Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 16:31:42

Соціальний діалог в дії

22.10.2014   09:59

Реалізацію положень Генеральної угоди та виконання соціальними партнерами зобов’язань регіональної угоди розглянули учасники засідання територіальної тристоронньої соціально-економічної ради.

Як зазначив на початку засідання в.о. голови обласної державної адміністрації Сергій Журман, аналіз стану виконання положень Генеральної угоди та зобов’язань регіональної свідчить, що невиконаними тривалий час залишаються зобов’язання щодо ліквідації боргів із виплати заробітної плати.

На сьогодні залишаються невиплаченими борги в сумі 21 мільйон гривень. Найбільша сума боргів (89,7 % від загальної суми) сконцентрована у трьох містах області: Чернігові, Ніжині та Прилуках. Серед районів області у 15-ти боргів немає, а у Ніжинському та Чернігівському районах сума боргу найбільша.

У другому півріччі не вдалося дотриматись трудового законодавства в частині своєчасної виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ області. Затримки з виплатою заробітної плати пояснюються обмеженістю у місцевих бюджетах області власних джерел фінансування, наявність кредиторської заборгованості, яка погашається за рахунок надходжень та загальною незбалансованість бюджетів.

– Обласна державна адміністрація тримає питання на постійному контролі та прикладає максимальні зусилля для виправлення ситуації, - зауважив Сергій Журман та додав, що керівництвом країни прийняте рішення щодо виділення області дотацій на погашення боргів.

За словами в.о. голови облдержадміністрації, загальна ситуація в країні не могла не відобразитись на ситуації в області, однак органи виконавчої влади продовжували докладати відповідних зусиль для підтримання та недопущення зниження соціально-економічного розвитку, підвищення матеріального добробуту населення, стабілізації ситуації в усіх сферах життєдіяльності області в рамках взятих зобов’язань.

З початку року відбулося зростання виробництва сільськогосподарської продукції, будівельних робіт, розвитку торгівлі та стабільне нарощування експортних поставок. Стабільність демонструє аграрний сектор, який вже став локомотивом економіки області.

Завдяки залученню інвестицій, в тому числі іноземних, збережено фінансову стабільність промисловості області. За підсумками січня-червня в області підприємствами та організаціями за рахунок усіх джерел фінансування освоєні 956,6 мільйонів гривень капітальних інвестицій. Провідні позиції в області за обсягами освоєних капітальних інвестицій у І півріччі 2014 року займала промисловість, де освоєно інвестицій на 104,8 мільйонів гривень більше, ніж за відповідний період минулого року.

Спостерігаються позитивні тенденції на зареєстрованому ринку праці.Так, завдання з обсягів працевлаштування безробітних з початку року виконано на 107 %, знайдено роботу 10,2 тисяч громадян, 568 осіб отримали допомогу по безробіттю одноразово для започаткування ними власної справи.

За рівнем середньої заробітної плати область посіла 20 місце серед інших областей країни.

Як наголосив Сергій Журман, удосконалення колективно-договірного регулювання відносин на низових рівнях є одним із спільних зобов’язань сторін соціального діалогу. Тому в області продовжується спільна робота соціальних партнерів, яка спрямована на забезпечення реалізації державної політики у сфері соціально-трудових відносин, оплати і належних умов праці, зайнятості населення, розширення сфери охоплення працівників колдоговірним регулюванням.

У рамках взятих зобов’язань не відбулося погіршень в освіті, охороні здоров’я, культурі в частині необґрунтованого скорочення закладів, навпаки розширено мережу дошкільних закладів для дітей віком 3-5 років (з 62,24 % до 82,6 %) та збільшення частки осіб з вищою освітою серед населення 25 років і старше (з 33,0 % до 46,1 %).

Розширено практику застосування сімейної медицини. Зокрема, на засадах загальної практики – сімейної медицини в області функціонує 148 закладів, з них 107 закладів – заклади сільських адміністративних районів.

З метою збереження та поліпшення стану здоров’я дітей, створення належних умов для їх оздоровлення та повноцінного відпочинку здійснюються планові організаційні заходи для літнього оздоровлення дітей та учнівської молоді.

Вжито заходів у сфері забезпечення державних соціальних гарантій, які отримують інваліди Великої Вітчизняної війни, учасники бойових дій, учасники війни та прирівняні до них особи, інваліди з дитинства, діти-інваліди, малозабезпечені сім’ї та інші вразливі категорії населення.

В ході засідання також обговорено реалізацію заходів Регіональної програми подолання та запобігання бідності на період до 2015 року; стан професійного навчання та підвищення кваліфікації кадрів на виробництві на підприємствах області та окремих видах економічної діяльності, а також ухвалено рішення про відновлення діяльності обласного координаційного комітету сприяння зайнятості.

Сергій Журман подякував соціальним партнерам за плідну спільну роботу та висловив сподівання, що територіальна тристороння соціально-економічна рада продовжить наповнювати змістом соціальний діалог обласного рівня, який сприятиме соціально-економічному розвитку регіону.

 

 

 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини