Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 11:35:36

Опубліковано закон про пільги призваним на військову службу під час мобілізації

11.06.2014   09:08Агенцiя

В Україні 7 червня 2014 р. офіційно опубліковано закон №1275-VII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення обронно-мобілізаційних питань під час проведення мобілізації". Закон опубліковано в газеті "Голос України".

Цей закон вступає в силу на наступний день після його опублікування. Окрім положення абзацу третього підпункту 8 пункту 8 розділу І цього закону (розмір грошового забезпечення та заохочення резервістів і порядок їх виплати встановлюються Кабінетом міністрів України).

Закон передбачає, що за працівниками, які були мобілізовані на службу Збройних сил України, залишається посада та виплачується заробітна платня за рахунок держави. Нагадаємо, згідно діючого законодавства, зарплату мобілізованам громадянам повинен був виплачувати роботодавець.

Також закон захищає мобілізованих громадян України від штрафних санкцій за фінансовими зобов'язаннями.

Так, податок на доходи фізичних осіб, що був нарахований та утриманий уповноваженою особою з таких виплат фізичним особам, сплачується до бюджету демобілізованою самозайнятою особою протягом 180 календарних днів з першого дня її демобілізації без нарахування штрафних і фінансових санкцій. При цьому демобілізована самозайнята особа у заяві, передбаченій у цьому пункті, зазначає дані про суми нарахованого та утриманого уповноваженою особою податку з найманих працівників протягом строку військової служби самозайнятої особи.

Податкова звітність про суми податку, нарахованого та утриманого протягом строку військової служби самозайнятої особи уповноваженою особою з найманих працівників та інших фізичних осіб, подається демобілізованою самозайнятою особою у порядку та строки, встановлені цим Кодексом, без нарахування штрафних і фінансових санкцій, передбачених цим Кодексом. Це ж стосується і сплати єдиного внеску.

Також закон передбачає, що на час особливого періоду зупиняється дія будь-яких нормативно-правових актів, які передбачають скорочення чисельності, обмеження комплектування або фінансування Збройних сил України, інших військових формувань чи правоохоронних органів спеціального призначення.

Проте у законопроекті зазначається, що у зв'язку з настанням особливого періоду звільняються військовослужбовці - жінки, які мають дітей віком до 16 років, якщо вони не висловили бажання продовжувати військову службу; особи, які досягли граничного віку перебування на військовій службі в особливий період, якщо вони не висловили бажання продовжувати військову службу на особливий період; та особи, що визнані за станом здоров'я непридатними до військової служби, з виключенням з військового обліку.

Також передбачається, що від призову на строкову військову службу в мирний час звільняються громадяни України, які виконали обов'язки служби у військовому резерві протягом строків першого та другого контрактів.

Крім того, пропонується внести доповнення в законодавство, згідно з якими граничний вік перебування на військовій службі для призовників під час мобілізації, та військовослужбовців, які проходять військову службу під час особливого періоду, - до досягнення граничного віку перебування в запасі.

Також зазначається, що військовозобов'язані (крім резервістів) можуть бути призвані районними (міськими) військовими комісаріатами на навчальні збори до 5 разів строком до 2 місяців кожного разу. Резервісти за час служби у військовому резерві отримують грошові виплати із розрахунку двох мінімальних заробітних плат на місяць, за рахунок коштів, передбачених у Державному бюджеті України на утримання Міністерства оборони України.

Військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, мають переважне право на укладання контракту на проходження військової служби після завершення особливого періоду.

Закон також дозволяє безоплатне залучення транспортних засобів юридичний осіб для забезпечення потреб Збройних сил України після оголошення мобілізації. Прийом-передача авто, залучених під час мобілізації, та їх повернення під час демобілізації здійснюється на підставі актів прийому-передачі. Повернення транспортних засобів власнику здійснюється протягом 30 календарних діб з моменту оголошення демобілізації.

За порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію закон передбачає штрафуи для громадян від 10 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 170 до 510 грн) і для посадових осіб - від 30 до 100 неоподаткованих мінімумів (від 510 до 1,7 тис. грн).

Повторне протягом року вчинення порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню - тягне за собою накладання штрафу на громадян від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів (від 510 до 1,7 тис. грн) і на посадових осіб - від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів (від 1,7 тис. грн. до 5,1 тис. грн).

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила цей законопроект 20 травня 2014 р. Проте 6 червня 2014 р. народні депутати проголосували за усунення неузгодженостей та неточностей у тексті прийнятого закону. За відповідне рішення проголосували 253 нардепи. Виконуючий обов'язки Президента України, голова Верховної Ради України Олександр Турчинов підписав закон 6 червня.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини