Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 11:23:57

Інформаційний дайджест від податкової

20.09.2013   13:33

Черговий випуск інформаційного дайджесту про податки, новини податкового законодавства та роз'яснення

Особливості порядку реєстрації платником ПДВ

За 8 місяців 2013 року до ДПІ у м. Чернігові ГУ Міндоходів у Чернігівській області надійшло 276 заяв на реєстрацію (перереєстрацію) платником податку на додану вартість.

Звертаємо увагу на особливості порядку реєстрації платників даного податку. Реєстрація платником податку на додану вартість можлива двома випадками: за добровільним рішенням або за обов’язковою реєстрацією. В обох випадках платник повинен подати реєстраційну заяву за ф.№1-ПДВ до територіального органу Міндоходів за місцезнаходженням платника. У разі відсутності підстав для відмови у реєстрації платником ПДВ на 5-й робочий день видається Свідоцтво платника ПДВ. Свідоцтво видається фізичній особі-підприємцю або безпосередньо керівнику юридичної особи або представнику таких суб’єктів господарювання (з документальним підтвердженням особи та повноважень).

Що стосується строків подання реєстраційної заяви за ф.№1-ПДВ, то є певні відмінності для обов’язкової та добровільної реєстрації.

Зокрема, для обов’язкової реєстрації реєстраційна заява за ф.№1-ПДВ подається не пізніше 10 числа календарного місяця, що настає за місяцем, в якому вперше досягнуто обсягу оподатковуваних операцій (перевищення 300 000 грн.). Датою реєстрації особи платником ПДВ, яка вноситься до Реєстру платників податку на додану вартість та зазначається у Свідоцтві, є дата, що відповідає даті здійснення запису в зазначеному Реєстрі про таку реєстрацію.

Для добровільної реєстрації реєстраційна заява за ф.№1-ПДВ подається не пізніше ніж за 20 календарних днів до початку податкового періоду, з якого такі особи вважатимуться платником ПДВ та матимуть право на податковий кредит та виписку податкових накладних. Датою реєстрації особи платником ПДВ, яка вноситься до Реєстру платників податку на додану вартість та зазначається у Свідоцтві, є дата першого дня місяця наступного за місяцем, в якому подано реєстраційну заяву.

При розрахунку загальної суми від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з Податковим кодексом, для визначення необхідності обов’язкової реєстрації та можливості добровільної реєстрації платником ПДВ потрібно враховувати визначення терміну “постачання товарів і послуг” та приймати до уваги обсяги такого постачання протягом останніх 12 календарних місяців.

Нагадаємо, що відповідно до положень Податкового кодексу України:

– постачання послуг – будь-яка операція, яка не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об’єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об’єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності;
– постачання товарів – будь-яка передача власником права на розпоряджання товарами, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду.

Крім того, з метою підтвердження достовірності відомостей про здійснення особою постачання товарів/послуг як при обов’язковій так і при добровільній реєстрації така особа подає до територіального органу Мін доходів тільки ті документи, що підтверджують такі відомості.

Не зареєстрований як платник податку на додану вартість суб’єкт господарювання не має права подавати податкові декларації з ПДВ.

Реєстрація платників ПДВ регламентована і здійснюється на підставі ст.183 Податкового кодексу України.

Шановні платники податків! Отримати консультації з питань реєстрації платником податку на додану вартість можна в ДПІ у м. Чернігові ГУ Міндоходів у Чернігівській області за телефонами: 65-28-24, 65-28-25, 65-28-94.

Міндоходів видає тимчасові довідки щодо сплати утилізаційного збору

Міністерство доходів і зборів України своїм листом від 13 вересня 2013 року рекомендує митницям Міндоходів видавати тимчасові довідки про сплату або звільнення від сплати екологічного податку за транспортні засоби.
Форма довідки про сплату податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів та форма довідки про звільнення від сплати цього податку встановлюється Кабінетом Міністрів України та є документами суворої звітності. Міністерством розроблено та оприлюднено на офіційному Веб-порталі проект рішення Уряду про затвердження форм довідок

Разом з тим, зважаючи на тривалість строку виготовлення бланків суворої звітності та з метою недопущення затримок в реєстрації транспортних засобів і напруги серед осіб, які ввезли їх на митну територію України, Міністерство рекомендує митницям Міндоходів видавати тимчасові довідки за формою, оприлюдненою на офіційному сайті із застосуванням в якості номера довідки номера митної декларації, а також інформувати вказаних осіб, що довідки будуть замінені в місячний термін після оприлюднення Міністерством інформації про початок обміну.

Нагадаємо, що з 1 вересня 2013 року набрали чинності зміни до Податкового кодексу України, внесені Законом України від 04.07.2013 №422-VII „Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сплати екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів та вдосконалення деяких податкових норм”.

Також Податковим кодексом встановлено, що у разі пропуску транспортного засобу (кузов) або партії транспортних засобів (кузови) на митну територію України контролюючий орган оформлює та видає на кожний транспортний засіб особі, яка ввозить на митну територію України такий транспортний засіб, довідку про сплату або про звільнення від сплати податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів для подальшої передачі її майбутньому власнику транспортного засобу.

Переважна більшість платників єдиного податку міста працює на другій групі

На початок вересня цього року на обліку в ДПІ у м. Чернігові ГУ Міндоходів у Чернігівській області перебували 19902 фізичних осіб-підприємців.

“Більша частина з них, а це 10403 суб’єктів господарювання, працюють за спрощеною системою оподаткування”, – про це повідомив на брифінгу заступник начальника інспекції Володимир Мехед.

Він зазначив, що перевагу другій групі віддали – 4631 особа, забажали здійснювати діяльність на першій групі – 3560 приватних підприємців, обрали третю групу – 2212 осіб. Сума сплаченого єдиного податку за 8 місяців 2013 року фізичними особами – підприємцями склала 30,4 млн. грн., що на 10,7 млн. грн. більше ніж у минулому році. Спрощенцями працевлаштовані 4258 найманих працівників.

На думку Володимира Мехеда, збільшення кількості платників єдиного податку є беззаперечним свідченням очевидності позитивних змін податкового законодавства та якісної реалізації зусиль працівників Міндоходів, спрямованих на стимулювання розвитку малого та середнього бізнесу та поліпшення сервісних умов його обслуговування.

Одним з таких позитивних зрушень є запровадження для платників спрощеної системи оподаткування, які обрали другу групу, замість податкового звітного періоду – календарний квартал – календарний рік.

Нагадаємо, що до другої групи належать фізичні особи-підприємці, обсяг доходів яких не перевищує 1 млн. грн. та мають право наймати одночасно не більше 10 працівників.

З метою підвищення рівня адміністрування та поліпшення ефективності роботи в другій половині поточного року в Міндоходів планується ряд інноваційних впроваджень, які сприятимуть оптимізації процесів, а саме

– введення електронної книги обліку доходів і витрат. Тобто платники при отриманні електронного ключа матимуть можливість в електронному форматі вести книгу та автоматично заповнювати на підставі даних книги податкову звітність, яку можна направляти в он-лайн режимі до органів Мін доходів;
– можливість подання заяви платниками про перехід на спрощену систему оподаткування в електронному вигляді.

Акцизні марки нового зразка вже в обігу з 1 вересня

Постановою Кабінету Міністрів України від 13 березня 2013 року № 188 “Деякі питання маркування алкогольних напоїв та тютюнових виробів” затверджено нові зразки марок акцизного податку для алкогольних напоїв і тютюнових виробів вітчизняного та імпортного виробництва, які ввійшли в обіг з 1 вересня 2013 року.

Зазначені марки значно відрізняються від марок попереднього зразка та мають додаткові рівні захисту. А саме марки містять складний графічний захисний елемент; позначення ЛГП (лікеро-горілчана продукція); ВП (винна продукція) а також різну кольорову ідентифікацію.

Для виробленої в Україні продукції зазначається код регіону виробника. Марки для тютюнових виробів містять позначення ЗФ (з фільтром) та БФ (без фільтру).

Звертаємо увагу, що згідно з Законом України “Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів” у разі зміни зразка марок акцизного податку вже закуплені марки попереднього зразка застосовуються у виробництві алкогольних напоїв та тютюнових виробів до їх повного використання, а марковані такими марками алкогольні напої та тютюнові вироби знаходяться в обігу до їх повної реалізації в межах терміну придатності для споживання.
Отже, у зв’язку з веденням в дію марок акцизного податку нового зразка переклеювати акцизні марки на алкогольні напої та тютюнові вироби, що перебувають в обігу не потрібно.

Громадська думка мешканців Чернігова щодо якості обслуговування платників податків

Актуальним питанням для працівників Міндоходів є не тільки наповнення бюджету, а й підвищення якості обслуговування платників податків.

Відкриття центрів обслуговування платників податків (ЦОПП) – значний крок до європейських стандартів. У ДПІ у м. Чернігові ГУ Міндоходів у Чернігівській області ЦОПП розпочав свою роботу 14 червня 2012 року. З моменту відкриття він користується неабиякою популярністю як серед суб’єктів господарювання, так і пересічних громадян.

Протягом серпня працівниками Центру проводилося анкетування та вивчалася громадська думка з питань оцінки діяльності та якості обслуговування платників податків. Участь в анкетуванні взяли 257 респондентів різного віку. Підсумки проведеного заходу засвідчили, що більшість платників податків та громадян відмічають поліпшення якості обслуговування, а саме роз’яснення податкового законодавства завжди надаються вчасно та на високому професійному рівні, надання адміністративних послуг майже у 93% анкетованих здійснювалося протягом 5 хвилин. Інформація розміщена на стендах для відвідувачів інспекції задовольняє усіх опитуваних. Більшість вважає зручним користування безкоштовним Інтернетом та телефоном у приміщенні ЦОППу.

Жоден з респондентів не скаржився на неправомірні дії працівників центру та на якість наданих послуг. Учасники анкетування задоволені графіком роботи Центру обслуговування платників податків.

Нагадуємо, що всі бажаючі можуть отримати адміністративні, інформаційні та консультаційні послуги, а також кваліфіковані відповіді з питань податкового законодавства від працівників Міндоходів за адресою: м. Чернігів, вул. Кирпоноса, 28, з понеділка по п’ятницю: з 9-00 до 20-00, в суботу: з 9-00 до 16-00.

Інформаційно-комунікаційний сектор
ДПІ у м. Чернігові
ГУ Міндоходів у Чернігівській області

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини