Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 11:55:00

Валерій Куліч: Ми не повинні повторювати помилки попередніх поколінь

18.05.2015   08:36Агенцiя

Традиційно у третю неділю травня в Україні відзначається День пам'яті жертв політичних репресій. Про людей, безжально знищених жорнами репресивної машини, жителям області нагадує пам’ятний знак «Жертвам сталінських репресій 30-40-х — початку 50-х років ХХ століть» поблизу с. Халявин Чернігівського району. Його встановлено на місці братської могили, де у кінці 30-х років ХХ століття були поховані тисячі наших земляків.

17 травня біля пам’ятного знаку пройшов жалобний захід з вшанування пам'яті жертв політичних репресій, у якому взяли участь голова обласної державної адміністрації Валерій Куліч, голова обласної ради Микола Звєрєв, секретар Чернігівської міської ради Владислав Кухар, голова Чернігівської районної державної адміністрації Віктор Корж, керівники установ та організацій району і області, громадськість. Присутні поклали квіти до пам’ятного знаку та вшанували пам'ять жертв політичних репресій хвилиною мовчання.

Заупокійну літію відправив секретар Чернігівської єпархії Української православної церкви Київського патріархату отець Роман.

Спілкуючись з представниками засобів масової інформації, голова облдержадміністрації Валерій Куліч наголосив: нині треба робити все можливе, щоб ці трагічні сторінки історії ніколи не повторилися.

— Страшні цифри: протягом лише 1937 року було репресовано майже 9 тисяч жителів нашої області.

Ми усі маємо завжди пам’ятати про цю трагедію і не повторювати помилки попередніх поколінь, - зазначив Валерій Куліч.



Довідково:

Сплеск політичних репресій, що відбувся у Радянському Союзі у 30-х роках ХХ століття, англійський історик Роберт Конквест охарактеризував як Великий терор. Це визначення сприйняли науковці світу та громадськість, оскільки воно точно відображає ставлення комуно-радянського режиму до громадян своєї країни.
Великий терор своїми гігантськими масштабами охопив усі регіони та верстви населення СРСР. Протягом 1937 – 1938 років за політичними звинуваченнями було заарештовано майже два мільйони осіб. Більше 700 тисяч з них - страчено.
В Україні під час Великого терору заарештовано понад 290 тисяч осіб.
Не оминуло це лихо і Чернігівщину. Протягом лише 1937 року було репресовано майже 9 тисяч жителів нашої області. З усіх районів на територію Халявинської сільської ради Чернігівського району, де нині встановлено Пам'ятний знак жертвам політичних репресій, звозили тисячі людей, вбивали і ховали безіменними... Точна кількість похованих невідома.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини