Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:21:23

В Чернігові вимагали ефективного розслідування катувань

27.06.2013   12:18Агенцiя

26 червня в Міжнародний день на підтримку жертв катувань, громадські активісти провели акцію під управлінням МВС Чернігівської області проти тортур та безкарності в правоохоронних органах.

Практика застосування незаконного насилля та жорстокого поводження в правоохоронних органах України має системний характер. Як зазначають правозахисники, найголовнішою причиною безкарності міліціонерів є неефективність прокуратури у розслідувані справ міліцейського свавілля.

Яскравий приклад – справа жителя Чернігова Михайла Коваля. Ще в 2001 році він постраждав від незаконного насилля з боку працівників міліції у себе вдома та в Чернігівському міськвідділі міліції. У листопаді 2012 року Європейський Суд з прав людини прийняв знакове рішення, яким визнав порушення Україною відразу кількох статей Європейської Конвенції з прав людини, зокрема, що стосовно пана Коваля та його родичів були застосовані тортури і жорстоке поводження з боку правоохоронців, а також те, що держава Україна не провела ефективного розслідування скарг на ці протиправні дії.

Протягом 12 років я намагаюся захистити свої права та вимагаю притягнути моїх катів до відповідальності, – зазначив пан Коваль під час акції. – Але вони спокійно продовжували служити в органах, отримували підвищення й ордени, займали й навіть зараз займають високі посади в обласному управлінні МВС.

За ці роки вже чотири рази суд та двічі Генеральна прокуратура скасовували постанови про закриття кримінальної справи та зобов’язували прокуратуру провести нове розслідування. Але прокуратура вперто не визнає наявність складу злочину в діях правоохоронців, – обурюється пенсіонер.

Протягом 2012 року, до вступу у дію нового Кримінально-процесуального кодексу, до органів прокуратури Чернігівської області надійшло 180 заяв та повідомлень щодо застосування працівниками міліції насильства, катувань, незаконних методів розслідування.

В той же час, за даними УМВС України в Чернігівській області, в 2012-2013 роках за ст. 127 Криміанльного кодексу України (катування), ст. 365 КК України (перевищення влади або службових повноважень), ст. 371 КК України (завідомо незаконні затримання, привід або арешт) та 373 КК України (примушування давати показання) жодного працівника міліції в області засуджено не було.

За словами Віктора Тарасова, керівника Чернігівського громадського комітету захисту прав людини, невідворотність покарання за порушення прав людини має бути “дамоклевим мечем” для правоохоронців. Тільки так можливо побороти це ганебне явище.

* * *

Згідно дослідження Харківського інституту соціальних досліджень, майже кожні 40 секунд в підрозділах міліції України відбувається акт незаконного насилля.

За даними міжнародної правозахисної організації Amnesty International, вірогідність порушення кримінального впровадження за злочини міліції складає 0,27%.

В 2012 році Європейський суд з прав людини зобов’язав Україну терміново реформувати правову систему, щоб забезпечити викорінення практики катувань осіб, які утримуються під вартою.


Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини