Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 17 квітня, 00:22:53

Депутати вирішила не вносити на розгляд сесії питання щодо зміни статусу населених пунктів Чернігівської області, віднесених до зон радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи

09.08.2013   07:18

8 серпня відбулося засідання постійної комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та захисту населення від наслідків аварії на ЧАЕС, яке провів її голова Валерій Зуб.

В роботі комісії взяли також участь заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, депутат Верховної Ради України Валерій Дубіль, керівники районів, території яких зазнали радіоактивного забруднення внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, керівники профільних держустанов та організацій, представники засобів масової інформації.

Депутати розглянули два питання порядку денного: “Про експертний висновок про радіологічний стан населених пунктів Чернігівської області, підготовлений експертною групою Національної комісії з радіаційного захисту населення України” та “Про Звернення голови обласного відділення Українського національного фонду допомоги інвалідам Чорнобиля”.

За словами Валерія Зуба, внесення до порядку денного першого питання було зумовлено необхідністю розгляду депутатами листа Міністерства екології та природних ресурсів України, який надійшов на адресу обласної ради. Листом, що містить експертний висновок про радіологічний стан населених пунктів Чернігівщини, рекомендовано депутатам на сесії обласної ради прийняти відповідне рішення щодо зміни статусу низки населених пунктів. Зокрема, пропонувалося погодитися на переведення деяких територій із однієї зони в іншу, а деякі села і взагалі позбавити статусу радіаційно забруднених територій. Голова постійної комісії поінформував присутніх, що даний експертний висновок надсилався на попередній розгляд до структурних підрозділів обласної державної адміністрації, головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області, районних рад семи постраждалих районів від Чорнобильської катастрофи, обласного управління лісового та мисливського господарства.

Після детального обговорення, у якому взяли участь керівники зацікавлених районів та представники відповідних профільних установ, депутати постійної комісії одноголосно затвердили наступний висновок:

Про експертний висновок про радіологічний стан населених пунктів Чернігівської області, підготовлений експертною групою Національної комісії з радіаційного захисту населення України.

Розглянувши експертний висновок про радіологічний стан населених пунктів Чернігівської області, підготовлений експертною групою Національної комісії з радіаційного захисту населення України, постійна комісія відмічає, що Чернігівщина є однією з найбільш уражених чорнобильським лихом областей України.

Станом на 1 липня 2013 року в населених пунктах Козелецького, Корюківського, Новгород-Сіверського, Ріпкинського, Семенівського, Сосницького та Чернігівського районів, що відносяться до території радіоактивного забруднення, проживає 65,2 тис. постраждалих осіб, у тому числі – 12,0 тис. потерпілих дітей.

Незважаючи на впровадження комплексу заходів по захисту постраждалого населення, стан його здоров’я має стійку тенденцію до погіршення, про що свідчить зростання показників захворюваності, хворобливості, смертності та виходу на інвалідність.

За післяаварійний період значно збільшився рівень захворюваності жителів забруднених територій на патологію органів дихання, серцево-судинної та ендокринної систем, шлунково-кишкового тракту та щитовидної залози. Особливо турбує зростання рівня онкологічних захворювань.

Чорнобильська катастрофа ще більше загострила демографічну ситуацію в області.

Експертний висновок про радіологічний стан населених пунктів Чернігівської області підготовлений без всебічного вивчення питання та без врахування усіх критеріїв зонування, щільності забруднення ґрунту, спостереження за дозами опромінення жителів населених пунктів, суцільного радіологічного моніторингу харчових продуктів, відповідного інформування населення.

Відповідно до статті 2 Закону України “Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи” критеріями зонування є щільність забруднення грунту ізотопами цезію, стронцію або плутонію. Експертна група при підготовці експертного висновку керувалася тільки даними про щільність забруднення грунту ізотопами цезію.

Через обмежене фінансування у 2011 році частково проведено обстеження населення лише Корюківського, Новгород-Сіверського, Сосницького та Чернігівського районів на вміст в організмі радіонуклідів цезію. Зовсім не проводилося обстеження по цьому показнику жителів Ріпкинського і Семенівського районів.

На 2012 рік Міністерство надзвичайних ситуацій України довело області обсяг фінансування для проведення робіт з дозиметричної паспортизації радіоактивно забруднених внаслідок аварії на ЧАЕС населених пунктів тільки 13,3 тис. грн.

Законодавством України не врегульовано питання щодо надання пільг та виплати компенсацій постраждалим жителям зон забруднення, забезпечення житлом переселенців з радіоактивно забруднених територій, здійснення медико-санітарного забезпечення постраждалих громадян в разі прийняття рішення про зміну статусу населених пунктів, віднесених до зон радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Експертний висновок про радіологічний стан населених пунктів Чернігівської області, підготовлений експертною групою Національної комісії з радіаційного захисту населення України, розглянуто Козелецькою, Корюківською, Новгород-Сіверською, Ріпкинською, Семенівської, Сосницькою та Чернігівською районними радами.

За результатами розгляду районні ради звернулися до обласної ради з пропозицією про недоцільність внесення обласною радою подання щодо зміни статусу населених пунктів Чернігівської області, віднесених до зон радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Враховуючи вищезазначене, керуючись частиною 4 статті 47 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, постійна комісія прийшла до висновку:

Вважати недоцільним вносити на розгляд пленарного засідання обласної ради питання про розгляд експертного висновку про радіологічний стан населених пунктів Чернігівської області, підготовлений експертною групою Національної комісії з радіаційного захисту населення України, для внесення подання щодо зміни статусу населених пунктів Чернігівської області, віднесених до зон радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Розгляд другого питання порядку денного було зумовлено необхідністю розглянути звернення голови обласного відділення Українського національного фонду допомоги інвалідам Чорнобиля Євгена Сонника, яке стосувалося необхідності врегулювання питання щодо видачі посвідчень постраждалим жителям області від наслідків Чорнобильської катастрофи, які хворі на рак щитвидної залози. Заслухавши з цього питання інформацію відповідних фахівців, комісія вирішила доручити Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації та управлінню охорони здоров’я ОДА підготувати проект Звернення депутатів обласної ради до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо законодавчого врегулювання питання стосовно віднесення до потерпілих від Чорнобильської катастрофи громадян, які захворіли на рак щитовидної залози після досягнення ними повноліття.

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини