Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:37:17

Працівників військкоматів треба відправити на війну - голова Чернігівської облради

21.07.2014   17:45

З Луганської області голова Чернігівської обласної ради Микола Звєрєв повернувся стривоженим. У зону АТО він їздив із гуманітарною місію - доставкою матеріальної допомоги бійцям 13-го чернігівського батальйону територіальної оборони.

Відверте, без офіціозу, спілкування з мобілізованими земляками і місцевими жителями змусило посадовця іншими очима подивитися на все, що відбувається в Україні загалом і на сході - зокрема. Своїми думками, висновками і прийнятими рішеннями М.Звєрєв поділився з журналістами по поверненню додому.

Працівників військкоматів - на війну!

- Побувавши на сході, я дійшов висновку, що працівників військкоматів, які займалися мобілізацією, самих треба відправити на війну. Сформувати з них окремий батальйон і підсилити ним наші військові частини. Бо те, як вони провели мобілізацію, не робить їм честі. Адже як можна було призивати до війська людину з відкритою формою туберкульозу чи діабетом? І одночасно відмовляти тим, хто сам проситься до армії. У військкоматах працюють, в основному, офіцери, які вміють поводитися зі зброєю. То чому б їх не відправити на схід, а на їх місця тимчасово посадити мобілізованих, і перш за все, тих, хто має проблеми зі здоров'ям. Певний перекос є, і його треба виправляти.

Важко бачити, як 15 бійців штовхають машину в зоні бойових дій

- Мобілізована до війська техніка теж не витримує жодної критики. Наш батальйон для розвезення харчів і людей на блокпости користується автомобілем 1986 року випуску. Коли бійці ним зустрічали мене, машина в дорозі тричі ламалася. А коли вивозили з зони АТО, ми подумали, що наразились на спеціально кинуту на дорогу "зірочку" і потрапили в засідку. На щастя, виявилось, що автомобіль просто вкотре зламався. Доки одні бійці годину міняли колесо, інші стояли у круговій обороні.

Подивившись на те все, я прийняв рішення подарувати хлопцям підходящу машину. Звернувся до друзів, ми скинулися, роздобули зручний дизельний "Хюндай" вантажопідйомністю 2,5 т і зараз переобладнуємо його для роботи у військових умовах. Це буде наш подарунок 13-му батальйону. Бо, повірте, бачити, як 15 бійців штовхають машину в зоні бойових дій, морально дуже важко. Разом із цією автівкою в Луганську область поїде і 70 пар берців, які ми з друзями закупили для наших бійців.

Нашими хлопцями, які служать на сході, можна гордитися. Я розмовляв із заступником комбата з технічної частини, і він розповів, як бійці без підйомників та інших пристосувань ремонтують техніку. Просто в полі, за допомогою звичайних ключів, вони її розбирають, ремонтують, збирають і змушують рухатися. І колона весь час передислоковується з місця на місце. Це просто наші українські "кулібіни"!

Бойового духу більше ніж бронежилетів

- Під час перебування в зоні АТО я записував для себе те, що казали люди, ось почитаю вам: "Нас зігнали, нас обдурили, нам не пояснили... Ми приїхали з поламаною технікою, без бушлатів, спальників і бронежилетів. Але ми не скаржимось. Розуміємо, навіщо ми тут і звідси не підемо". У нас просто героїчні люди, героїчна армія! Де ще можна знайти військовослужбовців, які б терпіли таке ставлення і забезпечували обороноздатність? Наш 13-й батальйон лише на 40% забезпечений бронежилетами. Хоча вже стільки місяців ідуть бойові дії. Скажіть, будь ласка, скільки потрібно часу, щоб екіпірувати бійця? Я не розумію...

Попри це, у наших військових, які служать на сході, - високий бойовий дух. І в цивільного населення теж. Люди готові допомагати, але щось не те з державою. Як батько двох синів, я боюся, що в разі відсутності позитивних змін, в Україні буде не Майдан, а революція...

Повернувшись додому, дав собі слово, по-перше, допомагати нашим військовим і їхнім родинам, чим зможу, і всіх людей просити про це. А по-друге, - боротися з системою, яка зруйнувала військо й сьогодні не здатна його відновити.

Створити лінію Маннергейма

- Перебуваючи на Луганщині, я весь час думав про Чернігівщину. Як голова обласної ради, переконаний, що штаб Північного оперативного командування має бути у Чернігові, оскільки у нас - прикордонна область. З цього приводу на ім'я тоді ще в.о. Президента Олександра Турчинова мною був відправлений не один лист.

Друге: я абсолютний прихильник проведення по всьому українсько-російському кордону лінії Маннергейма (створення комплексу оборонних споруд. - авт.). Ми повинні укріпити кордон, і справа навіть не у загрозі військового вторгнення. Лінія Маннергейма має підкреслити, що тут - європейський вибір, а там - окупована Росією євразійська частина.

Третє: уздовж усіх 183 кілометрів українсько-російського кордону на Чернігівщині мають бути сформовані й розміщені військові частини - починаючи від танкових бригад та авіації, і закінчуючи підрозділами з зенітками та стрілецькою зброєю. Тільки коли зробимо все це - зможемо спати більш-менш спокійно. Це моя принципова позиція, і я буду виступати з такими ініціативами.

Перелом у ставленні до нашої армії настає на третій день після визволення

- Коли українська армія тільки прийшла у Луганську область, місцеве населення сприймало її як "Правий сектор" і "бандерівців", котрі відрізають голови усім, хто не підкоряється. Слухати таке нашим бійцям було психологічно важко. Та через деякий час ситуація змінилася, і тепер там - повна підтримка. На місці першої дислокації нашого батальйону я теж був кілька годин і спілкувався з людьми. І вони казали: "Ми вже пожили при сепаратистах, слава Богу, що прийшла українська армія. Тепер ми знову можемо нормально жити, ходити по вулицях і дихати".

Місцеві благодійники теж полюбили чернігівців, допомагають чим можуть. Та коли батальйон передислокували в інше місце, все почалося спочатку: "Зачем вы сюда пришли?" і таке інше. В окремих селах люди настільки інформаційно відрізані, що вірять в існування своєї республіки. Правду дізнаються тільки від наших військових. Перелом у ставленні до армії настає десь на 2-й - 3-й день після визволення. Люди починають розуміти, що "Правий сектор" - це міф і бачити, звідки насправді йде агресія, мародерство, знущання, і ким є ці бойовики. Перелом ситуації, коли народ почав прозрівати і об'єднуватися.

Донбас не можна залишати наодинці з його проблемами

- Коли бачиш оте все, розумієш, що в жодному разі не можна залишати Донецьку й Луганську області сам на сам із їхніми проблемами. І не тільки в плані захисту території і цілісності держави. Треба допомогти їм вирватися з рабства. Адже це край, над яким тривалий час знущалися, з якого викачували всі ресурси, на якому заробляли мільярди - на горі цих людей. Не можна їх самих залишати. І я оце подумав: чому б Чернігівщині не взяти шефство над якимсь районом Луганської області? Це, звісно, дискусійне питання, адже наш регіон сам небагатий, але було б добре допомогти луганчанам у відбудові інфраструктури та вирішенні інших питань. Це треба робити, і ми будемо думати, як саме.

Наталія Потапчук, УКРІНФОРМ

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини