Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 12:06:28

Голова ДАБІ на нараді в Чернігові: Інспекція готова підтримувати кожного інвестора, що будує чесний бізнес в Україні

03.11.2017   09:15Агенцiя

Завдяки реформам у системі Держархбудконтролю відбуваються незворотні зміни, що встановлюють чіткі та прозорі правила взаємодії з усіма учасниками будівельної галузі. І вже сьогодні ДАБІ готова стати бізнес-омбудсменом у сфері будівництва для кожного чесного інвестора. Про це заявив голова Державної архітектурно-будівельної інспекції України Олексій Кудрявцев 2 листопада, перебуваючи з офіційним візитом на Чернігівщині.

Під час робочої поїздки керівник Держархбудінспекції спільно з головою Чернігівської ОДА Валерієм Кулічем та народним депутатом Олександром Кодолою зустрілися із забудовниками та архітекторами регіону, головами міських рад, об’єднаних територіальних громад і райдержадміністрацій.

Зокрема, бізнес-середовище області цікавили питання змін у містобудівному законодавстві, реалізація на місцях ефективних механізмів для інвестиційної привабливості будівельної галузі, просторове плануванням територій Чернігівської області.

«Завдяки зрозумілим і прозорим правовим механізмам у будівельній сфері України за останні місяці виокремилося кілька позитивних тенденцій. По-перше, на ринку з’явилися нові інвестори малого і середнього сегменту. По-друге, менше стало самочинної забудови. По-третє, кількісна конкуренція поступово витісняє з галузі не добропорядних забудовників та аферистів», – наголосив Олексій Кудрявцев.

Позитивні результати від законодавчих змін у містобудуванні спостерігаються вже й у регіонах. Зросла кількість як нових об’єктів незначного класу наслідків, так і загальні обсяги будівництва. За даними статистики, на Чернігівщині цей показник у 2017 році збільшився на 22,8%.

«Прийняття закону суттєво спростило життя і підприємцям, і звичайним громадянам. Дерегуляція, зокрема, спрощення дозвільної документації дає можливість розвитку для бізнесу, робить Україну більш привабливою для інвесторів», – зазначив народний депутат України Олександр Кодола.

Голова Держархбудінспекції Олексій Кудрявцев підтвердив, що малий і середній бізнес, який є основною рушійною силою будівельної галузі, відтепер практично немає відмов у будівництві (за останній місяць лише декілька відмов по всій країні). При цьому поменшало в рази незаконного будівництва:«Сьогодні немає шансів для тих непорядних забудовників, які декларували одне, а будували інше».

Ще одним фактором інвестиційної привабливості регіонів стала децентралізація системи Держархбудконтролю.«З новими містобудівними повноваженнями значно розширилися можливості місцевих громад, у тому числі, в питаннях формування інвестиційної політики й стратегії свого краю. Адже бізнес завжди шукає зручні та прості умови для роботи. Ми зі свого боку передаємо повноваження на місця, спрощуємо процедури і готові до співпраці, щоб інвестори безперешкодно заходили на український будівельний ринок», – підсумував Олексій Кудрявцев.

Нагадаємо, що рік тому Державна архітектурно-будівельна інспекція України ініціювала зміни до містобудівного законодавства. За підсумками спільної роботи з Комітетом Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування та житлово-комунального господарства, з’явився Закон № 1817 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення містобудівної діяльності». Саме в його положеннях закладено зміни, що вже сьогодні мають позитивні наслідки для будівельної галузі.

Основними нововведенням цього закону стали, зокрема, відміна категорій складності об’єктів будівництва; введення класів наслідків, які визначаються відповідно до вимог будівельних норм і стандартів; суттєве посилення відповідальності за порушення норм і правил при проведенні будівництва, недопущення самовільного будівництва, або використання будівель без відповідної дозвільної документації.

З прийняттям закону актуалізувалися й деякі системні проблеми. Невідповідність містобудівної документації сучасним вимогам: видача вихідних даних, зокрема, містобудівних умов та обмежень тепер проводиться лише на підставі оновленої містобудівної документації місцевого рівня, а саме: плану зонування території чи детального плану території.

Застарілість наявної містобудівної документації в області практично унеможливила будівництво нових об'єктів, у тому числі й тих, які фінансуються за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку, коштів Державного та місцевих бюджетів, що фактично зупиняє розвиток населених пунктів області.

«Пріоритетним завданням сьогодні як на рівні області, так і в кожній громаді є термінове приведення містобудівної документації у відповідності до вимог чинного законодавства. Це обов’язкова умова для забезпечення якісного розвитку кожного з населених пунктів регіону», – резюмував голова ОДА Валерій Куліч.

Після наради про зміни в будівельній галузі йшлося на прес-брифінгу в ОДА.

Згодом керівник Державної архітектурно-будівельної інспекції Олексій Кудрявцев оглянув після реконструкції сквер імені Богдана Хмельницького та ознайомився з ходом будівництва корпусу для сучасного лінійного прискорювача Чернігівського онкологічного диспансеру.

«Сьогодні разом із головою Державної архітектурно-будівельної інспекції України Олексієм Кудрявцевим та заступником голови Чернігівської ОДА Сергієм Сергієнком відвідали будівництво одного з найважливіших на сьогодні будівельних об’єктів області – корпусу для лінійного прискорювача Elekta Чернігівського обласного онкологічного диспансеру. Це – масштабний проект вартістю майже 100 мільйонів гривень. За класифікацією в містобудівний документації, прийнятій на законодавчому рівні цього року, це об’єкт зі значними наслідками (СС3). Тому увага до нього прикута на найвищому рівні. Із введенням у дію цього корпусу і лінійного прискорювача – високотехнологічного апарату для діагностики і лікування онкохворих – Чернігівщина перейде на новий сучасний рівень лікування. Вперше в Україні такою потужною апаратурою буде обладнана не приватна клініка, а державний медичний заклад», – прокоментував народний депутат України Олександр Кодола.


Прес-служба облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини