Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 18:19:45

Переселенці - нове дихання для громад

21.11.2022   21:57Агенцiя

Із початком повномасштабного вторгнення російських військ на нашу землю кожна чернігівська громада стала прихистком для багатьох людей, яким надали статус ВПО.

 Менська громада не стала виключенням, а приймала з перших днів і досі приймає людей, яких війна змусила змінити своє постійне місце проживання. Кожна людина, що перемістилась в  своєму житті мала якусь роботу, захоплення, чимось цікавилась, робила щось для свого комфорту, оточуючих, аж поки війна не відкрила двері з ноги і не довелося поїхати. На новому місці всі адаптуються по-різному: хтось досі не може відійти від подій і повноцінно включитися в життя, а хтось одразу почав шукати роботу, думати як заробити на життя,  зрозумів, що може бути корисним громаді та новому оточенню.

Ми споспілкувались із пані Світланою, яка приїхала в Мену на початку війни і продовжує тут займатися своєю справою, яка приносить користь і громаді, і її родині.

"Ми приїхали в Мену із Сумщини, там жили за 30 кілометрів від кордону, але там із першого дня і до тепер вибухи, стрілянина і жити там дуже небезпечно. Я маю двох дітей та чоловіка. Не так давно ( до початку війни) ми приїздили з чоловіком в Мену у справах і тільки-но вийшли з електрички одразу побачили світлі і приємні обличчя людей, які нас не знали, але вітались на пероні. Я пройнялась таким моментом і Менщина закохала нас в себе. Тому, як тільки з'явилася необхідність тимчасово поїхати зі свого селища, то ми ні хвилини не роздумуючи вирушили в Мену. Тут ми зупинились в знайомих і живемо досі. Найперше, що я вирішила брати із собою - моя швейна машинка. Я займаюсь швейною справою вже багато років у себе вдома і тому не могла навіть уявити, як це сидіти в Мені без роботи. І відчувала, що мої руки в громаді зайвими не будуть. Я працюю із ремонтом м'яких меблів під час їх перетяжки, шию чохли на крісла, стільці, за потреби ремонтую одяг. Дякуючи "сарафанному радіо" люди звертаються з Мени, а також надаю свої послуги на виїзді.

Я вважаю, що моя родина працьовита, адже на Сумщині ми займались сільським господарством, обробляли город, знаходили можливості для заробітку, адже родина має за щось жити. Тому і тут не сидимо, склавши руки.

Моїй родині в Мені дуже подобається. Чоловік працює, діти швидко знайшли спільну мову із однолітками, старша відвідує клуб за інтересами. Тож доки ми можемо - ми будемо намагатися приносити користь цій громаді, наближати перемогу та повернення додому, адже тут добре, але вдома краще всім".

Матеріал підготовлено ГО «Центр Доброчин» в рамках проєкту "Сприяння відбудові та сталому розв’язанню проблем ВПО" за підтримки  МФ «Відродження» (Програма «Демократична практика»).

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.