Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 07:02:28

У День примирення керівники міста разом з німецькою делегацією поклали квіти до могил усіх загиблих у роки війни

07.05.2018   15:11

Сьогодні у День пам’яті та примирення Чернігівський міський голова Владислав Атрошенкоразом з делегацію з німецького м. Меммінгена на чолі з обербургомістром Манфредом Шилдером поклали квіти до пам’ятного знаку загиблим воїнам АТО у сквері ім. М. Попудренка.

Німецька делегація на чолі з обербургомістром Манфредом Шилдером перебуває у Чернігові з дводенним офіційним візитом. У перший день візиту гості разом з керівниками міста також відвідали німецьке кладовище в урочищі «Яцево» та братські могили в урочищі «Кривулівщина».

Владислав Атрошенко розповів гостям, що найбільше чернігівців загинули під час бомбардувань у серпні 1941 року і у 1943, коли фашистська армія вже відступала. Тоді завойовники масово розстрілювали мирних жителів, серед яких були жінки і маленькі діти. І сьогодні у Чернігові є свідки тих жахливих подій, серед них: Почесний громадянин Герард Кузнєцов, який багато зробив для відновлення історичної правди тих подій для нащадків.

Обербургомістр м. Меммінгена Манфред Шилдер:
- Ми схиляємо голови перед жертвами нещадної війни, яка ніколи не має повторитися. Ми думаємо як про жертв з українського боку, так і про жертв з німецького боку. І не пишаємося тими подіями. Ми підтримуємо вас у цьому страшному конфлікті з Росією. Шана і честь загиблим, і щоб наші народи ніколи не вступали у війну.

Владислав Атрошенко:
-  Сьогодні всі українці розуміють різницю між німецькою нацією і націонал-соціалізмом, який в ті часи призвів до таких страшних трагедій. Я вважаю, що це є важливим, щоб ці слова саме в день примирення я сказав на могилах німецьких солдат.  Вічна пам'ять усім загиблим в усіх війнах.

Німецьке  кладовище було відновлене у 1997 році за ініціативи Германа Пфайфера – людини, яка стояла біля витоків дружніх стосунків Чернігова та Меммінгена. Там поховані 288 осіб з числа військовополонених, які померли у 1943-1947 роках. Свого часу їхні прізвища встановили через архіви КДБ. Серед них – 28 осіб інших національностей, які воювали у складі німецької армії проти СРСР у ІІ світовій війні, зокрема: австрійці, поляки, словени, угорці, французи, чех та українець. Національність ще одного захороненого не встановлена.

Під час німецької окупації на території нинішньої фабрики «Сіверянка» знаходився концтабір військовополонених. Неподалік, в урочищі Кривулівщина, в 1941-1943 роках відбувалися масові розстріли. На цьому місці є 11 братніх могил. Під час німецько-фашистської окупації Чернігівщини у 1941-1943 роках в цьому урочищі були розстріляні приблизно 20 тисяч місцевих жителів та військовополонених.

Німецька окупація Чернігова тривала з 9 вересня 1941 по 21 вересня 1943 року. У місті було створено три концентраційних табори. Усього за роки війни німці знищили у місті більше 50 тисяч чоловік, за іншими даними - понад 60 тисяч.

Розстріли проводили за селищем Коти (урочище Березовий рів та Криволівщина), біля села Яцево, в урочищі Подусівка, у Рашевщині, Малєєвому рові та міській тюрмі.

Велика Вітчизняна війна минула вже давно, втім, місто постійно дбає про вшанування пам’яті загиблих під час війни.

Обербургомістр висловив вдячність за те, що чернігівці гідно шанують пам'ять усіх загиблих у роки тієї війни і всі стели на німецькому кладовищі підтримуються у порядку.

Саме толерантне ставлення до могил загиблих воїнів різних країн – це шлях до примирення, руйнування стереотипів, можливість осягнути, що усі ми повинні об’єднатися заради мирного майбутнього. Пам'ять поза часом і поза межами територій, - зазначено під час заходу.


Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини