Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 03:43:56

Виставки Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського на Міжнародному фестивалі "Дружба"

28.06.2013   13:13Агенцiя

Впродовж майже 40 років у селі Сеньківка Городнянського району Чернігівської області на кордоні, що колись з’єднував три республіки, а тепер став державним кордоном України, Білорусії та Росії проводиться молодіжний фестиваль “Дружба”.

Він давно став знаковою подією у різних аспектах життя Чернігівської, Гомельської та Брянської областей. У 1975 році тут звели монумент Дружби народів, біля якого щорічно збираються десятки тисяч мешканців прикордонних областей, зустрічаються друзі, проводяться численні заходи, демонструються виставки тощо.

В останні роки фестиваль стає тематичним, а спрямованість залежить від країни-організатора: кожна з трьох держав почергово виконує роль господині, стає приймаючою стороною. Цього року фестиваль приймає Чернігівська область, а його основними темами є 1025-річчя хрещення Київської Русі та Рік Дитячої Творчості.

Чернігівський історичний музей імені В.В. Тарновського є давнім учасником цього дивовижного дійства, хоча музейні фестивальні виставки проводяться нерегулярно. Пам’ятною стала експозиція “Українське подвір’є”, яка 2004 року була розгорнута у спеціально збудованому павільйоні під час зустрічі у Сеньківці президентів: України – Леоніда Кучми, Білорусії – Олександра Лукашенка та Росії – Володимира Путіна. Тоді нашу експозицію, крім очільників держав та високопосадовців, оглянули понад 30000 учасників фестивалю.

2010 року музей створив виставку, присвячену 65-річчю Перемоги, в якій представив матеріали чернігівців – Героїв Радянського Союзу, що відзначилися за визволення Гомельської та Брянської областей, і, відповідно, матеріали про героїв-визволителей Чернігівщини. А ще спеціально до цього свята за музейними ескізами були виготовлені копії бойових прапорів дивізій, що за визволення Чернігова, Гомеля і Брянська отримали почесні найменування. Тепер ці прапори знаходяться в музеї і використовуються на виставках та під час масових урочистих заходів.

2011 року в рамках урочистостей був проведений фестиваль історичних міст. Тогорічна експозиція музею Тарновського розкривала основні сторінки історії краю та звитяги земляків і була високо оцінена відвідувачами, яких організатори нарахували близько 50000, та почесними гостями. Серед них був Патріарх Московський і всієї Русі Кирил, на якого музейна експозиція справила гарне враження.

Цьогоріч, враховуючи тематику фестивалю Чернігівський історичний музей імені В.В. Тарновського розробив концепцію виставки “Дорога до Храму”. Експозиція буде створена спільно з Національним архітектурно-історичним заповідником “Чернігів стародавній”. На ній будуть представлені музейні реліквії, які мають на меті показати значення Чернігово-Сіверщини та її славних представників у розвитку духовності, і, насамперед, християнства. Християнськими символами – Святим Письмом, іконою, хрестом, потиром, облаченням священика – буде прокладена “Дорога до Храму”.

Серед раритетів: потир – вклад генерального обозного Війська Запорозького Василя Дуніна-Борковського до чернігівського Благовіщенського собору; напрестольне Євангеліє – вклад Василя Полуботка до Вознесенської церкви; стаціонарний напрестольний хрест роботи українського майстра Матвія Наруновича; чудотворна ікона Єлецької Богородиці; цегла та реліквія зі Спасо-Преображенського собору; гаптоване облачення священика та макет козелецького собору Різдва Богородиці.

Експозиція діятиме впродовж кількох годин 29 червня та буде безкоштовно доступна для огляду учасниками фестивалю “Дружба–2013”.


Лаєвський Сергій

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини