Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 16:07:31

Територіальна реформа — формування спроможних територіальних громад

03.06.2015   08:33Агенцiя

— Питання об’єднання територіальних громад в одну спроможну, яка може себе фінансово утримувати і надавати населенню необхідний обсяг адміністративних і соціальних послуг, є назрілим. Нинішній фінансовий стан сільських громад області тому підтвердження, адже переважна більшість із них на 70-90% є дотаційними, — на цьому наголосив заступник директора Департаменту житлово-комунального господарства, регіонального розвитку та інфраструктури облдержадміністрації Сергій Ситник під час чергового брифінгу для ЗМІ.

З початку року в країні, за його словами, розпочато процес реформування місцевого самоврядування. Уже відбулися зміни в бюджетному кодексі, ухвалено низку нормативно-правових актів щодо об’єднання територіальних громад. На сьогодні триває перший етап адміністративно-територіальної реформи — підготовка та затвердження перспективного плану формування спроможних територіальних громад. Уже три області — Дніпропетровська, Житомирська та Хмельницька затвердили такі плани.

Проект перспективного плану підготовлено і на Чернігівщині. Але на позачерговому засіданні сесії обласної ради, що проходило 28 травня, він не був затверджений депутатами. Основна причина цього, на думку Сергія Ситника, полягає у недостатньому залученні депутатів обласного рівня до обговорення пропозицій. Саме через це і вирішено доопрацювати проект перспективного плану формування спроможних територіальних громад у двотижневий термін, врахувавши всі думки та побажання.

За досить короткий час в області було проведено чималу роботу у просування цього питання. Попередні обговорення та консультації щодо утворення спроможних територіальних громад та формування їх потенційних адміністративних центрів відбулись у кожному районі області. В обласному центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, а також у районах пройшли навчання понад 1000 фахівців, службовців різних рівнів. У засіданнях районних робочих груп з розробки проекту перспективного плану формування територій громад брали участь депутати обласного та районного рівнів. Загалом уже відбулось 65 засідань районних робочих груп.

Відповідаючи на запитання журналістів щодо переваг об’єднаних громад, директор «Офісу реформ» у Чернігівській області Ярослав Жиденко зазначив, що насамперед це фінансові ресурси. Об’єднана територіальна громада фінансуватиметься на таких самих засадах, як і нинішні міста обласного значення. За ними закріплюється 60% податку на доходи фізичних осіб. Це кошти на утримання дитячих садочків, шкіл, ФАПів, клубів, бібліотек, спортивних споруд тощо. Держава надаватиме субвенції на освіту, медицину, а за нестачі коштів — дотацію вирівнювання.

Окрім цього, держава ще стимулюватиме громади, які вирішили добровільно об’єднатися, додатково виділятиме кошти та сприятиме залученню міжнародних фінансів для проектів із реконструкції закладів бюджетної сфери. Уже в цьому році об’єднані територіальні громади області можуть отримати додатково понад 170 мільйонів гривень. На наступний рік закладено цифру дещо меншу — більше 145 мільйонів.

— Самоврядна територіальна громада автономно розпоряджатиметься своїми фінансами, тому бюджетні кошти розподілятимуться раціональніше. Крім цього, рада громади визначатиме скільки їй потрібно службовців та призначатиме їм зарплати, — підкреслив Ярослав Жиденко. Він також зазначив, що об’єднання територіальних громад має відбуватись у межах однієї області, а статус населених пунктів як сільської, так і міської місцевості не зміниться.

Також під час брифінгу презентовано проекти планів об’єднання спроможних територіальних громад області, зокрема, Бахмацького, Чернігівського районів.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини