Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 01:47:38

Соціальний захист громадян з обмеженими фізичними можливостями у Деснянському районі міста Чернігова – під постійною увагою

20.11.2013   12:19Агенцiя

Деснянською районною у місті Чернігові радою постійно проводиться робота, направлена на підвищення рівня соціального захисту осіб, обмежених у фізичних можливостях, а саме: інвалідів, ветеранів війни та праці, осіб похилого віку. Про соціальний захист громадян з обмеженими фізичними можливостями у Деснянському районі міста Чернігова інформував на розширеній міській нараді голова Деснянської районної у м. Чернігові ради Юрій Горбань.

За його інформацією, у районі проживають 49572 пенсіонерів, 14190 інвалідів, 650 дітей – інвалідів, 7764 ветеранів війни.

Відповідно до Порядку використання коштів, передбачених у Державному бюджеті для надання одноразової матеріальної допомоги інвалідам та малозабезпеченим особам, комісією щодо прийняття рішення про надання одноразової матеріальної допомоги інвалідам та непрацюючим малозабезпеченим особам управління праці та соціального захисту населення Деснянської районної у місті Чернігові ради  (далі - управління) протягом року надано одноразову матеріальну допомогу 43 інвалідам на суму 19221,00 грн. та 9 непрацюючим малозабезпеченим особам на суму 4023,00 грн.

Відповідно до Порядку забезпечення санаторно-курортними путівками деяких категорій громадян органами праці та соціального захисту населення забезпечено санаторно - курортним лікуванням - 85 осіб, з них: 38 інвалідів війни, 3 жертви нацистських переслідувань, 4 учасники бойових дій та 40 інвалідів від загального захворювання.

Станом на 1 листопада на обліку для забезпечення санаторно – курортним лікуванням перебуває 91 інвалід війни, 34 учасники бойових дій, 115 учасників війни, 3 жертви нацистських переслідувань, 79 членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, 741 інвалід від загального захворювання.

Виплачено грошову компенсацію замість санаторно – курортних путівок 163 інвалідам на суму 50214,37 грн.

На виконання соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича Постановою Кабінету Міністрів України від 05.04.2012 № 321 «Про затвердження Порядку забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації інвалідів, дітей-інвалідів та інших окремих категорій населення, переліку таких засобів» змінено механізм забезпечення інвалідів технічними та іншими засобами реабілітації.

Якщо раніше інваліди забезпечувалися технічними та іншими засобами реабілітації, які надходили до управлінь праці та соціального захисту населення, то даною постановою інвалідам надано право обирати  модель виробу та підприємство-виробника із переліку підприємств, наданих Міністерством соціальної політики України.

Для отримання направленняна забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації інвалід, як і раніше, має звернутися до управління за місцем реєстрації проживання з медичними показаннями на забезпечення такими засобами.

Медичні показання для інвалідів визначаються медико-соціальними експертними комісіями (МСЕК) з оформленням  індивідуальної програми реабілітації інвалідів, де має бути зазначено, що особа потребує забезпечення кріслом колісним або іншим засобом реабілітації.

Для дітей-інвалідів та інших осіб медичні показання встановлюються лікувально-консультативними комісіями лікувально-профілактичних закладів (ЛКК) або Клінікою Українського науково-дослідного інституту протезування, протезобудування та відновлення працездатності (УкрНДІпротезування) з оформленням відповідного висновку.

Після отримання направлення на забезпечення серійним засобом реабілітації інвалід має право замовити його виготовлення:

- через управління праці та соціального захисту населення;

- безпосередньо через підприємства, що виготовляють зазначені вироби;

- через сервісні центри з  обслуговування окремих категорій населення технічними та іншими засобами реабілітації та їх технічного обслуговування, які створені на всіх державних та казенних підприємствах.

Якщо раніше за рахунок коштів Державного бюджету у підприємств-виконавців державного замовлення здійснювалася закупівля засобів реабілітації, то з 2012 року підприємства отримують кошти за виготовлений виріб лише після того, як він буде отриманий інвалідом. На це відводиться 3-5 днів.

Так, протягом 2013 року через управління та сервісний центр (згідно з даними Централізованого банку даних з проблем інвалідності) інвалідів забезпечено:

- кріслами – колісними – 93;

- засобами пересування – 166;

- годинників для інвалідів по зору - 35;

- мобільних телефонів для письмового спілкування – 18;

- магнітофонів для інвалідів по зору – 2;

- диктофонів для інвалідів по зору – 1.

- направлень для забезпечення протезно – ортопедичними виробами – 668.

Станом на 1 листопада поточного року на обліку для забезпечення кріслами – колісними перебуває 15 інвалідів, всього на обліку в управлінні для забезпечення засобами реабілітації перебуває 367 інвалідів.

Значна увага приділяється соціальній реабілітації дітей інвалідів та професійній реабілітації інвалідів. Так, протягом 2013 року направлено 121 дитину - інваліда до Обласного центру соціальної реабілітації дітей – інвалідів для проходження курсу фізичної, психолого - педагогічної, соціально - побутової, фізично - спортивної реабілітації.

Протягом поточного року управлінням направлено 2 інваліди до Всеукраїнського центру професійної реабілітації інвалідів за спеціальністю «оператор комп'ютерного набору» та «обліковець по реєстрації бухгалтерських даних», 1 інваліда до Житомирського ПТУ – інтернату за спеціальністю «соціальний працівник. Оператор комп'ютерного набору» та 1 інваліда до Луганського міжрегіонального центру професійної, медико – фізичної та соціальної реабілітації інвалідів. Навчання і проживання в таких Центрах є безкоштовним.

Три інваліди завершили навчання у Центрах професійної реабілітації інвалідів за спеціальностями «обліковець по реєстрації бухгалтерських даних», «вишивальниця» та «секретар керівника (організації, підприємства)» та отримали відповідні державні свідоцтва.

Занесено дані по 2346 індивідуальним програмам реабілітації дітей – інвалідів та інвалідів до Централізованого банку даних з проблем інвалідності.

Відповідно до Порядку забезпечення інвалідів автомобілями видано 23 направлення до лікувально – профілактичних закладів для проходження медичного огляду та направлення на МСЕК.

Через Департамент соціального захисту населення Чернігівської облдержадміністрації по Деснянському району міста Чернігова 5 інвалідів війни забезпечено автомобілями SENS та GEELY, 2 інваліди війни забезпечені автомобілями ЗАЗ 110308-44, бувшими у вжитку, та 1 інвалід війни – ЧАЕС автомобілем, визнаним гуманітарною допомогою.

Протягом 2013 року підготовлено розпоряджень на виплату компенсації на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування на 108 інвалідів.

Протягом звітного періоду у районі проводилося вивчення громадської думки з питання підготовки законопроекту щодо альтернативних шляхів підтримки інвалідів, що перебувають у черзі для забезпечення автотранспортом. Так, у зв'язку з довготривалим терміном перебування на черзі для забезпечення автомобілями (понад 15 років) переважна більшість інвалідів загальної черги позитивно ставиться до ймовірного запровадження грошової компенсації на транспортне обслуговування замість отримання автомобіля у розмірі 100,00 грн. на місяць.

Близько 40% інвалідів, що на даний час перебувають у першочерговій та позачерговій черзі для отримання автомобіля, бажають отримувати зазначену компенсацію. Решта інвалідів з черги пільговиків бажають чекати отримання автомобіля.

Щодо запровадження транспортного обслуговування у вигляді соціального таксі, то переважна більшість інвалідів висловила свою згоду (особливо інваліди – візочники - для можливості пересування у зимовий період). Управлінням праці та соціального захисту населення Деснянської районної у місті Чернігові ради спільно з управлінням транспорту та зв'язку Чернігівської міської ради проаналізовано ситуацію щодо кількості інвалідів та їх нозологічних груп по Деснянському району міста Чернігова, розроблено проект програми «Соціальне таксі» та направлено на розгляд до управління містобудування та архітектури Чернігівської облдержадміністрації.

У районі проводиться активна інформаційно - роз'яснювальна робота з питань соціального захисту осіб з обмеженими фізичними можливостями. Так, на офіційному веб – порталі Деснянської районної у місті Чернігові ради створено окремий розділ, присвячений актуальним питанням соціального захисту інвалідів, ветеранів війни та праці, на якому розміщується інформація про центри професійної реабілітації інвалідів та правила прийому на навчання інвалідів, інформація щодо забезпечення дітей – інвалідів, інвалідів та деяких інших категорій громадян технічними та іншими засобами реабілітації, про державні соціальні виплати та ін.

Налагоджено співпрацю з редакціями газет «Чернігівські відомості» та «Живи з надією». Протягом поточного року опубліковано 15 статей, присвячених медичній, соціальній та професійній реабілітації інвалідів, порядку надання щомісячної грошової допомоги особі, яка проживає разом з інвалідом I чи II групи внаслідок психічного розладу, щодо розмірів на 2013 рік державної соціальної допомоги інвалідам з дитинства та дітям – інвалідам, забезпечення інвалідів та деяких інших категорій громадян протезно – ортопедичними виробами тощо.

Для інформування населення з питань соціального захисту в управлінні розміщено інформаційні стенди, інформація на яких постійно оновлюється, зокрема, кожного місяця відповідно до даних з міського центру зайнятості оприлюднюється список вакантних посад для осіб з інвалідністю, а також розміщуються зміни у законодавстві у сфері соціального захисту інвалідів та ветеранів війни. Додатково на стендах міститься інформація з питань професійної реабілітації осіб з обмеженими фізичними можливостями та про стандарти надання адміністративних послуг.

У районі проводиться інформаційно - роз'яснювальна робота щодо створення безперешкодного середовища для осіб з обмеженими фізичними можливостями. Так, спеціалісти управління особисто відвідали об'єкти соціальної інфраструктури, які не облаштовані пандусами, провели бесіди, надали роз'яснення та направили листи у 387 установ, які не облаштували свої будівлі відповідно до ДБН з проханням термінового вирішення питання щодо виконання Указу Президента України від 18.12.2007 р. № 1228/2007 «Про додаткові невідкладні заходи щодо створення сприятливих умов життєдіяльності осіб з обмеженими фізичними можливостями», Постанови Кабінету Міністрів України від 29.07.2009 р. № 784 «Про затвердження плану заходів щодо створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення на 2009 – 2015 роки «Безбар'єрна Україна»» та повідомлення про вжиті заходи Деснянську районну у місті Чернігові раду.

З 387 установ Деснянського району 62 магазини обладнали або зобов'язалися обладнати свої приміщення відповідно до ДБН для осіб з обмеженими фізичними можливостями, 33 – надали відповіді, що не мають конструктивної або фінансової можливості для відповідного облаштування, 172 установам направлено повторні листи, оскільки на попередні не було отримано відповідей.

Надіслано відповідні листи до всіх ЖРЕДів району, найбільших банків, промислових магазинів, закладів охорони здоров'я, поштових відділень та судів щодо облаштування пандусами.

Направлено листи до УТОС, УТОГ та ОблМСЕК з метою отримання оновленого переліку інвалідів з відповідними нозологічними групами (по слуху, по зору та з ураженням опорно – рухового апарату) та складено списки осіб з інвалідністю з метою вирішення питання забезпечення доступності інвалідів з різними нозологіями до об'єктів соціальної інфраструктури (зокрема, щодо побудови пандусів, забезпечення на об'єктах фізичного оточення позначення знаками доступності для інвалідів, що застосовуються в міжнародній практиці; дублювання рельєфним літерно – цифровим або рельєфно – крапковим шрифтом (шрифтом Брайля) інформації, що оприлюднюється; нанесення нумерації поверхів і кабінетів рельєфним літерно – цифровим шрифтом).

Листом Деснянської районної у місті Чернігові ради до управління житлово-комунального господарства Чернігівської міської ради направлено інформацію про маршрути пересування вулично-дорожньою мережею осіб з обмеженими фізичними можливостями та ймовірні місця установ та закладів, що вони відвідують, для забезпечення безперешкодного середовища в Деснянському районі.

Будівлі управлінь праці та соціального захисту населення Деснянської районної у місті Чернігові ради та територіального центру соціального обслуговування населення (надання соціальних послуг) Деснянської районної у місті Чернігові ради облаштовані відповідно до ДБН для осіб з обмеженими фізичними можливостями.

Приміщення управління за адресою: м. Чернігів, вул. Шевченка, 44 облаштоване відповідно до ДБН, а саме: забезпечено безперешкодне пересування по прилеглій до управління території; будівля має 2 входи, доступні для людей з інвалідністю (1 вхід (праве крило) - пандус примикає до сходів на вході/виході (що відповідає всім вимогам ДБН); 2 вхід (ліве крило) – управлінням добудовано додаткову сходинку для забезпечення більшої зручності входу для осіб з ураженням опорно – рухового апарату). Площадки перед входами захищені від атмосферних опадів.

Вхідні двері забезпечують безпроблемний прохід людям з важкими ураженнями опорно-рухового апарату та проїзд інвалідним візком. При вході до лівого крила управління додатково встановлено поручень для полегшення пересування на дві сходинки на висоті 90 см.

Приміщення повністю доступне всередині (усі двері та проходи в будівлі мають ширину від 80 до 120 см, пороги в дверях відсутні, на всіх сходах наявні поруччя, які закінчуються плавними заокругленнями, їх кінці надійно закріплені до підлоги, наявні спеціальні планки на поручнях, які підходять для будь – якого зросту та нозології).

В управлінні наявний доступний і пристосований відповідно до ДБН туалет для осіб з інвалідністю.

Приміщення управління за адресою: м. Чернігів, вул. Молодчого 9 А, облаштоване відповідно до ДБН кнопкою виклику у доступному для інвалідів – візочників місці; вхід з тильної сторони споруди обладнано швелером.

На виконання ст. 26, 27 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» на будівлі управління розміщено знаки доступності «Доступність для всіх категорій інвалідів» та «Туалет для інвалідів», а також 2 таблички для дублювання назви управління шрифтом Брайля.

Перед будівлею по вул. Шевченка, 44 місце для паркування автомобілів інвалідів позначено відповідним зображенням, прийнятим до використання у міжнародній практиці. Для встановлення дорожнього знаку «Місце для стоянки. Інваліди» управління звернулося за допомогою до міської ради листом.

З метою адаптації в соціумі осіб з інвалідністю, створення належних умов праці та захисту їх прав при реєстрації колективних договорів в управлінні обов’язково звертається увага на наявність в установах, організаціях, на підприємствах усіх форм власності індивідуальних програм реабілітації осіб з обмеженими фізичними можливостями та їх виконання.

Управлінням неодноразово вносилися пропозиції щодо змін у чинному законодавстві для підвищення рівня життя осіб з обмеженими фізичними можливостями. Так, запропоновано внести зміни до Порядку забезпечення інвалідів технічними та іншими засобами реабілітації (затверджений постановою Кабінету Міністрів України № 321 від 05.04.2012 р.), а саме:

1) змінити пункт 44 Порядку, дозволивши інвалідам отримувати одночасно універсальне крісло колісне з електричним приводом та універсальне крісло колісне звичайне (з ручним приводом), оскільки на даний час інвалід, який користується універсальним кріслом з електричним приводом (на строк 8 років, тобто не вуличним), має право отримати лише дорожнє крісло звичайне (вуличне), яким не можна користуватися в умовах квартир через значні габарити крісла, таким чином, інвалід не має засобу для пересування в приміщенні (квартирі).

2) до п. 35: пропонуємо дітей-інвалідів забезпечувати ортопедичним взуттям по мірі виростання не на підставі довідки ЛКК про зміну антропометричних даних, як це передбачено в Порядку, а на термін дії індивідуальної програми реабілітації. Це значною мірою спростить механізм забезпечення дітей – інвалідів протезно – ортопедичними виробами.

3) відповідно до п. 35 Порядку інваліди, які не працюють, забезпечуються двома парами ортопедичного взуття на 2 роки, однак, у зв'язку з численними скаргами інвалідів, пропонуємо забезпечувати інвалідів двома парами взуття на рік, незалежно від того, працюють вони чи ні.

4) додатково пропонуємо інвалідів І і ІІ груп по зору забезпечувати спеціальним ортопедичним взуттям на підставі довідки МСЕК про інвалідність без формування індивідуальної програми реабілітації або оформлення довідки ЛКК.

Оскільки на даний час кошторисні призначення для виплати одноразової матеріальної допомоги є спільними для інвалідів та дітей - інвалідів, то пропонуємо виділити додаткове або окреме фінансування для надання одноразової матеріальної допомоги дітям – інвалідам шляхом внесення відповідних змін до постанови КМУ № 158 від 28.02.2011 р. «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у Державному бюджеті для надання одноразової матеріальної допомоги інвалідам та непрацюючим малозабезпеченим особам».

Пропонуємо, щоб Міністерство соціальної політики України взяло на особистий контроль питання оздоровлення інвалідів-спинальників, (інваліди із захворюваннями хребта, спинного мозку, інваліди-візочники), а саме: забезпечувати санаторно – курортними путівками інвалідів спинального профілю 1 раз на рік (зараз забезпечуються лише раз на 2 роки).

Підсумовуючи доповідь, Юрій Горбань запевнив, що робота в районі з питань соціального захисту осіб з інвалідністю, в тому числі по створенню безперешкодного доступу для осіб з обмеженими фізичними можливостями до усіх об'єктів соціальної інфраструктури, постійно триває.


За інформацією Деснянської районної у місті Чернігові ради
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини