Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 21:38:30

Відбулися загальні збори місцевої асоціації органів місцевого самоврядування "Ради Чернігівщини"

19.10.2016   13:25Агенцiя

На них були обговорені актуальні питання децентралізації влади, долі земель і лісів та інші проблеми розвитку місцевого самоврядування.

В зібранні взяли участь голова обласної держадміністрації Валерій Куліч, голова обласної ради Ігор Вдовенко та члени регіонального асоційованного об'єднання - керівники районних і міських (міст обласного значення) рад.

На шляхах розв'язання назрілих проблемних питань акцентував увагу і очільник обласної виконавчої влади, якому одному з перших було надано слово для виступу. Звертаючись до присутніх, Валерій Куліч охарактеризував хід проведення децентралізації в регіоні та окреслив основні завдання участі в цьому процесі керівників районних та міських рад краю. Керівник торкнувся як позитивних, так і вкрай негативних тенденцій. Зокрема звернув увагу на кримінальні масштаби розкрадання лісів в системі «Облагролісу», що сягають десятків мільйонів гривень. Позитивних же кроків набирають темпи створення об'єднаних територіальних громад. Між тим, до п'яти вже діючих ОТГ невдовзі приєднається удвічі більше громад.
Проте, цього також замало і пришвидшенню процесу децентралізації повинна сприяти якраз і Асоціація «Ради Чернігівщини», в тому числі і допомагати територіальним громадам у залученні фінансів через розробку якісних проектів розвитку. Виступаючий також зазначив, що із прийняттям відповідних законів, ОТГ будуть розпоряджатися навколишніми землями та лісами, що унеможливить розкрадання останніх та сприятиме надходженню до бюджетів громад необхідних для свого розвитку коштів...

Розпочату тему було продовжено і при розгляді порядку денного зборів Асоціації. Про актуальні питання децентралізації та реформування місцевого самоврядування, а також – зміни, внесені до нормативно-правової бази доповіла присутнім голова постійної комісії обласної ради з питань розвитку і реформування місцевого самоврядування, децентралізації та європейської інтеграції, керівник виконавчої дирекції Чернігівського регіонального відділення Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад Ірина Грозенко. Наголошуючи на багатьох аспектах процесу децентралізації та поступу до європейських цінностей життя, вона також зробила акцент на пасивності багатьох керівників органів місцевого самоврядування стосовно участі в розробці актуальних і якісних проектів, на які міжнародні фонди виділяють необхідні кошти. А це – кроки до покращання рівня соціальної сфери та інфраструктури громад. Україна буде заможною і економічно міцною лише тоді, коли відродиться наше українське село, - наголосила промовець.

Не менш актуальною темою зборів були і «Земельні питання на сучасному етапі», з яких присутніх поінформував начальник Головного управління Держгеокадастру в Чернігівській області Олександр Колотілін. Виступаючий, зокрема, окреслив ситуацію з орендою земель, розповів про стан розподілу земельних ділянок для воїнів АТО, звернув увагу учасників зборів на цілу низку проблемних питань, які сьогодні хвилюють органи місцевого самоврядування тощо.

Значну увагу члени Асоціації звернули і на питання стосовно «Розпорядження об'єктами комунальної власності. Діяльність комунального підприємства Чернігівської обласної ради «Чернігівоблагроліс» і його дочірніх підприємств», із сутністю та змістом якого їх ознайомив начальник управління комунального майна Чернігівської обласної ради Андрій Бунін, якого, як було зазначено, на цю посаду затверджено депутатським корпусом обласної ради після виявлення низки зловживань в системі управління комунальним майном області і, зокрема, в КП обласної ради «Чернігівоблагроліс».

Далі учасники зборів розглянули заключну тему порядку денного - питання «Про затвердження нової редакції Статуту Місцевої асоціації органів місцевого самоврядування «Ради Чернігівщини», які, за словами Ігоря Вдовенка, необхідно розглянути у зв'язку із змінами у чинному законодавстві України.

Як наголосив голова обласної ради, дане питання внесено на розгляд загальних зборів у зв'язку з тим, що 13 серпня 2015 року вступили в дію зміни до Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI стосовно неприбуткових підприємств, установ та організацій і цим змінам повинна відповідати неприбуткова організація, якою і є Асоціація «Ради Чернігівщини». Отож, з метою включення до нового Реєстру неприбуткових установ та організацій учасники зборів провели дружнє голосування, за результатами якого установчі документи Асоціації будуть приведені у відповідність до вимог Податкового кодексу та інших законодавчих актів України.

А потім учасники зборів вступили у жваву дискусію навколо вже заслуханих питань, й особливо стосовно використання земельних та лісових фондів, в якій взяли участь більше десятка  керівників районних і міських рад.

На завершення розгляду та обговорення питань порядку денного загальних зборів Асоціації, голова обласної ради Ігор Вдовенко наголосив, що всі зауваження, висловлені на засіданні, будуть узагальнені і враховані у подальшій роботі, а також подякував колегам за ділове та активне спілкування.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини