Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 00:29:58

Андрій Прокопенко: Я прийшов на цю посаду працювати. Розвиток області - це моя відповідальність

12.02.2020   20:22Агенцiя

Хто він, голова облдержадміністрації Андрій Прокопенко? Ми вирішили з’ясувати це, взявши інтерв’ю. Отже, читайте і робіть висновки.

– Андрію Леонідовичу, як і чому Ви приєдналися до команди Президента Володимира Зеленського?

– Насамперед, тому, що мені не подобалося те, що відбувалося в державі протягом кількох останніх років. Спочатку, після Революції Гідності, були надії, що ми заживемо в чесній державі. Але цього не сталося: корупція нікуди не поділася, ті, хто мав боротися з нею, її очолили. Десь у 2017-му я в цьому переконався остаточно та впевнився, що не підтримуватиму той політичний курс.

Крім того, для мене важливо, щоб Україна розвивалася як сучасна держава, не впадаючи в архаїку. Питання церкви, мови, традицій дуже важливі. Але якщо вся державна політика зводиться лише до цього, для мене це неприйнятно.

На прикладі, скажімо, Сінгапуру, інших сучасних країн ми бачимо, як держава об’єднує людей, а не розділяє їх. Я вивчав політичні процеси в Нідерландах і можу сказати, що вони також спрямовані на об’єднання людей. Вони розвивають країну, яка може конкурувати з іншими в питаннях експорту, економічного та соціального розвитку, спорту. Тож я хотів би, щоб і в Україні ми зосередились на цьому.

Я не хочу сказати, що з 2014-го по 2019-й рік зовсім нічого хорошого не відбувалося. Зроблено немало. Насамперед, відроджено армію. Це дуже важливо. Але вона була відроджена всім народом. Хоча й ролі держави та особисто тодішнього Президента України применшувати не варто. Було ще багато позитивного. Але негативу більше, і він переважав.

Тому, коли стало зрозуміло, що Володимир Зеленський іде в Президенти, я приєднався до його команди і почав їй допомагати.

– Чи відчуваєте Ви зараз себе частиною команди Президента? Чи не відокремлені від столичної її частини? Маєте контакт з Президентом? Спілкуєтесь?

– Безумовно. Контакт з командою підтримуємо постійно. Чи спілкуюся з Президентом? Не часто, звичайно, але маю таку можливість у разі потреби. Ми ж повинні розуміти, що Президент працює за дуже щільним графіком. Востаннє з ним бачився, вітаючи його з днем народження. Був невеликий прийом з цього приводу, куди запросили голів ОДА, керівників деяких парламентських комітетів, членів уряду.

Якщо ж говорити про щоденну роботу, в якій виникає чимало проблем, то я не вважаю, що до їх розв’язання потрібно залучати Президента. Я прийшов на цю посаду працювати. Це зона моєї відповідальності. І якщо голова ОДА не може впоратися самостійно з викликами, які стоять перед ним, то навіщо він потрібен?

Ми тісно співпрацюємо з Офісом Президента. Постійно спілкуємося з нагальних питань з першим заступником керівника Офісу Сергієм Трофімовим. Йому я, до речі, можу зателефонувати не лише у будь-який день, а й у будь-який час. Проте я намагаюсь не зловживати цим, працювати самостійно.

Тобто позиція така: є територія, за яку ти відповідаєш. І якщо ти не здатен організувати процеси так, щоб не потрібно було звертатися по допомогу до Президента чи його Офісу, то маєш піти з посади. Аналогічно буде і з головами райдержадміністрацій, яких скоро призначать. Якщо вони бігатимуть до мене з кожного дрібного питання, хай краще звільняються самі.
На АТ"Слов'янські шпалери КФТП". 23 січня 2020 року

– З президентською гілкою команди зрозуміло. А як щодо співпраці з народними депутатами? Чи не відокремилися вони від області, потрапивши до Верховної Ради? Чи не забули про її проблеми?


– Є налагоджені контакти з кожним із чернігівських депутатів, які увійшли до фракції «Слуга народу». Хоча, скажу чесно, хотілося би зустрічатися з ними частіше. Вони також мають доволі щільні графіки роботи. Тож зустрічаємося ми з кожним десь раз на два тижні, але зідзвонюємося частіше.

Можу сказати, що практично з кожним народним депутатом обрано напрямок співпраці для вирішення проблем області. Наприклад, з Максимом Зуєвим ми продовжуємо працювати над відродженням Чернігівського аеропорту. Поки що не маємо бажаної підтримки в Мінінфраструктури, проте сподіваємося все ж довести перспективність цього проєкту і домогтися, щоб його внесли до пріоритетних уже наступного року.

Із Валерієм Зубом працюємо над тим, щоб в області з’явився ще один лінійний прискорювач для лікування онкохворих. Адже наявний не забезпечує повністю потребу. Якщо порівнювати з сусідньою Білоруссю, то, скажімо, в Гомелі таких є три, у Мінську, лише в одному онкоцентрі – вісім. А в Україні з цим справи набагато гірше. Навіть у столиці прискорювач, подібний до нашого, лиш один, і той у комерційній лікарні.

– Якщо повернутися до роботи в області, то за час, який Ви очолюєте ОДА, можете назвати найвагоміші досягнення та найбільші розчарування? Чи співпало Ваше уявлення про цю роботу з реальністю?

– Великих розчарувань поки не траплялося, хоча й без них не обійшлося.

Мушу визнати, порозумітися з обласною радою непросто. У багатьох питаннях наші погляди різняться. Наприклад, на управління комунальним майном. Ми намагаємось прийти до спільного рішення в процесі діалогу. Хоча розбіжності ще залишаються.

Спроби кулуарно продати майно громади для нас неприйнятні. Є питання стосовно «Чернігівоблагролісу», його прибутковості, обліку деревини, управління цим комунальним підприємством загалом. Але й тут певний рух до зближення позицій є.

Що ж стосується роботи самої облдержадміністрації, мені здавалося, що буде краще. Тривалий час тут не проводився аудит діяльності. Зараз ми створили службу аудиту. Проблема була в тому, що на її організацію пішло багато часу. Але такі вимоги законодавства: для прийому на держслужбу необхідно пройти конкурс. Усі ці організаційні моменти затягнулися на два місяці. Але результат вже є.

Інше питання – ефективність роботи управлінь та департаментів ОДА. Я не працював до цього в держадміністраціях. Тому особисто поспілкувався не лише з керівниками структурних підрозділів, а й із їхніми підлеглими. Адже підрозділів багато, обсяг роботи великий, і щоб розібратися, хто чим безпосередньо займається й за що відповідає, довелося проводити співбесіди.

І там, де я заглибився в процес, зрозумів, що він дуже неефективний. Не називатиму конкретно, але є питання як з погляду потрібності посад, так і з погляду відповідності людей обійманим посадам. Тому ми будемо робити зараз велику реорганізацію для того, щоб цю ситуацію змінити.

Будемо оголошувати відкриті конкурси. Я переконаний, що так ми залучимо до роботи в держадміністрації нових людей.

– А як Ви бачите подальший розвиток області? Які пріоритети в ньому виділяєте?

– Тут би я виокремив стратегічні питання й тактичні. Тактичні – щоденні, нагальні, які потребують вирішення тут і зараз. Наприклад, збільшення освітньої субвенції, якого ми домагалися наприкінці минулого року, щоб не було заборгованості із заробітної плати вчителям.

Стратегічні речі – масштабніші, спрямовані на перспективу. Я би виділив шість головних проблем, над вирішенням яких працюватимемо протягом цього року:

- стрімке скорочення кількості населення в області, відтік людей працездатного віку;

- стан здоров’я населення та середня тривалість життя;

- низький показник валового регіонального продукту;

- висока частка сільгоспвиробництва в економіці області (хотілось би суттєво розширити промисловий сегмент);

- недостатній обсяг капітальних інвестицій;

- погана внутрішня доступність, тобто неякісні, розбиті дороги, погане транспортне сполучення, мобільний та інтернет-зв’язок.

За кожним із цих напрямків ми активно діємо, тож поліпшення можна буде відчути вже скоро.

Перша проблема – стрімке скорочення населення області. Передовсім за рахунок міграції населення працездатного віку. Процес старіння населення Чернігівщини я тут виношу за дужки, адже ми на нього впливати не можемо.

Інша справа – зупинити або хоча б суттєво уповільнити відтік працездатних людей з області. Насамперед, формуванням умов для створення робочих місць. Над цим ми зараз предметно працюємо.

Ще одне питання – робота ФОПів. Чомусь ми зважаємо у звітах більше на їхню кількість, ніж на якість та обсяги роботи. А мали б, на мою думку, створити такі умови діяльності, які б стимулювали підприємців розширювати сферу діяльності і створювати робочі місця.

Створення індустріальних парків також має збільшувати зайнятість населення. Зараз ми працюємо над створенням Менського індустріального парку. Хтось може дорікнути нам, що це стосується лише однієї громади. Я ж вважаю інакше. Цей парк має стати стартом, прикладом того, що ми можемо реалізовувати масштабні проєкти, реально впливати на стан економіки.
На швейній фабриці ТК"Стиль". 28 січня 2020 року

– Запрошення заводу «Фольксваген» працювати на Чернігівщині під час Вашого представлення – це піар-хід чи реальні наміри?

– Це був сигнал, який дійшов до адресата. Я задекларував готовність області залучити масштабні інвестиційні проєкти.

Ми направили офіційного листа, потім я спілкувався з послом України в Німеччині Андрієм Мельником, який зустрічався з керівництвом компанії. Пізніше ми передали через нього пропозиції стосовно земельних ділянок промислового призначення, які є в області. Але в справу втрутилися наші конкуренти. Болгарія також захотіла розмістити це виробництво у себе і запропонувала 800 мільйонів євро державної підтримки у вигляді податкових пільг та розбудови необхідної інфраструктури. На жаль, Україна поки що не може відповісти на такому ж рівні.

Разом із головою комітету з питань економічного розвитку ВРУ Дмитром Наталухою ми ініціювали засідання за круглим столом, де з представниками уряду та парламенту обговорювали перспективи створення індустріальних парків в Україні. Там же ознайомив урядовців з умовами, які пропонує інвесторам Болгарія. Всі розуміють, що ми програємо у такій конкуренції глобально.

Зміни потрібні на рівні держави. Зокрема й у питаннях співпраці з МВФ, які обмежують Україну в наданні податкових пільг та преференцій. Тому я дуже вітаю ініціативу припинити цю співпрацю у 2023 році.

Але ми не стоїмо на місці. Вже ведуться перемовини з великим виробником електропроводки для компанії «Фольксваген». Він вже має підприємства в Україні і зацікавлений у розширенні своєї наявності тут.

– Отже, роботи у Вас чимало. Час на сім’ю залишається?


– На жаль, не можу приділяти рідним стільки уваги, скільки хотів би. Вони живуть у Києві, бо не можемо посеред навчального року виривати дітей зі звичного середовища у школі та садочку. Крім того, донька, якій дев’ять років, займається танцями, це ж захоплення передалося п’ятирічному синові, тож і він пішов до студії.

Є складнощі, бо рідко приїжджаю, не завжди відповідаю на телефонні дзвінки, а передзвонюю пізно. Діти часом хворіють, а я далеко, підтримати їх не можу.

Чи будемо повністю переїздити до Чернігова – побачимо далі.

– Що б Ви хотіли побачити як головний результат вашої роботи в області?

– Завод «Фольксваген» (сміється – ред.). Та інші промислові підприємства, зокрема, машинобудування. Гарні дороги, якісна медицина та освіта.

Хотілося б, щоб наші ініціативи, які стартують зараз, реалізувалися і принесли користь людям, поліпшили їхнє життя в усіх аспектах.
Зустріч з родинами загиблих героїв АТО. 21 листопада 2019 року

За матеріалами інформаційного бюлетеня «Сіверське слово»

http://cg.gov.ua/index.php?id=376144&tp=page
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини