Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:08:59

Боротьба з ВІЛ-інфекцією на Чернігівщині вийшла на новий рівень

07.10.2013   15:11Агенцiя

У Чернігові підписано тристоронній Меморандум про взаєморозуміння між Чернігівською облдержадміністрацією, Державною службою з питань протидії ВІЛ/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань і американською організацією ABT Assotiation.

руки

руки

Минулого року керівництво області звернулося до світової медичної спільноти з пропозицією про співпрацю з організаціями, що опікуються проблемами поширення ВІЛ-інфекції. На це відгукнулася американська ABT Assotiation, яка у рамках довготривалих програм USAID обрала Чернігівщину у якості пілотного регіону, в якому реалізовуватиметься міжнародний проект «Фінансування і управління у системі охорони здоров’я». Ним передбачено навчання представників первинної ланки надання медичної допомоги діагностиці та принципам лікування ВІЛ/СНІД.

За словами представника ABT Assotiation Пітера Кроулі, на Чернігівщині налагоджено охоплення населення ВІЛ-сервісними послугами. «Підписання Меморандуму, як складової міжнародного проекту, буде корисним не тільки Чернігівщині, а і іншим регіонам України. Передбачається, що протягом року ми будемо мати робочий приклад оптимізації ВІЛ-сервісних послуг, що дозволить обрати оптимальну організаційну модель», – зазначив Пітер Кроулі.

В свою чергу, голова Державної служби України з питань протидії ВІЛ/СНІДу та іншим соціально небезпечним захворюванням Тетяна Александріна зауважила, що у проекті застосовуватиметься децентралізований підхід до тестування – у закладах первинної медико-санітарної допомоги тестування здійснюватиметься швидкими тестами.

«Значне місце у проекті приділяється навчанню кадрів первинної ланки, яке здійснюватиметься за кошти проекту. Отже, ми сподіваємося, що такими партнерськими стосунками на прикладі Чернігівської області, яка сама ініціювала участь у проекті, будуть розроблені механізми боротьби з інфекцією, якими зможуть скористатися в інших регіонах України. Чернігівщина довела – креативний підхід до цих соціально значущих проблем – мета і завдання місцевих медиків», – відзначила вона.

Під час підписання Меморандуму виконуючий обов’язки заступника голови облдержадміністрації Юрій Музика наголосив, що наразі в області створено 24 центри ПМСД, в яких надається допомога понад 80% населення Чернігівщини. Тому їхню роль у подоланні епідемії ВІЛ/СНІД важко переоцінити. А підписання Меморандуму дасть новий поштовх цієї роботі».

У підписанні Меморандуму також прийняла участь начальник Управління охорони здоров’я облдержадміністрації Галина Василькова.

Нагадаємо, що завдяки реалізації Програми «Забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2009-2013 роки», останнім часом в області вдалося стабілізувати темпи поширення ВІЛ-інфекції та уповільнити приріст захворюваності населення, зменшити рівень інфікування осіб молодого віку та показник передачі інфекції від матері до дитини. Зараз в регіоні під наглядом медиків перебуває 2832 ВІЛ-інфікованих, у тому числі протягом 2013 року зареєстровано 341 особу.


Прес-служба МОЗ України

 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини