Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 16:44:07

Розмова про інформаційну безпеку країни та області

12.11.2014   16:58

Медіа-експерти, представники органів влади та правоохоронних органів, громадськість та ЗМІ обговорили проблеми державно-громадської протидії антиукраїнській інформаційній війні. У засіданні круглого столу також взяв участь голова обласної ради Микола Звєрєв.

Розмова відбулася 11 листопада у Чернігівській ОДА, у рамках робочої поїздки голови Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі Василя Костицького. Винесена на обговорення тема є надзвичайно актуальною як у державі загалом, так і на Чернігівщині, яка є прикордонною областю. Саме тому, на думку більшості учасників заходу, необхідним є затвердження єдиної концепції дій в умовах загрози антиукраїнської пропаганди.

Пропозиції Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі

Розуміючи вплив антиукраїнської пропаганди на формування свідомості населення, Національна експертна комісія України з питань захисту суспільної моралі розробила цілу низку пропозицій, які включають і питання національної інформаційної безпеки. Зокрема, запропоновано ряд конкретних заходів щодо посилення протидії антиукраїнській інформаційній війні.

— Правдиве висвітлення подій в Україні — це секрет формування не лише свідомого суспільства, а й закріплення позитивного іміджу країни на міжнародній арені, — наголосив голова Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі Василь Костицький.

Також він звернув увагу на методи та етапи введення інформаційної війни в Україні протягом останніх шести років, зазначивши про планомірне витіснення україномовного і проєвропейського інформаційного продукту.
 

Інформаційний простір Чернігівської області — проблеми інформаційної безпеки та шляхи її подолання
 

Наразі в інформаційному просторі Чернігівщини триває робота з посилення інформаційної безпеки та протидії негативному впливу іноземної пропаганди на формування суспільної думки.

Загалом, на Чернігівщині сепаратистські настрої не набувають суттєвого поширення чи підтримки серед населення. Вірогідність появи матеріалів подібного характеру у місцевих друкованих ЗМІ та Інтернет-виданнях є незначною. Не в останню чергу це пов’язано з проукраїнською налаштованістю медійної спільноти.

Тим не менше, інформпростір області має свої вразливі місця.

— Однією із загроз інформаційній безпеці на території регіону є недостатнє покриття сигналами національних телемовників. Зокрема, у північній частині області, — зазначив начальник відділу співпраці зі ЗМІ Департаменту інформаційної діяльності та комунікації з громадськістю ОДА Валерій Сорокін. — При цьому у низці населених пунктів наявний достатній для якісного прийому рівень ефірного сигналу телеканалів російського телебачення. А згідно з останнім дослідженням Київського міжнародного інституту соціології, 80% українців одним з основних джерел новин називають саме телебачення.

Учасники заходу нагадали, що облдержадміністрація зверталася до центральних органів влади з низкою пропозицій щодо того, як розширити територію присутності вітчизняних мовників. Серед запропонованих кроків — завершення будівництва телевеж у Ніжині та Любечі, запровадження соціального зобов’язання для телемовників забезпечувати покриття у малих населених пунктах. Отримання Концерном РРТ ліцензії провайдера та оператора цифрового телебачення також прискорило б покриття усієї території України якісним цифровим телемовленням. На жаль, конкретних відповідей на ці ініціатив Київ поки що не надав.

Валерій Сорокін також проаналізував інші слабкі сторони та загрози інформаційному простору області. Серед них — вразливість аудиторії до сприйняття і поширення непідтвердженої інформації, можливість проведення супротивником підривних інформаційних кампаній та здійснення відкритої пропаганди. Стимулювання критичного мислення та звички до перевірки джерел — один зі способів протидії таким загрозам.

— Можливо, для цього стануть у нагоді інформаційні кампанії з боку громадськості, якісь клуби, де люди обговорюватимуть, як критично оцінювати інформацію і спростовувати міфи, — запропонував він.

Відкритим залишається питання належної якості інформаційного продукту, що створюється обласними ЗМІ. Для успішній протидії пропагандистській машині Російської Федерації потрібна не лише фінансова підтримка, а й наявність фахівців у цій сфері.


Зворотній зв’язок

Голова обласного осередку Національної спілки журналістів України Анатолій Тютюнник дієвими методами захисту інформаційного простору вважає посилення регіонального мовлення та розповсюдження іномовлення, як б пропагувало державні інтереси.

— Правоохоронці у межах своєї компетенції перевіряють телепровайдерів, — повідомив начальник служби зв’язків з громадськістю УМВС України Сергій Бриль. — Зокрема, на факт транслювання заборонених каналів супутникового телебачення у розважальних та соціальних закладах області.

Варто зазначити, що в умовах неоголошеної війни інформаційне наповнення має фільтруватися на предмет секретних матеріалів. На щастя, регіональні журналісти це розуміють. Тому не зафіксованого жодного матеріалу, що розкривав би заборонену інформацію. Про це зазначив начальник регіонального медіа-центру Міністерства оборони України Вадим Мисник. Поширення неправдивої чи компрометуючої інформації відбувається лише у соціальних мережах. Для того, щоб ці приводи не викликали суспільний резонанс, Міністерство оборони України оперативно інформує громадськість на офіційних сайтах.

Голова Чернігівського обласного товариства «Просвіта» ім. Т. Шевченка Василь Чепурний наголосив, що до питання інформаційної безпеки належить і подолання ідеологічних реліктів радянської доби. Зокрема, у цивілізований спосіб мають бути ліквідовані пам’ятники комуністичним діячам, які виступали проти української державності. Він також закликав правоохоронні органи та Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі звернути увагу на зміст літератури, що розповсюджується у культових спорудах УПЦ Московського патріархату.

Олександр Ясенчук, координатор Чернігівської Самооборони, поділився досвідом проведення успішних контратак в інформаційному просторі — спільно з органами влади, правоохоронцями та військовими представники Самооборони відслідковували неправдиві повідомлення у російських та білоруських ЗМІ та оперативно їх спростовували. Він запропонував створити групу оперативного реагування в інформаційному просторі, яка б займалася розвінчуванням антиукраїнських пропагандистських матеріалів на постійній основі.

Усі пропозиції, озвучені на засіданні круглого столу, будуть узагальнені та передані на опрацювання компетентним органам.

 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини