Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 20:52:05

Обговорено питання реформування галузі охорони здоров’я

23.05.2014   08:03

22 травня голова обласної державної адміністрації Володимир Івашко провів нараду, на якій розглянуто проблемні питання реформування галузі охорони здоров’я. Зокрема, обговорено питання функціонування створених центрів надання первинної медико-санітарної допомоги.

Пріоритетний розвиток первинної ланки охорони здоров'я є незмінним у політиці держави у галузі охорони здоров'я. Впровадження сімейної медицини дасть змогу реально поліпшити профілактичну спрямованість, підвищити якість, доступність та безперервність медичної допомоги, залучити до розв’язання проблем охорони здоров`я широке коло громадськості, що дасть можливість знизити рівень захворюваності, інвалідності та смертності населення. Розвиток первинної допомоги на засадах сімейної медицини є найефективнішим засобом досягнення справедливого розподілу та якісного використання коштів, підвищення результативності роботи галузі охорони здоров’я.

Як зазначалося на нараді, лікарями загальної практики-сімейної медицини обслуговується більше половини всього населення області - 56,7%, в т.ч. 10,7% дитячого населення. У сільській місцевості медичну допомогу на засадах загальної практики-сімейної медицини отримують 88,2% населення.

В регіонах області сесіями місцевих рад прийняті рішення щодо створення 26 центрів первинної медико-санітарної допомоги, з яких 22 - як окремі юридичні структури.

Кадрова ситуація у закладах первинної ланки потребує покращення, серйозною проблемою є неукомплектованість закладів охорони здоров'я, особливо сільської місцевості.

З метою покращання кадрового забезпечення шляхом поліпшення соціального захисту медичних працівників у всіх районах та містах області прийняті програми «місцевих» стимулів для медичних працівників, якими передбачено забезпечення житлом, земельними ділянками, надання пільгових кредитів, навчання у вищих навчальних закладах за рахунок місцевих бюджетів, введення місцевих надбавок до заробітної плати та інших стимулюючих заходів.

За нормативами, доведеними Міністерством охорони здоров'я України, в області необхідно відкрити додатково 163 лікарські амбулаторії, з них 45 у сільській місцевості. Розвиток мережі амбулаторій передбачено завершити до 2020 року, досягнувши нормативів забезпеченості амбулаторіями у сільській місцевості – 3,3 та у містах – 2,05 на 10 тисяч населення.

Шляхами здійснення реформування первинної медичної допомоги є:

• юридичне та фінансово-економічне розмежування первинної допомоги та медичної допомоги інших рівнів з пріоритетним розвитком первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини;

• чітке розподілення рівнів надання медичної допомоги з визначенням обсягу допомоги для кожного з них;

• територіальне наближення первинної допомоги до місць проживання населення як у сільській місцевості, так і у містах;

• першочергове кадрове забезпечення медичними працівниками сільських закладів охорони здоров’я;

• раціональне використання кадрових та матеріально-технічних ресурсів;

• забезпечення якісною медичною допомогою мешканців сільської місцевості в повному обсязі;

• запровадження механізмів реалізації права пацієнта обирати сімейного лікаря;

• приведення матеріально-технічної бази закладів первинної допомоги у відповідність до табелю оснащення;

• запровадження нових методів оплати праці медичного персоналу у відповідності до виконаного обсягу та якості наданих послу;

• запровадження порядку фінансування суб’єктів надання первинної медико-санітарної допомоги за подушним принципом.

Отже, дотримання основних принципів реформування забезпечить ефективне функціонування системи надання первинної медико-санітарної допомоги та її доступність і якість для кожного мешканця області.

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.