Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 17:09:18

У Краєзнавчому музеї відкрили унікальну виставку матері й доньки

06.02.2018   17:19

Креативним родинним дуетом ніжинська мисткиня Юлія Петренко разом зі своєю чотирирічною донькою Поліною Кірсановою в художньому відділі Краєзнавчого музею презентувала спільну авторську виставку “Творча родина”.

Тут були представлені як оригінальні символіко-автентичні картини-барельєфи дорослої досвідченої майстрині, так і подекуди абстрактні малюнки, виконані дитячою рукою.

«Для кожної людини, яка займається творчістю, презентація своїх думок, переживань та хвилювань є подією, якою хочеться поділитись. Ідея організувати спільну виставку з донькою в мене з’явилась давно. Коли Поліна почала малювати свої перші малюнки, то четверту її роботу “Родина птахів і автобус” я відіслала на інтернет-відбір, на конкурс. Після отриманої донечкою “золотої” медалі, я задумалась над створенням нашої персональної виставки. Це щось нове для нас, до болю рідне та тепле”, – розповідає Юлія Петренко.

На відкриття виставки завітала творча сім’я ніжинської майстрині: вперше був присутній тато, хрещена мама, бабуся. У роботах Юлії Петренко часто переплітаються національні українські образи з сучасними, символічними. За словами мисткині, талант бачити прекрасне й передавати побачене на полотно чи на якомусь підручному матеріалі передався їй у спадок.

“Усі 1000% моїх досягнень — це, перш за все, заслуга моєї родини. Бабуся Євдокія по батьковій лінії ткала авторські килими, які зараз відомі далеко за межами України й Європи. Причому, вона це все робила без жодного ескізу й схеми, не використовуючи будь-яких шаблонів. Квітки й композиції з-під її руки оживали й відразу з’являлися на полотні. Не один килим у неї не повторювався. Ліплення – також від неї, бо бабусині весільні обереги на короваях були найкращими в селі, майстерно оздоблювались. По лінії дідуся по мамі всі жінки були білошвейками. Це допомогло сім’ї вижити під час розкуркулення, у часи війни та Голодомору, бо своєю професією вони могли заробити собі на прожиття та підіймати на ноги своїх дітей. Пам’ятаю, як тато з мамою після роботи приходили додому й вечорами оздоблювали речі чи створювали щось своє — скриньки, світильники, замки, у яких “маскувалось” радіо. Батьки виготовили велику скриньку у вигляді палацу для Попелюшки, який був багатофункціональним та дуже яскравим. Там відкривалися всі вежі й дахи”, – ділиться спогадами тепер уже викладач Школи мистецтв, Член національної спілки художників України Юлія Петренко.

“Якщо Поліна в півтора рочки малювала на моїх картинах і стінах будинку, то я в її віці не тільки малювала на шпалерах, а й брала ручку й зошити та писала сценарії. Перші роботи доньки — це живопис на шпалерах та меблях. При цьому використовувалися всі можливі матеріали, якими користуюся я. Найчастіше Поліна бере маркери, які не відмиваються й не витираються. Я намагаюся тоді швидше взяти якийсь аркуш паперу, підкласти, щоб доньчин шедевр був не на стінах, та якось його увіковічнити. Я така мама, яка замість того, щоб забирати олівець чи витирати стіну, біжу за фотоапаратом, щоб зафіксувати перші шедеври доньки. Не знаю, чи захочуть мої Поліна й Уляна піти моїм шляхом. Це буде суто їх вибір. Проте знаю, що мистецтво залишить емоційний відбиток у їхньому майбутньому”, – продовжує майстриня.

Поряд із маленькою Поліною стояв хлопчик. Це ровесник дівчинки, друг із дитсадка. Йому маленька художниця присвятила свою роботу “Поліна і Богдан”, зобразивши себе з ним на малюнку. Стояли, тримаючи один одного за руку й на хвилинку не відпускаючи.

“Напевно, між ними є якась перша симпатія, перші почуття, – усміхається мама юної дебютантки. – Її роботи раніше були більш абстрактними, тепер це більш реальні образи. Деякі малюнки Поліна мені показує, розповідає, що зобразила. Я не могла побачити її намальованого Клоуна, поки вона мені сама його не показала. Їй дуже подобаються клоуни. Якось ми пішли в цирк, після чого донька маркером намалювала обличчя клоуна, виокремивши його червоний ніс. Потім, коли показала його мені, то я його тоді вже чітко побачила. Мені подобається в її роботах те (а з іншого боку, трохи заважає як викладачу), що Поліна ніяким чином не дозволяє втручатися в свою роботу. Навіть якщо я бачу якусь доньчину помилку й хочу виправити її, вона мені каже: “Я ж у тебе на картині не малюю”. Тому ми з нею колись домовились: у мене свої роботи, а в неї — свої. Вона мені про цю домовленість постійно нагадує”.

Відзначимо, що родинна персональна виставка матері й доньки в художньому відділі Краєзнавчого музею діятиме до 4 березня. Пізніше, за підтримки Президентського фонду Леоніда Кучми, її перед глядачами представлять у Києві.

http://nizhyn.pravdatut.ua/news/u-krayeznavchomu-muzeyi-vidkryly-unikalnu-vystavku-materi-j-donky-foto

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці?

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці? 11:35

А ви знаєте, що в Україні понад 2,7 млн людей з інвалідністю? І лише 16% із них мають роботу. Невже так мало фахівців хочуть працювати? Певно, що ні. Одна із причин, що зупиняє людину з інвалідністю податися на вакансію - це відсутність належних умов для роботи.

10 модульних укриттів планують встановити поруч із зупинками громадського транспорту 11:31

Про це повідомив під час загальноміської наради 23 квітня в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. Зараз у місті вже є шість таких захисних споруд і їх кількість збільшать коштом міського бюджету до 16.

 Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері

Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері 11:28

Житель Корюківського району за свої протиправні дії понесе кримінальну відповідальність. Йому загрожує до двох років позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:26

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.