Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 17:46:01

Лідери та аутсайдери декомунізації на Чернігівщині

18.03.2016   08:17Агенцiя

21 лютого завершився другий етап декомунізації. Саме до цього терміну міські, селищні та сільські голови мали прийняти рішення про перейменування об’єктів топоніміки та демонтаж пам’ятників і пам’ятних знаків.

Відповідно до Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» у Чернігівській області перейменовано понад 90% (2389) об’єктів топоніміки, назви яких підпадали під дію закону. Ще 159 вулиць та провулків мають бути перейменовані до 21 травня цього року.

Серед аутсайдерів декомунізації у частині перейменування Ічнянський (50 неперейменованих вулиць та провулків), Козелецький (28), Бобровицький (24) та Борзнянський (24) райони.

Окрім того, у рамках Закону у населених пунктах області демонтовано 44 пам’ятники і пам’ятних знаки. Недемонтованими залишаються 34 таких об’єкти. Наразі найбільш гостро питання демонтажу стоїть у Бахмацькому та Ніжинському районах, де мають бути демонтовані по 5 об’єктів (у тому числі ліпка та мозаїка).

Вимоги Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» у частині перейменування об’єктів топоніміки та демонтажу пам’ятників і пам’ятних знаків у повному обсязі виконані у Варвинському, Коропському, Куликівському, Прилуцькому районах та у містах обласного значення Ніжин і Прилуки.

Також нагадаємо, що 4 лютого 2016 року на засіданні Верховної Ради України ухвалено Постанову «Про перейменування окремих населених пунктів та районів», якою серед інших перейменовані і перші 25 сіл і селищ Чернігівської області.

Інформацію про виконання вимог закону про декомунізацію узагальнено на основі звітів, наданих районними державними адміністраціями та виконавчими комітетами міських рад.

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.