Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 17:05:30

Декомунізація – це процес, який почала сама нація

24.12.2015   14:48Агенцiя

Радник голови ОДА з питань декомунізації Василь Чепурний розпочав свій виступ, цитуючи Бісмарка: «Державний діяч відрізняється від політика тим, що він слухає в тиші кроки пана Бога і встигає вхопитися за ризу Бога».

І продовжив: «Кроки пана Бога в контексті зустрічі можна назвати незворотними історичними процесами. Тому що повалення Лєнінів в Чернігові і 18 райцентрах області відбувалися без указів Президента, законів ВР та інших розпоряджень. Наші владці просто встигли вхопитися за ризу пана Бога. І тому коли сьогодні деякі чиновники розказують, що не треба займатися декомунізацією, бо у тому чи іншому селі і так все добре і меешканці звикли, то ці люди не розуміють нічого ні у історичних процесах, ні у державній політиці».

За словами пана Чепурного «декомунізація – це процес, який почала сама нація».

На Чернігівщині перейменуванню підлягають 64 населених пункти. В пятидесяти чотирьох з них станом на 1 грудня проведені громадські слухання. В результаті до Верховної Ради України внесені пропозиції щодо зміни назв 26 населених пінктів.

Василь Чепурний підкреслив, що Закон про декомунізацію простий і зрозумілий. Перейменування населених пунктів з назвами типу Жовтневе, Петрівське, Свердловка, Улянівка, Ленінівка, Чапаївка, Грогорівка, Щорс тощо відбудеться обов’язково. Причому мешканцям громад пропонується самим вибрати назву або повернути історичну назву. Наприклад, Щорс – Сновськ, Улянівка – Воскресенське, Червоний колодязь – Панський колодязь і т.д. У деяких громадах пропонують доволі оригінальні та цікаві назви. Наприклад, жителі села Кирове у Борзнянському районі вирішили назвати село Острів Надії.

Представник Українського інституту національної памяті в області Сергій Бутко підкреслив, що на відміну від комуністичного режиму, процес декомунізації в Україні проводиться демократично та з врахуванням побажань та думок місцевих громад. За його словами процес декомунізації на Чернігівщині триває, але не надто прогресивними темпами. Так у Коропському, Носівському, Борзнянському, Ічнянському, Ніжинському, Чернігівському, Талалаївському районах та місті Щорс є від 2 до 6 населених пункти, де гальмується реалізація закону.

Якщо громади не визначаться з переменуванням до 21 лютого 2016 року, то згідно Закону рішення про присвоєння нової назви буде приймати голова ОДА. І як запевнив Василь Чепурний: «У нас вистачить фантазії перейменувати ці села».
«Перейменування та декомунізація – це процеси національної безпеки. Це один з елементів боротьби за незалежність. Час покаже, що ми на правильному шляху», - переконаний експерт з декомунізації Сергій Горобець.

Нагадаємо, що з липня в області працює комісія з питань реалізації положень Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». Також створено експертну групу, до якої увійшли науковці та краєзнавці, які займаються обговоренням та наданням пропозицій щодо перейменування відповідно до Закону населених пунктів та районів області, вулиць, площ та інших об’єктів топоніміки.

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини