Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 06:09:12

Пам’ятаємо, перемагаємо!

30.04.2015   12:10Агенцiя

Таке гасло вибране у цьому році для відзначення 70-ї річниці Перемоги у Другій світовій війні та Дня пам’яті та примирення у нашій країні, встановленого 8 травня.

Актуальні аспекти боротьби жителів області з нацизмом і вшанування пам’яті полеглих воїнів та жертв війни обговорили 28 квітня за «круглим столом» під назвою «Регіональні аспекти участі України в Другій світовій війні: Чернігово-Сіверщина».

Участь у заході взяли заступник директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Ігор Слєзко, директор Чернігівського центру підвищення кваліфікації кадрів Володимир Бойко, представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області Сергій Бутко, директор Чернігівського історичного музею ім В.В. Тарновськго Сергій Лаєвський, історики, краєзнавці і науковці, викладачі вищих навчальних закладів, представники органів влади та журналісти.

Новітні дослідження подій 1941-1945 років минулого століття дозволяють сформувати правдивий погляд на війну. Як повідомив Сергій Бутко, із Чернігівщини до Червоної армії було мобілізовано близько двохсот тисяч осіб, а це — 10% від усього населення. За сучасними підрахунками, під час німецької окупації загинуло майже 128 тисяч мирного люду, понад 41 тисячу — вивезено на примусові роботи до Німеччини, а більше 134 тисяч — загинуло у лавах Червоної армії. У той же час невідомі втрати Чернігівщини у військових діях проти Румунії, Японії та Фінляндії. Також невстановлено, яка частина жителів емігрувала до інших республік колишнього СРСР. Загалом, чисельність населення області станом на 1 січня 1941 року складала близько 2 мільйонів осіб. У роки війни зменшилась, за приблизними оцінками, на 506 тисяч.

За словами Сергія Лаєвського, наразі можна виділити три періоди переосмислення Другої світової війни. Перший з них припадає на другу половину 40-х років, другий — 50-80-ті роки, третій — з початку 90-х років. Зараз, на його думку, почався четвертий період переосмислення, що дозволяє дослідити правдиво всі сторінки війни. Велику допомогу у цій справі надають пошукові загони та громадські організації. Ними ведуться пошуки поховань 45 і 62 дивізій — в районі Чернігова, 195 дивізії — біля с. Козероги, 193-ї — в районі с. Олбино-Кіпті, 28 стрілецького корпусу біля Єліно.

Результатом тривалих пошуків загиблих стало видання у семи томах «Книга Пам’яті. Чернігівська область», в якій із 270 тисяч осіб, що загинули на фронтах Другої світової війни — 70% значаться як зниклі безвісті у грудні 1943 року. Також, 370 тисяч жителів області загинуло у нацистських в’язницях та концтаборах. Чернігівські газети, що виходили в 1945 році, друкували велику кількість інформації про смертні вироки зрадникам Батьківщини, встановити точну кількість яких не дозволяє обмежений доступ до архівів.

У роки війни Чернігів був зруйнований майже повністю. Ще декілька років тому місцеві дослідники мали у своєму розпорядженні лише вісім фотографій періоду окупації міста. Як зазначив краєзнавець Дмитро Силич, останнім часом до Чернігова вдалося повернути близько трьох сотень фотографій. Вони є цінним джерелом для вивчення історії міста, оцінки масштабів руйнувань, підтвердження та спростування тих чи іниших гіпотез.

Цьогоріч у рамках заходів з відзначення 70-ї річниці Перемоги у Чернігові пройде акція «Хвилина миру», та покладання квітів у сквері Попудренка і на Пагорбі Слави. Відбудеться перепоховання чотирьох бійців — у Ріпкинському, Менському, Чернігівському і Щорському районах. Також буде покладання квітів і біля меморіалу на Подусівці у Чернігові. До того ж, 8 травня виповнюється 40 років з дати його відкриття.

На завершення учасники зустрічі визначили основні напрямки подальшої роботи, головна мета якої — правдиво відображувати історію. Важливим у цій діяльності визнано запровадження нової термінології.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини