Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 17:48:24

Найдовша "диво-сесія" і наймізерніший рейтинг мера

09.01.2015   08:53

Остання сесія міської ради Чернігова не обіцяла якихось серйозних скандалів місцевого розливу, адже деякі депутатські комісії відбулися за присутності представників громадськості. І це в дечому все-таки «вгамувало» апетити бажаючих трошечки «погріти руки». Тим паче, що з відсутністю чітких «правил гри» (прийнятого Держбюджету, початку децентралізації та зміни виборчого законодавства) основні як політичні, так і бізнесові «гравці» вирішили особливо не висовуватися й не бігти попереду паротяга. Особисто мені лише було цікаво, як же міські депутати «освоїли» електронну систему голосування та як вона зможе конкурувати зі звичною системою підрахунку голосів методом найвідомішого в місті «математика» Артема Стаха.


І знову повна зала народу

Певно, це невдовзі стане міською традицією — всім ходити на сесію міськ­ради. На превеликий жаль, місто від цього особливого позитиву не отримує. Надто багато почало «забігати на вогник» міських божевільних (і не тільки тих, що мають довідки з відповідної лікарні) та абсолютно некомпетентних ні в чому людей (зате як вони красиво балакають!).

Щоправда, як згодом виявилося, більшість присутніх добровільно-примусово «пригнали» нібито на розгляд такого «важливого» питання, як прийняття Програми економічного і соціального розвитку міста Чернігова на 2015 рік. Ну і звичні для останніх сесій «гості»: працівники збанкрутілого міського м’ясокомбінату, постраждалі вкладники банку «Демарк», учасники АТО й ті, хто не хоче забудови Кордівки.

На сесію спромоглися прибути лише 34 депутати з півсотні, яким ми довірили долю свого рідного міста, та й ті далеко не всі змогли попрацювати повний робочий день. За чутками, частина наших бідних обранців святкує день народження свого колеги в Лондоні, частина — давно «забила» на свою громадську роботу. А деякі очікують для вирішення своїх шкурних питань кращих часів.

Керівництво міста приготувало депутатам новорічний «сюрприз» — голосувати за допомогою електронної системи. Власне кажучи, витративши на цю чудасію більше мільйона гривень, її більш ніж півроку (після встановлення) не використовували. Швидше за все, ніяк не могли навчити депутатів користуватися аж цілими трьома кнопками. Якщо чесно, виявилося, що багатьох із них ще й досі не вишколили. Тому було і смішно, й сумно водночас. А ще зрозуміло: вкотре обранці наші з вами гроші витратили бозна на що — краще б якийсь шмат іржавих підземних труб замінили. Чи покрівлю аварійного будинку відремонтували.

Хоча порядок денний депутати прийняли доволі швидко, додавши до нього кілька невідкладних питань, й розпочали роботу сесії з їх розгляду.


«Зелені» питання

Спочатку депутати розглянули питання мораторію на забудову Кордівки, проти якої вже не один рік бунтують мешканці мікрорайону. Нагадаємо: активісти провели шипування дерев, але вже наступного дня представники забудовника прийшли зі звичайними сокирами й почали нищити зелені насадження. Власне кажучи, те що коїться з міськими зеленими зонами, — цілковита провина якраз депутатів та міського голови з його «професійною» кома­ндою господарників. Вони роками розповідають чернігівцям про необхідність економічного розвитку міста, в тому числі й будівництва. При цьому забудовники знищують «зелені легені» Чернігова. Так зване відновлення зелених насаджень через відсутність виділених на це коштів існує лише на папері. Й колись майже найзеленіше місто України нині має зелених насаджень утричі менше за норму.

За словами одного з головних протестувальників Костянтина Шихальова, нині загроза знищення чергового лісопарку міста стала настільки реальною, що вимагає термінового накладання мораторію на будівництво. Тим паче, всі ми на власні очі бачимо, чого варті обіцянки як забудовників, так і влади міста на практиці — варварським методом знищено численні лісові насадження біля готелю «Придеснянський». І все це нібито заради того, щоби викладачі нашого технологічного університету мали власне житло в сучасній багатоповерхівці.

Більшість депутатів підтримала введення тимчасового мораторію, хоча ці ж самі депутати (вже можна сміятися) минулого року надали цю земельну ділянку Кордівки (9 гектарів) в оренду забудовникові, знаючи про щорічні акції протесту, заперечення екологів тощо. Адже в нашій міськраді давно вже існує така практика: якщо це не шкурне питання, а таке, що стосується інтересів громади, — кому воно потрібне! Будемо розбиратися, якщо хтось почне протестувати чи кричати «Допоможіть!»

Депутат В’ячеслав Лебідь пропонував ввести мораторій на два роки й зобов’язати управління архітектури до початку літа розробити план санації Кордівки. Хоча — можете й надалі «дивуватися» пам’яті депутатів — архітектори (за рішенням обранців) уже давно це зробили й навіть передали проект фахівцям «Зеленбуду». І його можна було би втілювати в життя, якби депутати ще й виділили на це гроші.

Особисто мене при обговоренні проекту здивував депутат Сергій Масленніков, який чітко обґрунтував, чому мораторій потрібно ввести на рік. Виявляється, для того, щоб не «розтягувати» вивчення питання на роки, а прийняти конкретні рішення щодо майбутнього лісопарку вже наступного року. Тобто — цією каденцією депутатського корпусу. І взяти, можливо, хоча б один раз, відповідальність на себе, а не перекидати її на нових депутатів, яких обиратимуть восени.

Крім того, що депутати ввели мораторій на забудову зони природних ландшафтів, обмеженої вулицями Савчука – Воїнів-інтернаціоналістів – Берегова (парк 50 років ВЛКСМ – лісопарк Кордівка) терміном на 1 рік до 1 січня 2016 року — вони врешті-решт скасували результати незаконного голосування щодо виділення двох земельних ділянок у Ялівщині.


Розвиватися вже передумали?

Нагадаю: минулої сесії звітував перед громадськістю міський голова Олександр Соколов, який розповідав нам «казочку» про щасливе життя й чудові перспективи нашого міста. Як ви розумієте, не сам він цей звіт писав. Чомусь упевнений, що й Програму розвитку міста на наступний рік готували майже ті ж самі люди. Тільки які ж кардинальні зміни відбулися за цей місяць! Особливо в перспективах на недалеке майбутнє.

За словами начальника управління економіки Людмили Максименко, в розробці Програми економічного і соціального розвитку міста традиційно взяли участь підприємства, установи, організації та всі структурні підрозділи міськради. При цьому «економічний розвиток міста майже за всіма показниками втрачає позиції, яких поступово досягали протягом багатьох років незалежності держави. На стані економіки Чернігова позначилися конфлікт на сході й геополітична напруга у державі. Економіка міста працює в умовах скорочення попиту на продукцію, нестачі обігових коштів, обмеженої можливості використання кредитних ресурсів, зростання цін на сировину та енергоресурси і, врешті-решт, втрати ринків збуту.

Як наслідок очікується, що обсяги виробництва промислової продукції у порівняних цінах до попереднього року скоротяться майже на 8%, обіг роздрібної торгівлі — на 7%. Скоротиться обсяг капітальних інвестицій на 27%, втрачаються і прямі іноземні інвестиції через зміни вартості акціонерного капіталу за рахунок курсової різниці, вилучення іноземних інвестицій та ліквідацію підприємств з іноземними інвестиціями. На 10% менше буде введено в експлуатацію житла».

Й так далі у тому ж дусі. Тобто заплановано, що все буде дуже погано. Майже найгірший рік у сучасній історії міста. Після деяких розмірковувань дійшов дещо несподіваного висновку: певно, наш мер вирішив знову виставити свою кандидатуру на посаду міського голови. Поміркуйте самі: якщо заплановано все погане, то будь-які успіхи чи позитив будуть на користь нашого мера й дадуть йому додаткові голоси виборців восени. Якщо буде все погано (як заплановано), то тим паче мер не винен у цьому: так уже склалося через ситуацію в країні, спалахи на Сонці, погану роботу парламенту та Уряду, вплив озонової дірки в атмосфері Землі чи глобальне потепління. Себто винні всі. А наш мер з його командою досвідчених господарників? Він — не при ділах! Бо чинив усе, аби зробити чернігівців щасливими та радісними.

Певно, такі думки були не у мене одного, бо депутати майже півгодини про щось сперечалися й далеко не всі мали бажання затверджувати цю Програму як фундамент для майбутнього міського бюджету. Але — прийняли. Без жодних змін. Проголосувавши за поки нічим не підкріплені цифри на папері.


«Повернути Стаха!»

Проблеми з електронним голосуванням почалися, коли перейшли до земельних питань. Депутати раптом позабували, як це робиться, і плутали клавіші. З десяток разів наші обранці мали голосувати по одному й тому ж самому питанню. Мовляв, хтось із них не встигав натиснути на потрібні кнопки. Переголосовували переважно питання, що з першого разу провалилися.

Міський голова втомився вчити депутатів, на які кнопки потрібно тиснути, й навіть висловився щодо їхньої професійності: «Чуєте, ви, рідне село, як кажуть, ви що-небудь розумієте чи ні, врешті-решт?» Дійшло до того, що у більшості депутатів з’явилася деяка ностальгія за старим методом голосування. «Якби знову повернути систему голосування імені Артема Стаха — вже б давно вдома всі були!»

До речі, журналістами та депутатами було зафіксовано й кілька фактів «кнопкодавства» (голосування за себе й того хлопця).

Запитання: потрібно було «викидати» на цю систему більше мільйона гривень із наших з вами кишень чи ні?


Невеличкі земельні скандали

Швидше за все, у теперішній економічній ситуації землю громади продавати не варто. Але ж справжні господарники в нашому місті — депутати. Особливо Костянтин Іванов. Котрий обурювався, що вони чомусь не хочуть продавати землю підприємству, інтереси якого він явно лобіював. Зрозуміло, основним аргументом (власне, як завжди) була потреба наповнити бюджет міста. Та його дуже гарно поставив інший депутат-бізнесмен, який не так уже давно купив земельну ділянку для свого підприємства (за ціною приблизно 6,5 долара за квадратний метр). Він заявив: «Якщо депутати продадуть землю за тією ціною, яка прописана у проекті рішення (3,5 долара за квадратний метр), то тоді нехай продають за такою ж ціною всім підприємцям міста. І наступної сесії я готовий викупити всі земельні ділянки, які мені необхідні для ведення бізнесу, за такими «дешевими» цінами». Певно, така рішуча заява зробила свою справу й депутати земельку не продали нікому. Поки що. Адже бізнесменові не відмовили, а лише зняли питання з розгляду. Отож — побачимо що відбуватиметься з продажем землі на наступних сесіях.

Ще одним із цікавих питань стало відведення та зміна цільового призначення земельної ділянки по проспекту Перемоги (біля обласного театру ляльок, територія, де колись було «Облсвітло»). Власне кажучи, будувати там багатоповерхівку збирається нібито «іранський» інвестор, що нині взявся за демонтаж двох зруйнованих вибухом газу під’їздів у будинку по вулиці 50 років ВЛКСМ. Це — начебто плата міста за фінансові витрати інвестора. При цьому депутати з земельної комісії заявляли, що представник забудовника запевняв: він готовий узяти на себе зобов’язання перед чернігівськими учасниками АТО щодо виділення для них квартир у новому будинку. Хоча будь-якому фахівцеві з будівництва зрозуміло, що це брехня. Й не тому, що він цього не хоче. Вся справа в тому, що витрати на демонтаж цих двох під’їздів влетять йому в таку копієчку, що несплата відсотків на розвиток інфраструктури міста (згідно з чинним законодавством) їх жодним чином не компенсує. А інвестор же повинен спрацювати не в «нуль» чи збиток, а ще й із прибутком. Тому місто буде йому винне — як земля колгоспу. Думаю, однією цією багатоповерхівкою справа не завершиться. Й жодної квартири ні місто, ні учасники АТО з того не отримають. Швидше за все, таку «мульку» запустили спеціально для тих «фронтовиків», котрі були присутні при роботі земельної комісії, — аби не піднімали шуму й не заважали.


Після завершення цієї довжелезної сесії Олександр Соколов поспілкувався з представниками преси й, навіть забувши про поганючі прогнози на рік наступний, укотре похвалився своїми досягненнями поточного року. Тобто — як завжди: у будинках тепло, у кранах є вода й тому подібне. І всі представники міської влади готові ночами не спати і плідно працювати — аби тільки мешканці Чернігова почувалися більш-менш щасливими й захищеними.

До речі, судячи з результатів все­українського рейтингу найвідповідальніших мерів України, який оприлюднили представники народного контро­лю «Слово і діло», наш міський голова Олександр Соколов зайняв останнє місце. Тобто має найменший відсоток виконання своїх обіцянок і дотримування слова серед керманичів усіх населених пунктів України, що мають статус міста.


Олександр Шило, "Хвиля Десни"

 

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини