Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 06:40:33

Виборча реформа: проблеми та перспективи. Результати експертного обговорення

22.12.2014   08:40

18 грудня відбувся круглий стіл "Виборча реформа: проблеми та перспективи" за участі народного депутата України Олександра Черненка. Учасниками обговорення також стали місцеві громадські активісти, політичні експерти та експерти виборчого права, правозахисники, освітяни, медійники.

Олександр Черненко, як екс-голова Комітету виборців України, впевнений: виборча реформа неможлива без реформи адміністративної. Зміни до Конституції, що стосуються децентралізації, мають вноситися раніше, ніж буде прийнятий Закон «Про місцеві вибори», вважає народний обранець. Депутати, приймаючи подібні закони, мають думати в першу чергу про виборців та членів виборчих комісій, щоб зробити процес волевиявлення максимально прозорим, вважає Олександр Черненко. На його думку, орієнтиром у цьому полі є Коаліційна угода Верховної Ради України VIII скликання. Головними її пунктами нардеп вважає проведення місцевих виборів у терміни, прописані в Конституції, вибори міських голів у великих містах в два тури, скорочення кількості депутатів місцевих рад. Сам народний депутат у питаннях скорочення представництв місцевих рад вважає доцільним «м’яке» скорочення та індивідуальний підхід до кожного представницького органу, адже деякі, у Чернігові в тому числі, цього не потребують.

Експерт виборчого права Сергій Соломаха та політичний експерт Юрій Паперний відзначили низький рівень кваліфікації членів виборчих комісій у ході останніх виборів, що є наслідком відсутності спеціального навчання, прецедентів кримінальної відповідальності за діяльність чи бездіяльність та відповідальності партій за делегованих ними членів комісій.

Віктор Тарасов, керівник Чернігівського громадського комітету захисту прав людини, пропонує врахувати в новому законі про вибори особливості голосування на спеціальних дільницях.
Віталій Барбаш, як представник ЧНПУ імені Т. Г. Шевченка, торкнувся питання можливих змін в освітній системі, які нещодавно сколихнули всю галузь. Олександр Черненко впевнено заявив, що Верховна Рада не проголосує за відміну стипендій та інші скорочення в тій кількості, в якій вони були озвучені. «Це виглядає як провокація», - вважає депутат.

Щодо процедури відкликання депутатів місцевих рад, то парламентар вважає його недоцільним. На його думку, це може перетворитися на з’ясування стосунків між політичними гравцями. До того ж нівелюватиметься політична відповідальність як обраних, так і обираючих, депутатів і виборців відповідно.

На політичну відповідальність всіх учасників виборчого процесу сподівається й Олександр Соломаха. Політичний експерт вважає, що орган влади має бути репрезентативним до настроїв у суспільстві, а також наголошує на доцільності справедливого обмеження виборчого права. Чому, наприклад, чиновник, який провинився перед законом і чия вина доведена, судом не має права бути обраним, але вибирати може, тобто лишається пасивним учасником даного процесу? – ставить риторичне питання політолог.

Загалом у рамках круглого столу було озвучено чимало пропозицій та нововведень щодо врегулювання виборчого процесу в законодавчому руслі. Адже дане питання напередодні місцевих виборів тільки набирає гостроти. Та Олександр Черненко впевнений, що вже за декілька місяців ми матимемо перші результати, а подібні обговорення сприяють тому, щоб громадяни могли впливати на законотворчий процес.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини