Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 16:15:22

Про лейшманіози

22.08.2013   07:45Агенцiя

У зв’язку з всесвітніми процесами глобалізації, частішим відвідуванням громадянами України держав з теплим кліматом (туризм, заробітчанство, участь у миротворчих місіях тощо) зростає ризик завозу не притаманних для нашого регіону паразитарних хвороб. Одними з таких захворювань є лейшманіози.

За повідомленням Міністерства охорони здоров’я України з 2005 року в країні щорічно реєструються кілька випадків тяжких захворювань на лейшманіози, а у 2008 році вже двоє таких хворих померли (м.м.Київ, Львів). Саме при епідобстеженні цих випадків було встановлено, що можливість зараження хворих була під час відпочинку в Криму поблизу міст Феодосії та Судака. Це перші місцеві в Україні випадки лейшманіозів, до цього реєструвались тільки завізні випадки, коли зараження відбувалося при перебуванні громадян України за кордоном.

Лейшманіози – це паразитарні захворювання. Збудниками слугують одноклітинні паразити – лейшманії, які належать до найпростіших. Існує до 20 видів лейшманій, тому лейшманіози включають цілу групу захворювань. Лейшманіози належать до трансмісивних інфекцій, переносниками яких є дрібні кровососні комахи – москіти. Москіти заражаються при укусах хворих людей чи тварин.

Слід пам’ятати, що збудники лейшманіозів навіть після успішного лікування можуть кілька років зберігатися в організмі людини, через 1-2 роки можуть з’являтися вузлики чи висип на шкірі. В Чернігівській області немає переносників цієї інфекції (нема необхідних умов для їх розвитку), проте не виключена можливість появи завізних випадків захворювань.

В місцях розповсюдження лейшманіозів важливим профілактичним заходом є запобігання нападу, укусів москітів – це застосування репелентів, використання електрофумігаторів, сіток на вікна, двері. У вечірній час слід носити головний убір, одяг з довгими рукавами, брюки, шкарпетки. Цю інформацію треба узяти до уваги громадянам, які виїжджають на відпочинок у Крим та за кордон у країни з тропічним і субтропічним кліматом. Вогнища лейшманіозів реєструються у країнах Африки, Центральної, Південної Америки, Близького Сходу, Середньої та Південно-Східної Азії, спорадичні випадки – у країнах Закавказзя.

http://cnoblses.net.ua/news/new.php?id=629

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини