Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 13:34:37

Відбулася наукова конференція, присвячена 1000-літтю від дня упокоєння князя Володимира Великого

14.09.2015   16:51

11 вересня в залі засідань Любецької селищної ради відбулася наукова конференція, присвячена 1000-літтю від дня упокоєння князя Володимира Великого, яка була організована Департаментом культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації, історико-археологічним музейним комплексом «Древній Любеч».

Учасники заходу поклали квіти до пам’ятників матері Володимира Великого Малуші, його дядька – воєводи Добрині та преподобного Антонія Печерського.

На початку конференції прозвучали вітання її учасникам від кандидата історичних наук, професора, директора Навчально-наукового інституту історії, етнології та правознавства імені О.М.Лазаревського Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г.Шевченка, голови правління Чернігівської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Олександра Коваленка, начальника управління туризму та охорони культурної спадщини Департаменту культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Людмили Замай. З вітальним словом від імені районної державної адміністрації до учасників конференції звернулася начальник відділу інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю апарату райдержадміністрації Зінаїда Пінчук. Також науковців привітали директор Історико-археологічного музейного комплексу «Древній Любеч» Сергій Заліський, любецький селищний голова Сергій Зарецький.

З доповідями та повідомленнями виступили 15 досвідчених та молодих науковців з Києва та Чернігова, серед яких доктор історичних наук, професор, член-кореспондент НАН України, завідувач відділу давньоруської та середньовічної археології Інституту археології НАН України Олександр Моця.

Ріпкинський район представили заступник директора з наукової роботи Історико-археологічного музейного комплексу «Древній Любеч» Анатолій Федорченко, який виступив зі змістовною доповіддю про родовід Володимира Великого по материнській лінії, та учасники конференції: методист методичного кабінету відділу освіти райдержадміністрації Інна Булда, вчителі історії та правознавства Ріпкинської гімназії Ріпкинської ЗОШ І-ІІІ ст. №2 Тетяна Дебела та Віра Юхименко, заступник директора з навчально-виховної роботи Любецької ЗОШ І-ІІІ ст. ім. 12-ї гвардійської Пінської Червонопрапорної ордена Суворова стрілецької дивізії Галина Шаповал, вчитель історії та правознавства Володимир Семешко, старшокласники цієї школи.

Особливий інтерес з точки зору належності до історико-культурної спадщини Ріпкинщини викликали доповіді кандидата історичних наук, доцента кафедри історії та археології України Навчально-наукового інституту історії, етнології та правознавства імені О.М.Лазаревського Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г.Шевченка Олени Веремейчик і наукового співробітника Чернігівського історичного музею імені В.В.Тарновського та Історико-археологічного музейного комплексу «Древній Любеч» Олександра Бондаря.

Після завершення конференції її учасники обмінялися враженнями та своїм баченням щодо організації та проведення наступних конференцій і традиційних Любецьких читань.

Під час заходу обговорювалися наступні наукові теми:
• Про одну гіпотезу прийняття християнства за Володимира Великого;
• До питання про родовід Володимира Великого по материнській лінії;
• Князь Володимир Святий і його жінки: легенди та реальність;
• Доба Володимира Великого і пам’ятки храмової архітектури Чернігово-Сіверщини;
• Геральдична підвіска доби Володимира Великого з Чернігова;
• Використання саней у поховальному проводі князя Володимира;
• Військові перетворення доби Володимира Великого в історіографії ХІХ- початку ХХ ст.;
• Християнські старожитності Любеча ХІ-ХІІІ ст.;
• Результати та перспективи дослідження Лиственського археологічного комплексу;
• Християнські старожитності з Виповзівського городища;
• Дослідження Єлецької курганної групи в Чернігові у 2001р.;
• Графіті у «хрещальні» Чернігівського Єлецького Свято-Успенського монастиря;
• Невідомий малюнок Любеча 1651 р.;
• Любецькі духівниці ХVІІ-ХVІІІ ст.;
• Як Сновськ став Седнєвом;
• Любеч у програмі святкування 900-ліття Чернігівської єпархії.

У заході взяли участь науковці, археологи, вчителі, викладачі вищих навчальних закладів, студенти, учні, громадськість та представники засобів масової інформації.
 
За час обговорення проекту пропозиції та зауваження не надходили.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини