Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 17 квітня, 02:43:50

Сергій Березенко: "Ми повинні про літніх людей згадувати не лише на свята, а щодня: у думках і справах"

18.10.2018   11:24Агенцiя

У Сергія Березенка справи не розходяться зі словами. Не встигла керівниця громадської організації побувати на особистому прийомі в нардепа, як уже готова концепція проведення публічної акції для літніх людей. Відстань у часі від запису на прийом до події — лише два тижні. Отакі темпи результативності роботи громадської приймальні народного депутата.

Щоб усе стало зрозуміліше, варто нагадати: у середині вересня на прийом до Березенка записалася пані поважного віку — Людмила Жерносек. Вона керує чернігівським осередком громадської організації «Турбота про літніх в Україні». Уже понад 10 років у нашій країні працює німецький благодійний фонд «EVZ» (Пам’ять, відповідальність, майбутнє), допомагаючи реалізовувати гуманітарні проекти, спрямовані на підтримку людей похилого віку, жертв нацизму тощо. Саме «Турбота про літніх в Україні» весь цей час співпрацює зі згаданим німецьким фондом. У 2018-му виповнюється 10 років від початку співпраці.

На знак ушанування цього ювілею в Чернігові місцеві літні волонтери вирішили висадити дерева і встановити лавочку в одній із паркових зон міста. Одначе це, на перший погляд, просте завдання виявилося не так уже й легко виконати. Виникли складнощі з вибором місця — у центральній частині міста цю ідею заблокували комунальники, мотивуючи тим, що є певний план з озеленення центру. А ідея зробити міні-сквер на околицях не надто подобалася самим активістам. У пошуку компромісу й допомоги вони звернулися до громадської приймальні Сергія Березенка. І вихід був знайдений.

«Я запропонував «Турботі про літніх в Україні» парк, яким уже кілька років опікуюся я сам, Березовий гай, — розповідає Сергій Березенко. — Він — ідеальне місце. Це одна з найпопулярніших паркових зон міста. Березовий гай доглянутий, зручний, красивий. Тут завжди багато людей і чимало вільного місця. Враховуючи людський потік, жодна лавочка зайвою не буде. Окрім цього, Березовий гай полюбляють відвідувати представники різних поколінь — від малечі до бабусь і дідусів. Вони точно оцінять такий жест турботи. Моє особисте переконання: люди поважного віку теж потребують нашої підтримки, турботи, ми повинні про них згадувати не лише на свята, а щодня: у думках, текстах, матеріалах, у своїх справах. Вони хочуть відчувати себе потрібними. Нині суспільство поступово згадує про своїх найстарших представників. Літні люди довели, що можуть працювати баристами в кафе (не на повний день, але все ж), моделями, зніматися в кліпах і кіно, бути чуйними наставниками і волонтерами. Тому мені дуже хочеться, щоб і в Чернігові цей тренд потрібності літніх людей не втрачав своєї актуальності».

Здавалося б, місце хороше, зручне, тож усі складнощі позаду. Але ж ні. Виникли заминка з обладнанням. Благодійний фонд зумів переслати поштою паркову лавочку, а от саджанці дерев — ні. Мусили чернігівці викручуватися вже на місці. Виручив, як завжди, Сергій Березенко, надавши 15 саджанців лип. Тож 1 жовтня, якраз у Міжнародний день людей похилого віку, усе необхідне було в потрібному місці.

Людмила Жерносек із захватом переповідає: «Так, у нас виникли труднощі з організацією нашої акції, але ми дуже вдячні Сергію Березенку, що він так швидко зумів усе вирішити. Мушу зазначити, що наші волонтери — самі люди похилого віку й потребують допомоги. Вони перебувають у віковій категорії 60+, їм досить складно самотужки носити воду відрами чи викопувати лунки. На щастя, Сергій Іванович передбачив і це. Нам на виручку прийшли помічники — комунальники і студенти-волонтери, майбутні соціальні педагоги, які також співпрацюють із німецьким фондом «EVZ». Тому все вдалося».

Міні-сквер із новенькою лавочкою в Березовому гаю облаштувався поруч із центральним входом. Загалом в акції, приуроченій до Міжнародного дня людей похилого віку, взяли участь із півсотні волонтерів.


Довідка:

Всеукраїнська благодійна організація «Турбота про літніх в Україні» є недержавною неприбутковою організацією, яка побудована на принципах само- і взаємодопомоги людей похилого віку, що діють на волонтерських засадах. Ця громадська організація має філіали й підрозділи в 10 регіонах України, об’єднуючи майже 2000 волонтерів. І її діяльність не коштує державі жодної гривні. Із 2008 року названа організація є партнером німецького Фонду «EVZ» (Пам’ять, відповідальність, майбутнє) і координує програму «Місце зустрічі — діалог» в Україні, головна мета якої — моральна і практична підтримка людей, які постраждали від нацизму, покращення стану цих людей у країнах, де виконуються проекти (Білорусь, Україна, Росія).
За п’ять років діяльності програми в Україні були підтримані 104 проекти на загальну суму 1825 000 євро.

PR

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини