Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 16:03:40

Похмілля: найпоширеніші міфи

27.11.2016   14:47Агенцiя

Гарна музика, приємна компанія і алкоголь. Вам добре і тому ви самі не помічаєте, скільки встигаєте випити. А коли ви звертаєте на це увагу, як правило, випито вже занадто багато.

Наступного дня ви шкодуєте про свої дії, тому що страждаєте від жорсткого похмілля. Сильний головний біль, нудота і сухість у роті - лише деякі симптоми цього неприємного явища.

Зазвичай друзі і знайомі дають купу порад про те, як цьому запобігти. Але наскільки ці поради дієві і ефективні?

Зневоднення - причина похмілля

Дійсно, якщо ви вживаєте багато алкоголю, ви можете отримати зневоднення через те, що спиртне змушує вас часто ходити в туалет. Однак зневоднення не є причиною похмілля. Після великої кількості алкоголю ви можете випити багато води, але це не позбавить вас від похмілля зранку. Похмілля з'являється в наслідок декількох факторів, в основному через різке зниження цукру в крові, подразнення шлунка, поганої якості сну і дилатації (збільшення обсягу) кровоносних судин.

Тому стакан води на ніч після вечірки допоможе вам втамувати спрагу, але не врятує від похмілля.

Похмілля буває тільки після великої кількості алкоголю


Випити багато алкоголю протягом короткого часу, безумовно, один з найнадійніших способів забезпечити собі похмілля. Проте, зовсім не обов'язково пити багато, щоб страждати від похмілля. У деяких людей похмілля може з'явитися навіть від зовсім невеликої дози алкоголю. В чому причина?

Похмілля залежить від багатьох факторів, в тому числі від вашої ваги і статі. Якщо чоловік може випити 5-7 порцій алкоголю, то жінці достатньо 3-5 порцій, щоб отримати такий самий ефект. Крім того, ваша етнічна приналежність також може впливати на схильність до похмілля. Японці, наприклад, частіше страждають від похмілля після малої кількості алкоголю, оскільки їх організми генетично менш здатен руйнувати ацетальдегід, головний побічний продукт спирту.

Якщо ви схильні до мігрені, у вас більше шансів мати зранку похмілля. Ті ж, хто п'є спиртне регулярно, мають менше шансів сп'яніти і страждати вранці.

Від вина або пива не буває похмілля

Багато людей впевнені, що від вживання слабоалкогольних напоїв рідше трапляється похмілля, ніж від міцного спиртного. Це ж стосується і переконання про те, що не можна знижувати градус, а можна тільки підвищувати.

По-перше, напитися можна будь-яким алкоголем: пивом, вином або горілкою. І не має значення, в якому порядку ви вживаєте спиртне, важлива тільки загальна кількість алкоголю, яке потрапляє в ваш організм. Варто пам'ятати також про те, що:

- червоне вино має в складі дубильні речовини, які можуть провокувати розвиток головного болю. Тому ймовірність похмілля після вживання червоного вина вище, ніж, наприклад, після текіли.

- деякі види алкоголю, наприклад, солодовий віскі, теж як правило стають причиною головного болю. Прозорі напої, такі як горілка або джин, в цьому плані діє понад щадяще.

- варто все ж починати пити з більш слабких напоїв, таким чином ви вип'єте менше, ніж якщо ви почнете пити відразу з міцних напоїв.

Закушуючи, ви не отримаєте похмілля

Якби тільки це було правдою. Як було б добре мати можливість пити стільки, скільки хочеться і не мати ніякого похмілля завдяки гарній та смачній вечері.

У деяких випадках, їжа дійсно може допомогти вам запобігти похміллю. Але для цього вам потрібно почати їсти перш ніж ви почали пити. Жирні продукти підійдуть для цих цілей краще всього.

Холодний душ і чорна кава позбавлять вас від похмілля


Ви дійсно можете відчути себе краще, прийнявши холодний душ і випивши чашку чорної кави після «бурхливої» ночі. Але це не позбавить вас від похмілля. Більш того, кава може тільки посилити похмілля і посилити зневоднення завдяки своєму сечогінному ефекту.

Алкоголь зніме похмілля

У середньовічне час люди вірили в те, що, якщо ви були укушені собакою, шерсть цієї собаки, прикладена до рани, допоможе вам зцілитися. Приблизно в цей же час люди почали вірити в те, що трохи алкоголю позбавить вас від похмілля.

На жаль, це твердження не зовсім правильне. Якщо ви вип'єте трохи алкоголю, у вас не буде похмілля. Але воно може з'явитися трохи пізніше, коли рівень алкоголю в крові почне падати. У якийсь момент швидше за все похмілля все-таки наздожене вас. Малими дозами алкоголю ви лише відтермінуєте його на деякий час.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини