Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 10:16:01

Який партійний квиток має корупція?

20.05.2016   08:20Агенцiя

19 травня, у громадському прес-центрі «Ініціатива» було оголошено про початок роботи всеукраїнського руху громадських ініціатив «Під контролем». Представником цього руху на Чернігівщині є Сергій Старченко.

За його словами, громадська ініціатива була започаткована тому, що більшість політичних діячів та політичних сил в Україні розповідають про готовність боротьби з корупцією, але на місцевому рівні існує, так звана, «партизанська корупція». 

«Тобто, або бізнес, або фірма, яка має відношення до якогось політика або чиновника раптово виграють тендери або отримають якісь переваги з-поміж конкурентів. Нажаль, це стає нормою у нас.

Насправді, така прихована політична корупція часто є тією основною метою, заради якої більшість політиків і йдуть у владу. Як наслідок, подібна політична корупція стає підґрунтям для створення місцевих коаліцій , які відрізняються від парламентської коаліційної більшості, яка була створена політичними партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність»» та «Народний фронт». І створюється ці місцеві коаліції не за ідеологічною партійною направленістю, а за напрямком дерибану місцевого майна», розказав Сергій Старченко.
Так, згідно дослідження руху «Під контролем»,  місцеві депутати все менше зважають на політичні розбіжності та об’єднуються з метою задоволення власних корупційних інтересів.

Як приклад, за словами Старченка, можна навести співпрацю між депутатами різних за ідеологічними поглядами політичних фракцій у місцевих радах Ужгороду, де об’єдналися БПП та «Відродження», Київська обласна рада («Радикальна партія» + «Батьківщина» +УКРОП), Запоріжжя («Опозиційний Блок» + «Самопоміч»). Тобто така тенденція притаманна усім без виключення регіонам України.
«Щодо нашої міської ради, то на минулій сесії ми бачили як дружно об’єдналися фракції БПП, «Наш край» та «Батьківщина» під час розподілу землі»,- зазначає Сергій Старченко.

Громадський рух «Під контролем», аналізуючи Чернігівську міську раду, на сьогоднішній день вже виявив два кейси, які містять корупційну складову. А саме, Під час розгляду питання про продовження оренди землі під «Темрінал-Центром» на Жабинського, депутати дійшли висновку що до продовження оренди ТОВ «Термінал-центр» на 4 місяці, аби ті мали можливість перенести його. Не голосувала за це рішення фракція «Наш край». Як відомо, фракцією «Наш край» керує народний депутат Валерій Давиденко , дружина якого відкрила митний термінал в Козельці.
«Тут ми бачимо інтерес однієї особи на місцевому рівні»,- зазначає Сергій Старченко.

Ще один кейс стосується Чернігівського міського голови Владислава Атрошенка і питання, яке виноситься на наступну сесію міськради.
«Другий кейс стосується наступної сесії, яка запланована на 26 травня. Не зважаючи на прийняте рішення про земельні аукціони, виноситься питання про надання дозволу на відведення землі КП «Чернігівбудінвест» з подальшим наданням землі у постійне користування. Це рішення подається за підписом міського голови Атрошенка. Тобто, «створюємо у місті нові правила, але користуємося старими схемами»»,- відзначає Старченко.

Всі ці приклади, яких безліч по Україні, і стали приводом для створення всеукраїнського руху громадських ініціатив «Під контролем».

Метою «Під контролем» буде визначення Індексу політичної корупції місцевого самоврядування із подальшим відповідним інструментарієм дій. Продуктом цього індексу будуть імена чиновників, їх посади, конкретні правопорушень, сум, які дозволять систематизувати та визначити, яка саме політична партія домінують у тих чи інших корупційних справах.

На сьогоднішній день партнерами всеукраїнського руху є 20 оргаізацій, які представляють міста Вінниця, Суми, Рівне, Полтава, Одесса, Запоріжжя, Херсон.

В свою чергу, Сергій Старченко наголосив, що Всеукраїнський рух є відкритим до співпраці та запрошує усіх небайдужих громадян та активістів приєднатися та повідомляти про відому їм інформацію стосовно наявності корупційних ризиків у діяльності тих чи інших місцевих політиків.

Основний алгоритм діяльності Всеукраїнського руху полягатиме у:
-Пошуку типових корупційних схем під час збору, аналізу та систематизації даних конкретних кейсів по всіх регіонах України;
 - Створення бази корупціонерів “Барометр політичної корупції”
 -у випадку виявлення корупційних дій, активісти руху за підтримки юристів громадської організації «Ейдос: Центр політичних студій та аналітики», передаватимуть відповідні запити у НАБУ із метою перевірки діяльності конкретних місцевих політиків на предмет наявності в ній корупційної складової;
- систематичне повідомлення суспільства про порушення
- подібні повідомлення про факти корупційної діяльності окремих місцевих політиків передаватимуться до керівних органів політичних партій, які вони представляють в тому чи іншому регіоні.
- Створення Рейтингу корупційності політичних партій.

Останні новини Чернігівщини

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:13

Протягом минулої доби зареєстровано 2 пожежі.

 Завдали мільйонних збитків сфері оборони: на Чернігівщині слідчі поліції повідомили про підозру організованому злочинному угрупованню

Завдали мільйонних збитків сфері оборони: на Чернігівщині слідчі поліції повідомили про підозру організованому злочинному угрупованню 09:11

Поліцейські викрили керівників квартирно-експлуатаційного відділу одного з військових гарнізонів Чернігівщини, які організували схему привласнення бюджетних коштів на закупівлі матеріальних цінностей для військових частин за завищеними цінами.