Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 04:17:50

Механізм ЕСКО та енергоменеджмент: як зекономити споживання ресурсів без залучення державних коштів

24.06.2017   10:01Агенцiя

Оптимізація енергопостачання та енергоспоживання наразі дуже актуальна в Україні. Для кожного підприємства будь-якої форми власності.

Так, лише близько 70 тисяч бюджетних установ потребують енергомодернізації. На це потрібно вісім мільярдів євро. Наразі держава такої суми не має. Проте, можна обійтися і без залучення бюджетних коштів. Яким способом — дізналися в Чернігові учасники семінару «ЕСКО та енергоменеджмент — ефективні інструменти термомодернізації бюджетних установ».

Участь у заході взяли радник голови Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Олексій Корчміт, начальник Управління енергетичного менеджменту та стандартизації Держенергоефективності Павло Ладецький, заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Сергій Сергієнко, перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко, головні розпорядники бюджетних коштів ОДА та РДА, міських рад, керівники бюджетних установ, представники ЕСКО-компаній, будівельних компаній, компаній-виробників, бізнесу та громадськості.

За словами Олексія Корчміта, цінність енергосервісу полягає в тому, що термомодернізація бюджетних будівель здійснюється за рахунок приватних інвестицій, а ЕСКО-компанія повертає їх виключно завдяки досягнутій економії на комунальних послугах.

Радник голови Держенергоефективності зауважив, що лише інвестор обирає проекти. А зробити він зможе це тоді, коли буде відома інформація про потенційні об'єкти енергосервісу. Наразі у базі Держенергоефективності знаходиться майже чотири тисячі таких об’єктів, 94 з яких — із Чернігівської області.

До речі, минулого року в Україні із застосуванням механізму ЕСКО укладено 20 договорів у п’яти регіонах: місто Київ, Полтавська, Одеська, Черкаська та Вінницька області. Вже є позитивні результати.

Також під час семінару учасникам було презентовано переваги впровадження системи енергоменеджменту.

Енергомоніторинг запроваджено і в Чернігові. Це дало зекономити понад п’ять мільйонів гривень.

— На Чернігівщині також проводиться робота з оптимізації витрат енергоресурсів. Упродовж минулого року на 63 бюджетних об’єктах проведено часткове утеплення фасадів, заміна вікон та дверей на металопластикові. Переведено частину котелень бюджетної сфери на альтернативні види палива, у тому числі із залученням інвесторів, які проводили роботи в Ічнянському, Куликівському, Прилуцькому та Ріпкинському районах, — зазначив Сергій Сергієнко і додав, що проблема економії стосується кожного.

До речі, бюджетною сферою області споживається більше 20 мільйонів метрів кубічних природного газу, майже 200 тисяч Гкал теплової енергії. В цілому середньорічні витрати бюджетних установ на енергоресурси та житлово-комунальні послуги складають майже 700 мільйонів гривень. Як свідчить досвід, у більшості випадків ці витрати можна зменшити до 30%.

Крім того, учасники семінару мали можливість поспілкуватися з ЕСКО-інвесторами, які поділилися досвідом роботи та майбутніми планами щодо Чернігівщини.


Довідково:
Енергосервісна компанія (ЕСКО, з англійської Energy Service Company — компанія з надання енергетичних послуг) — cуб'єкт господарювання, що здійснює енергозберігаючі заходи повністю чи частково за рахунок власних, позикових або залучених коштів, та забезпечує гарантоване досягнення економії паливно-енергетичних ресурсів впродовж терміну реалізації енергозберігаючих заходів.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини