Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 18:57:55

Безпека та розуміння — першочергова потреба осіб з інвалідністю

02.12.2016   08:10Агенцiя

Чемпіони у спорті, генії у мистецтві, сильні духом і лише потім — люди з інвалідністю. Найбільше, що їм потрібно — безпечне середовище та розуміння оточення. На цьому акцентували під час брифінгу в облдержадміністрації.

В обговоренні взяли участь заступник голови — керівник апарату ОДА Наталія Романова, директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олег Русін, керівники установ, діяльність яких спрямована на забезпечення захисту прав та інтересів осіб з інвалідністю.

— Прикро визнавати, що і зараз ми не маємо комфортних умов для життя осіб з інвалідністю: починаючи з пандусів, закінчуючи лікуванням. Однак, приємно, що суспільство поступово вчиться не ховатися від цих людей. Адже фізична реабілітація безпосередньо залежить від психологічного клімату в оточенні, — зазначила заступник голови — керівник апарату ОДА Наталія Романова.

Наразі в області проживає близько 83 тисяч осіб з інвалідністю, із них більше 4 тисяч — діти. На жаль, спостерігається тенденція до збільшення вроджених вад, що згодом стають підставою для надання певної групи інвалідності.

— Майже кожна третя особлива дитина має вроджену недугу. Лікування дітей-інвалідів в стаціонарах області надається безвідмовно в межах бюджетного фінансування закладів. Безоплатно забезпечуються медикаментами діти-інваліди з онкологічними захворюваннями, дитячим церебральним паралічем, цукровим діабетом тощо, — зауважила заступник головного лікаря з організаційно-методичної роботи обласної дитячої лікарні, головний позаштатний спеціаліст Управління охорони здоров’я ОДА Людмила Кривець.

Область може похвалитися досягненнями обласного центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів. Окрім сучасної технічної бази, заклад планує реалізацію нових проектів. Зокрема, будується ще один корпус та передбачається створення відділення паліативної допомоги дітям.

На жаль, в області до числа осіб з інвалідністю з початком військової агресії на сході України додалося 205 учасників АТО.

Як повідомив Олег Русін, наразі на облік взято 22 особи з числа учасників антитерористичної операції, які за медичними висновками потребують забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації.

Також ведеться посилена робота щодо покращення умов життя бійців, які втратили кінцівки.

Статистичні дані: В області на початок 2016 року налічувалося майже 80 тисяч осіб з інвалідністю, або 77 осіб із кожної 1000 населення (в Україні – 61). Частка осіб з інвалідністю І групи становила 14%, ІІ групи – 35%, ІІІ групи – 46%.

У минулому році вперше визнано інвалідність у понад чотирьох тисяч осіб. Найпоширеніші причини – новоутворення (25%) та хвороби системи кровообігу (22%).

На 1 жовтня поточного року пенсію за інвалідністю в органах Пенсійного фонду України одержували майже 42 тисячі осіб, її середній розмір становив 1552 гривні.

В області діє 7 будинків-інтернатів, де на повному державному забезпеченні перебуває 1508 людей похилого віку та інвалідів-дорослих, та 2 будинки-інтернати для інвалідів-дітей, де знаходяться 204 підопічні.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.