Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 13:40:11

Як громади Чернігівщини наближають медичні послуги до людей. Приклад Парафіївської ОТГ

21.03.2018   17:48Агенцiя

Наближення послуг до людей – такою є основна мета реформи децентралізації. Разом із адміністративними, освітніми, комунальними та іншими послугами, ближчою має стати і медицина.

На сьогоднішній день ситуація з медичним обслуговуванням та передачею лікарень, амбулаторій та ФАПів у більшості об’єднаних громадах характеризується як «хто в ліс хто по дрова».

 «Станом на 1 березня 2018 року із тридцяти семи об’єднаних громад Чернігівської області тільки шість взяли на себе відповідальність в управлінні закладами первинної медичної допомоги», - зазначає Ніна Подколзіна, радник з питань муніципальних послуг Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

Але є громади, де керівники з перших днів об’єднання потурбувалися про медичну сферу і створили Центри медико-санітарної допомоги. Як це зробили у Парафіївській об’єднаній територіальній громаді ще у 2016 році.

На сьогоднішній день в громаді створені всі умови для надання якісних медичних послуг. У Парафіївці функціонує Центр медико-санітарної допомоги, розташований у приміщенні колишньої районної лікарні. Йому підпорядковуються дві амбулаторії у Парафіївці та Іваниці та чотири ФАПи у інших населених пунктах громади. «Ми намагалися створити всі умови для того, щоб люди були забезпечені якісною первинною медичною допомогою», - розповідає Валентина Карпенко, голова Парафіївської громади.

Амбулаторія у Парафіївці знаходиться у приміщенні колишньої районної лікарні, під час передачі якого громаді отримали і частину обладнання. Потім вже за власний рахунок купили решту необхідного обладнання та устаткування. Тут можна пройти медичне обстеження, фізпроцедури та здати аналізи. Працюють три сімейні лікарі та необхідний медичний персонал. Лікарі забезпечені автомобілями і мають можливість виїжджати на виклик. «Знаєте, що в першу чергу дивувало наших людей? Що за бензин лікарю платити не треба», - продовжує розповідь Валентина Федорівна.

Схожий набір послуг і у Іваницькій амбулаторії. Тільки тут працює два сімейні лікарі, вони також забезпечені транспортом.

У обох амбулаторіях працюють денні стаціонарні відділення. У Парафіївці на 15 ліжок, а у Іваниці – на десять. Тут можна відпочити після медичних процедур та побути під наглядом медичних працівників. За потребою, можна залишитися на ніч, бути під постійним наглядом фахівців.

«У нас перших така практика в області. У Парафіївці в приміщенні, де амбулаторія, розташований  центр соціальної допомоги. А тому ті, хто залишаються на ніч, перебувають під наглядом медичного працівника цього центру. Крім того, тут же знаходиться пункт екстреної допомоги. У Іваниці амбулаторія працює з 8 до 16 години, а далі приходить медичний працівник і чергує до 8 години ранку. І якщо люди звертаються телефоном чи приходять, то вона може надати першу медичну допомогу, викликати лікаря, приїхати додому, забрати в амбулаторію», - пояснює Валентина Карпенко.

Центр соціальної допомоги створили у 2017 році. Його працівники допомагають одиноким жителям літнього віку, а їх у громаді 123. Також створені всі умови для цілодобового догляду за літніми людьми. Заклад розрахований на тридцять ліжок, передбачено чотириразове харчування та медичний догляд. Утримання одного місця в цьому закладі обходиться у сім тисяч гривень. Людина сплачує 75% своєї пенсії, решту видатків покриває громада.

Фельдшерсько-акушерські пункти на території громади також забезпечені всім необхідним і люди отримують необхідну першу медичну допомогу.

За словами Валентини Карпенко медична субвенція, яка виділяється державою громаді, становить біля п’яти мільйонів на рік. Шістдесят відсотків передається в районних бюджет на медицину другого рівня, а сорок залишається на первинну ланку. Але цих коштів не вистачає і доводиться дофінансовувати цей напрямок із бюджету громади.

Фактично Парафіївська громада власними силами підготувалася до медичної реформи. Жителі громади розуміють, що медичні заклади працюють. Є сімейні лікарі. Є денний стаціонар. І є розуміння того, що у громаді турбуються про своїх людей і не залишать їх без допомоги.

«По тому як я розумію медичну реформу, то зараз ставиться питання про те, щоб на рівні громади функціонувала первинна ланка медичної допомоги. Можу сказати, що наша Парафіївська громада готова до цих змін. Нам вдалося зберегти все те, що було. І не лише зберегти, а і підсилити матеріально-технічну базу і персонал утримати», - зазначає Валентина Карпенко.

До речі, у Парафіївській громаді є вакансія лікаря. Його чекають не тільки пацієнти, а і службова квартира з усім необхідним.

Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини