Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 23:27:43

Презентація виставки “З історії адміністративно-територіального устрою Чернігово-Сіверщини”

20.02.2013   08:20

В чернігівському прес-клубі “Ділове слово” відбулася презентація серії плакатів “З історії адміністративно-територіального устрою Чернігово-Сіверщини: тисячоліття владних інституцій в регіоні”. Розроблена вона протягом 2012 р. Центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів разом з громадською організацією “Сіверський інститут регіональних досліджень”.

Ідею підтримали облдержадміністрація та обласна рада. На прикладі землі, що свого часу становила одну з основ для виникнення України, укладачі в науково-популярній формі спробували відтворити минуле владних інституцій та зміни адміністративно-територіального устрою регіону від моменту виникнення Чернігово-Сіверщини до сьогодення, показали особисті долі регіональних керманичів.

Під час презентації директор Сіверського інституту, доктор історичних наук, професор Сергій Лепявко розповів присутнім про історико-просвітницький напрям діяльності громадської організації, зокрема публікації з історії міст Чернігово-Сіверщини, збірники до науково-практичних конференцій, круглих столів, презентацій, що відбулись останнім часом. Щодо плакатів, Сергій Лепявко відзначив: “Такий засіб подачі інформації – один із найзручніших для зацікавлення громадян. Не всім до вподоби читати великі тексти, а на яскраві кольорові зображення та схеми як правило завжди звертають увагу”.

Розкриваючи ідею та основний зміст плакатів директор Центру Володимир Бойко охарактеризував їх як “нову спробу сприяння популяризації знань про наше минуле, один з можливих засобів подолання радянських міфів та ствердження традицій, що розвивалися на наших теренах природно, а не були привнесені силою. Чернігівщина від моря до моря – то не жарт, а кордони однієї з українських земель часів володарювання першого відомого літописного чернігівського князя Мстислава Володимировича. Сподіваємось, що у 2024 році Україна матиме нагоду відсвяткувати тисячоліття його появи на історичній арені як лідера Сіверщини. Він відкриває сузір’я імен, що в різні часи очолювали регіональну владу”.

Про підготовку плакатів, текстуальне, інформативне та візуальне наповнення, прогалини в джерелах та нові напрямки дослідницьких пошуків розповів спеціаліст Центру, кандидат історичних наук Дмитро Казіміров. “Робота на виставкою тривала близько року. Залучались матеріали з архівів, бібліотек та музеїв Києва Чернігова, інших міст області. Поряд з загальновідомими матеріалами, на плакатах поставлені фото та документи, що публікуються вперше”.

Також учасники презентації поділилися творчими планами щодо створення на основі плакатів фотоальбому та серії короткометражних фільмів з історії владних інституцій Чернігово-Сіверщини.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини