Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 07:18:01

Стан надання екстреної медичної допомоги в області та інші питання охорони здоров’я розглянули депутати профільної комісії облради

16.11.2016   08:11Агенцiя

15 листопада відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров'я, соціального захисту населення та у справах учасників АТО, яке провів її очільник Микола Дейкун.

У роботі комісії взяли участь голова обласної ради Ігор Вдовенко, його перший заступник Валентин Мельничук та начальник управління охорони здоров'я облдержадміністрації Петро Гармаш.

Звертаючись до учасників засідання, Ігор Вдовенко наголосив, що питання, які внесені на розгляд профільної комісії, надзвичайно важливі як для суспільства загалом, так і для кожного громадянина зокрема, адже стосуються нагальних проблем надання медичних, соціальних та реабілітаційних послуг населенню області.

Особливого значення, на переконання керівника, питання формування ефективної системи екстреної та первинної медицини, а також створення мережі вторинної ланки охорони здоров'я – госпітальних округів, набуває в контексті проведення децентралізації.

– Звичайно, будь-яка реформа – це довготривалий, сповнений серйозних викликів, а подекуди й дуже болісний, але необхідний для прогресивного розвитку суспільства шлях. І наша задача як депутатів, представників виконавчої влади та місцевого самоврядування, зробити все від нас залежне, щоб нівелювати усі негативні моменти і ризики цього процесу. Ми повинні максимально сприяти тому, щоб кардинальні перетворення у сфері охорони здоров'я, спрямовані на забезпечення кожного мешканця області якісними медичними послугам, пройшли дійсно ефективно, враховуючи об'єктивні соціально-економічні, демографічні показники, – підкреслив голова обласної ради.

Ознайомлюючи присутніх із станом надання екстреної медичної допомоги в області, головний лікар лікувально-профілактичного закладу «Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Чернігівської обласної ради Ігор Даниленко зазначив, що на даний час функціонує 46 підрозділів екстреної медичної допомоги, навчально-тренувальний відділ, відділ виїзної консультативної медичної допомоги та 98 бригад екстреної медичної допомоги, із них - 36 лікарських та 62 фельдшерських.

Керівник медичної установи відмітив, що згідно із штатним розписом у центрі передбачено 1504 посад, але укомплектованість лікарями становить близько 60 відсотків, середнім медичним персоналом – 88 відсотків, приблизно така ж ситуація і з водіями. Загалом, на сьогодні службі не вистачає 80 лікарів. Фельдшерські бригади працюють у складі одного фельдшера та водія санітарного автомобіля, а для повноцінної роботи необхідно провести доукомплектування бригад другим фельдшером чи сестрою медичною.

За 9 місяців поточного року обласним центром екстреної медичної допомоги та медицини катастроф виконано 210758 викликів. Це більше ніж торік. Прибуття на місце екстреного виклику з моменту звернення в містах складає до 10 хвилин, у сільській місцевості до 20 хвилин. Досягнення нормативу доїзду у сільській місцевості стає можливим за рахунок переадресації неекстрених викликів на ФАПи та амбулаторії в селах, де вони залишились.

За словами Ігоря Даниленка, упродовж всього періоду роботи Центр забезпечений паливно-мастильними матеріалами на 100 відсотків. А для здійснення роботи у цілодобовому режимі необхідно проводити подальше оновлення парку санітарного автотранспорту: Центр потребує додатково 56 автомобілів.

Торік отримано антитромботичні засоби – металізе для проведення тромболізису або тромболітичної терапії. За 2015 рік лікарями Центру успішно застосовано 9 антитромботичних засобів металізе (тенектеплаза) при гострому інфаркті міокарду.

Серед іншого на засіданні наголошено, що для подальшої оптимізації роботи підрозділів екстреної допомоги та медицини катастроф в області треба покращити кадрову ситуацію, побудувати центральну оперативно-диспетчерську службу з надійним радіозв'язком, а також подбати про забезпечення членів виїзних бригад захисним одягом та взуттям.

Далі депутати профільної комісії ознайомилися з реалізацією державних бюджетних програм, спрямованих на соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Питання забезпечення лікарськими засобами чорнобильців вже розглядалося на нараді у жовтні в першого заступника голови обласної ради Валентина Мельничука.

Інформуючи по цьому питанню порядку денного, заступник директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Катерина Тимощенко повідомила, що в області статус постраждалих внаслідок від аварії на Чорнобильській АЕС мають 76,4 тис. осіб, серед яких більше 13 тис. дітей, понад 9,4 тис. учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та 4,5 тис. інвалідів.

На Чернігівщині реалізується 2 бюджетні програми, зокрема, «Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», яка передбачає надання постраждалому населенню законодавчо визначеного ряду пільг та компенсацій, та «Забезпечення житлом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», яка в цьому році не фінансувалася.

З початку нинішнього року на виплату пільг і компенсацій по програмі соціального захисту спрямовано 43,4 млн гривень. Загалом обсяг бюджетних призначень затверджено на рівні 51,5 млн грн. Найбільший обсяг коштів, а саме 38,3 млн гривень спрямовується на пільгове забезпечення продуктами харчування населення. Із серпня минулого року збільшено розміри компенсації і для громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесених до категорії 1, становлять 398,40 грн, до категорії 2 – 199,20 грн. Ці виплати здійснюються своєчасно і в повному обсязі.

Правом на безплатне харчування користуються лише 439 дітей із 9 навчальних закладів Козелецького, Корюківського, Ріпкинського, Семенівського та Чернігівського районів.

До обговорення по цьому питанню долучилася головний лікар комунального лікувально-профілактичного закладу «Чернігівський обласний центр радіаційного захисту та оздоровлення населення» Галина Синявська.

Свої пропозиції стосовно покращення умов медичного забезпечення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, відпрацювання механізму реалізації ліків за безкоштовними рецептами висловили голова обласної організації Всеукраїнської громадської організації «Союз Чорнобиль Україна» Анатолій Лігун та заступник голови обласного відділення Українського національного фонду допомоги інвалідам Чорнобиля Євген Сонник.

Також на засіданні профільної комісії депутатами обласної ради розглянуто низку звернень, зокрема голови обласної організації Товариства Червоного Хреста України щодо підтримки патронажної служби, та інші питання сфери охорони здоров'я. З усіх питань порядку денного прийняті відповідні рекомендації.

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини