується виділити додатково 380 тисяч гривень.Низка питань, які потребують оперативного розгляду депутатським корпусом та нагального вирішення, стосувалися сфери освіти і науки. Профільне управління облдержадміністрації внесло на розгляд президії проект обласної Програми забезпечення речовим майном вихованців Чернігівського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою Чернігівськоїобласної ради на 2016-2020 роки». Необхідність затвердження цього документу пояснюється тим, що в лютому 2016 року відповідною постановою Кабміну скасовано норму щодо забезпечення даного навчального закладу речовим майном. Створенню сучасного опорного загальноосвітнього навчального закладу інтернатного типу сприятиме підтримка народними обранцями проекту рішення щодо реорганізації Городнянської загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІI ступенів обласної ради шляхом перетворення у комунальний заклад «Городнянська спеціалізована школа-інтернат І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням окремих предметів та курсів». Депутати також схвалили пропозицію щодо внесення змін до рішень обласної ради в частині перейменування КЗ «Березнянський багатопрофільний навчально-реабілітаційний центр» та КЗ «Сосницький багатопрофільний навчально-реабілітаційний центр», враховуючи роз’яснення і рекомендації профільного Міністерства освіти і науки України. Без жодного заперечення члени президії схвалили надання дозволу КЗ «Черешенська спеціалізована школа-інтернат І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням окремих предметів та курсів» на зміну статусу гуртожитку №11. На виконання вимог Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», головою обласної ради Ігорем Вдовенком були внесені 2 питання щодо перейменування Чернігівської загальноосвітньої школи-інтернату I-III ступенів ім. Ю.М.Коцюбинського та КЗ «Чернігівська обласна бібліотека для дітей ім. М.Островського». Депутатами було затверджено також цілу низку проектів рішень щодо управління комунальною власністю та ряд кадрових питань.

У ході засідання президії депутати обговорили і перспективи функціонування кіно галузі області. Бурхливе обговорення і протилежні думки серед членів президії викликало питання щодо подальшої долі кінотеатру «Дружба» і, зокрема, стосовно виділення з обласного бюджету до статутного капіталу комунального підприємства «Діловий центр», який утримує приміщення кінотеатру, коштів для придбання необхідного кінообладнання та меблів для кінозалу в сумі 2,0 мільйона гривень. Не менш дискусійними виявилися проекти рішень про реорганізацію комунального підприємства «Чернігівкіно» Чернігівської обласної ради шляхом приєднання до комунального підприємства «Діловий центр» Чернігівської обласної ради», а також щодо розподілу орендної плати комунальному підприємству «Діловий центр» Чернігівської обласної ради».   

Два проекти рішень, подані на розгляд і обговорення депутатів, стосувалися реформування друкованих засобів масової інформації», співзасновниками яких є обласна рада - обласної газети «Деснянська правда» та комунального підприємства «Редакція газети «Деснянська правда», а також газети «Гарт» і редакції обласної молодіжної газети «Гарт». Відповідно до проектів рішень, обласна рада, на виконання Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», виходить зі складу співзасновників видань, які автоматично перетворюються на суб’єкти господарювання, при цьому загальне цільове призначення газет зберігається.

Депутати також схвалили пропозицію щодо встановлення зменшеного розміру орендної плати Чернігівській міській громадській організації «Пласт-Арт», Українському державному підприємству поштового зв’язку «Укрпошта», а також комунальному підприємству «Чернігівкіно».

Члени президії схвалили і пропозицію щодо виключення з обліку села Миколаївське Михальчино-Слобідської сільської ради Новгород-Сіверського району Чернігівської області», у зв’язку з тим, що станом на 1 жовтня 2015 року в ньому не було зареєстровано жодного мешканця та домогосподарства.

Чимало сумнівів і пропозицій щодо доопрацювання питання виникло у депутатського корпусу щодо доцільності реорганізації КП «Центр державно-приватного партнерства» шляхом приєднання до комунального підприємства «Діловий центр».

Депутати також розглянули і погодили ряд запитів своїх колег, спрямованих на вирішення нагальних проблем громади Чернігівщини.

Далі робота народних обранців продовжилась у рамках постійних комісій обласної ради, за підсумками проведення яких депутати сформулювали свої рекомендації, висновки та пропозиції до проектів рішень, внесених на розгляд чергового пленарного засідання обласної ради, що відбудеться 17 червня.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини