Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 18 жовтня, 06:26:38

Як на Чернігівщині відновлюють пошкоджені музеї: про зроблене, актуальне та перспективне – на брифінгу в ОВА

10.10.2024   12:03Агенцiя

Через військову агресію рф руйнувань та пошкоджень зазнали сім музеїв Чернігівщини (три з них – обласного підпорядкування).

Серед них – Чернігівський обласний художній музей імені Григорія Галагана, Військово-історичний музей - філія обласного історичного музею ім.В.В.Тарновського та об’єкт Новгород-Сіверського історико-культурного музею «Слово о полку Ігоревім» – пам’ятка архітектури національного значення – Тріумфальна арка.
А деякі перебувають і зараз під постійними обстрілами, як-от Музейно-меморіальний комплекс партизанської слави «Лісоград» (філія Чернігівського історичного музею ім.В.В.Тарновського).
Як проходить процес відновлення музеїв Чернігівщини, розповіла сьогодні під час брифінгу в медіацентрі ОВА Людмила Замай, директорка Департаменту культури і туризму, національностей та релігій ОДА.

    «З відновленням музеїв допомагає як держава, так і безліч міжнародних донорів. До прикладу, з обласного бюджету виділено 814 тисяч гривень на відбудову закладів обласного підпорядкування. Це ремонт пошкоджених віконних отворів, усунення наслідків обстрілів, облаштування укриття тощо. А від донорів обласні музеї починаючи з 2022 року отримали понад 2,5 мільйонів гривень фінансової допомоги», – наголосила спікерка.

Серед тих, хто підтримує збереження музейної спадщини Чернігівщини – БО «Благодійний фонд «Рокада», Смітсонівська ініціатива культурного порятунку/ Smithsonian Cultural Rescue Initiative (SCRI), Фонд Костюшка (The Kosciuszko Foundation), ГО «Aliph foundation», Музейний кризовий центр, Штаб порятунку культурної спадщини, Комітет допомоги музеям України, Центр допомоги мистецтву України, Промо Україна / PromoUkraïna.

Важливо, що роботи з відновлення музеїв продовжуються і зараз.

Про актуальний стан справ розповіли керівники декількох установ регіону.

Серед них – Юрій Ткач, директор комунального закладу «Чернігівський обласний художній музей імені Григорія Галагана».

    «У березні через обстріли було пошкоджено 500 кв. м. фасаду, понад 100 кв. м вікон, внутрішні приміщення та система теплопостачання, яку вдалося відновити власними силами. Коштами обласного бюджету облаштовано укриття, яке наразі слугує виставковою залою та місцем для проведення заходів. З облаштуванням ще двох таких залів у підвальному приміщенні допомогло в минулому році УВКБ ООН за посередництва Благодійного фонду «Рокада». Остання, до речі, наразі займається облаштування безбар'єрного доступу до цих трьох залів. Роботи планується завершити до кінця поточного року», – розповів спікер.

Окрім цього, в минулому році музей подав заявку на участь у проєкті MOT (Модуль Тимчасовості/Module of Temporality), ініційований журналом Don't take Fake. Він передбачає фінансову підтримку інституцій України, які постраждали внаслідок російської агресії.

    «Саме наш заклад набрав в експертному опитуванні найбільшу кількість балів та вже отримав від проєкту МОТ 1,4 мільйони на закупівлю вікон», – наголосив Юрій Ткач.

Також музей оголосив тендер на закупівлю послуг з поточного ремонту коридору, суміжного з укриттям. Його планують використовувати як сховище та виставкову залу. А на замовлення Смітсонівської ініціативи культурного порятунку та Фонду Костюшка для фондосховищ обласного художнього музею виготовлять безпровідну протипожежну сигналізацію .

Що стосується Військово-історичного музею філії Чернігівського обласного історичного музею ім.В.В.Тарновського, то на його відновлення виділено 760 тисяч гривень обласного бюджету та понад 1,5 мільйона гривень благодійної допомоги у вигляді пакувальних матеріалів, оргтехніки, зарядних станцій, осушувачів, гігрометрів.

    «Ця підтримка дозволяє нам продовжувати працювати, втілювати різноманітні виставкові проєкти. Наразі йде активний збір матеріалів, пов’язаних з російсько-українською війною: в колекції музею з початку повномасштабного вторгнення – понад 1 тисяча експонатів», – каже Максим Блакитний, в. о. директора Чернігівського обласного історичного музею ім. В. В. Тарновського.

Про роботу Новгород-Сіверського історико-культурного музею-заповідника «Слово о полку Ігоревім», розташованого в безпосередній близькості до ворога, розповіла Олена Матюк, директорка.

За її словами, у музеї знаходяться переклади та переспіви «Слова о полку Ігоревім», видання імперської доби, які важко чи й неможливо відновити. Тому вагомою допомогою для закладу став сучасний книжковий сканер від благодійників, завдяки якому фахівці музею проводять оцифрування видань.  

Наразі ж ведеться робота з порятунку унікальної пам'ятки архітектури – Тріумфальної арки, яка входить до складу музею-заповідника. Вона була пошкоджена 12 травня 2022 року, коли по місту було випущено дві авіабомби. Музей вніс пам’ятку до Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації. Та почав шукати різноманітні фонди та організації, які би могли профінансувати відновлення арки.

    «На сьогодні підготовлений пакет документів щодо консерваційних і реставраційних робіт передано до Міністерства культури та стратегічних комунікацій України на погодження. Паралельно ведуться перемовини з міжнародними донорами, які готові профінансувати роботи щодо відновлення пам'ятки. Це дійсно унікальна меморіальна споруда стилю високого класицизму кінця XVIII, яких на території області, на жаль, не збереглося. В світі таких об’єктів також дуже мало –  близько 7», – акцентувала спікерка.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації
 

Останні новини Чернігівщини

Модульна клініка первинної медичної допомоги днями запрацює у Кіптівській громаді 17:02

Її дещо раніше встановили у селі Чемер у рамках спільного проєкту Міністерства охорони здоров’я України та Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Нові гранти для молоді

Нові гранти для молоді 16:58

Ще більше можливостей для бізнесу з оновленою грантовою програмою Власна справа /грант/, яку адмініструє Державна служба зайнятості!

Очільниця

Очільниця "Слуги народу" Олена Шуляк: Важливо, щоб ветерани мали місце в політиці – на національному, регіональному та місцевому рівнях 14:18

На перших післявоєнних виборах ветерани повинні мати можливість балотуватися і в парламент, і на місцевих виборах – Олена Шуляк

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 17 чернігівців, за знищене – троє містян 12:00

Виконавчий комітет Чернігівської міської ради 16 жовтня затвердив чергові рішення комісій із розгляду питань щодо надання компенсацій за пошкоджені/знищені об’єкти нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією рф проти України.

Хотів купити ноутбук, а втратив 16 тисяч: поліція радить оплачувати покупки тільки після отримання

Хотів купити ноутбук, а втратив 16 тисяч: поліція радить оплачувати покупки тільки після отримання 11:11

Поліцейські наполегливо рекомендують мешканцям Чернігівщини бути обачними під час покупок в соцмережах та на сайтах безкоштовних оголошень.