Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 23:43:20

Прес-конференція посла Кіпру

07.06.2019   14:08Агенцiя

У прес-центрі «Чиста політика» відбулася прес-конференція Надзвичайного і Повноважного Посла Республіки Кіпр в Україні пана Луїса Телемаху щодо мети й результатів одноденного візиту до Чернігова.

Розпочав прес-конференцію представник Чернігова від ініціативи «Посли Європейської Молоді (Young European Ambassadors)» Назар Соломаха, який висловив щире задоволення від візиту кіпрського посла (що сталося вперше в історії незалежної України) й відзначив, що пан посол мав змогу зустрічатися як із керівництвом та роботодавцями області, так і з представниками кращих ВУЗів міста, також вони обговорили спільні культурні, освітні та економічні зв’язки, що має стати початком взаємовигідної співпраці в майбутньому.

Далі пан Луїс коротко звернувся до присутніх:
«Це дійсно був перший візит посла Кіпру до Чернігівщини, протягом якого я дав кілька лекцій студентам Чернігівських ВУЗів, бо вважаю, що поглиблення наших відносин залежить від гарних взаємин з молоддю.
І хоча я й привіз до Чернігова жарку кіпрську погоду, але очікую на ваші питання…».

Після цього посол відповів на кілька цікавих питань від представників ЗМІ:
- Оскільки Ви вперше у Чернігові, то що Вас тут вразило?
- Мене багато чого вразило – перш за все, краса і зелень міста, також історичні пам’ятки, зокрема, на в’їзді у місто. За час мого перебування в Україні я відвідав багато міст, але в Чернігові був вражений вашою інфраструктурою, а також студентами, якими вам варто пишатися, бо вони мають не лише гарний рівень професіональних знань, а й високий рівень свободи, адже не боялися ставити мені різноманітні питання. Тому я обіцяю приїхати ще.
- Які економічні чи соціальні проекти між Кіпром і Черніговом можливі у майбутньому?
- Оскільки візит перший, то ми лише почали налагоджувати наші стосунки, тобто лише «пустили воду в канал», а тому співпраця можлива і над цим ми працюємо спільно. Також ми почали встановлювати зв’язки між науковцями Чернігова й Кіпру та бізнесменами, а ще маємо плани студентського взаємообміну.
- Зараз Кіпр має напружені відносини з Туреччиною, що схоже на ситуацію в Україні. Що б Ви порадили для того, щоб нам сісти за стіл переговорів?
- Перш за все, хочу нагадати, що Кіпр підтримує територіальну цілісність України, а Північний Кіпр окупований Туреччиною з 1974 року, тому я сподіваюся, що Україна не повторить наш довготривалий шлях, але єдиний вихід у цій ситуації – це сідати за стіл переговорів.
- Чи можливо в Україні використання кіпрського досвіду щодо запровадження вільних економічних зон?
- У нас немає таких чи подібних зон, де б були податкові пільги, адже Кіпр є членом Євросоюзу, тому вільні економічні зони можливі, але не доцільні, бо ми не маємо кордонів між країнами-членами ЄС.
- Оскільки Кіпр є туристичним краєм, то чи є ріст туристичного потоку з України, і як можна Україні використати наш туристичний ресурс для збагачення власного бюджету?
- Я працював послом у багатьох країнах світу й заявляю, що Україна багата історичними пам’ятками і є однією з найкрасивіших світових країн, чим ви маєте пишатися. Тому у туристів є багато причин відвідувати Україну.
Але для приваблення туристів слід покращувати інфраструктуру, поглиблювати знання населення й працівників туризму з англійської мови, збільшити кількість працівників в галузі готельно-ресторанного бізнесу та харчування. Для цього запрошую усіх бажаючих на навчання до Кіпру, адже у нас дуже розвинуті ці галузі.
Тобто, для розвитку туристичного бізнесу Україна має все – варто лише покращувати сервіс та інфраструктуру.

Далі спілкування з послом продовжилося у неформальній обстановці за кавою.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.