Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 13:00:13

Урочисте зібрання з нагоди 17-ї річниці Конституції України

27.06.2013   07:50

26 червня в обласному філармонійному центрі фестивалів і концертних програм за участю керівництва області та міста відбулося урочисте зібрання та святковий концерт з нагоди Дня Конституції України.

Вітаючи присутніх з 17-ю річницею прийняття Основного Закону України, голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко наголосив: Цей документ став черговим кроком на шляху демократичного поступу України до світового співтовариства. Він також засвідчив бажання українського суспільства реалізувати в державі ідеї європейської демократії, утверджувати сучасні політико-правові норми існування суверенної держави, будувати громадянське суспільство.

Прийняті за останні роки на виконання Основного Закону нормативно-правові акти створили передумови для відкритості органів влади та залучення громадян до державного управління.

Всі позитивні еволюційні зміни безпосередньо торкнулись і Чернігівської області.

Водночас, подальші процеси розвитку громадянського суспільства, реалізація зовнішньополітичної стратегії, зміни в економічному житті країни, реформування системи органів влади потребують більш чіткого конституційного регулювання.

“Як зазначив Президент України Віктор Янукович: “У даний час суспільство та провідні політичні сили усвідомлюють необхідність здійснення конституційно-правової модернізації. Насамперед тому, що справжня та досконала конституційна реформа є важливим чинником подальшого стабільного розвитку держави”.

Минулого року для організації широкого обговорення конституційних ініціатив, а також залучення до нього вчених, міжнародного експертного середовища Глава Держави утворив Конституційну асамблею. Внаслідок її роботи запропоновано створення нової системи балансу повноважень, яка посилить ефективність та відповідальність кожної гілки влади, робитиме наголос на децентралізації та реформі місцевого самоврядування”, – зауважив Володимир Хоменко.

За словами очільника області, прикладом соціальної спрямованості державної політики в останні роки стали соціальні ініціативи Президента України. За пропозицією Глави держави було посилено соціальний захист інвалідів, ветеранів війни та праці, молодих сімей.

Успішним виявися пілотний проект щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою. Майже 200 аптечних закладів регіону за час реалізації проекту забезпечили близько 45 тисяч хворих на гіпертонію ліками за зниженими цінами.

Вже більше року в області реалізується державна програма здешевлення вартості іпотечних кредитів, якою вже скористалось декілька десятків родин.

А цього року нові соціальні ініціативи Президента України “Діти – майбутнє України!” започаткували унікальний проект щодо відновлення фізичного та морального здоров’я українського суспільства.

Вперше на рівні держави поставлено конкретні завдання охопити максимальну кількість дітей дошкільним вихованням та позашкільною освітою.

Держава звернула увагу на фізичне виховання та формування здорового способу життя у підростаючого покоління. Посилено турботу про дітей з особливими потребами, розширено мережу центрів матері і дитини, створено відповідні патронатні служби.

За три останні роки в області відновлено роботу 45 дитячих садків, що дало змогу додатково охопити дошкільною освітою понад 3 тисячі дітей. У цьому році наслідком реалізації в області нових соціальних ініціатив Глави Держави стане відкриття ще 22 дитячих садочків та 36 додаткових груп для дошкільнят.

Важливого значення надає Президент України і молодіжним питанням, зокрема працевлаштуванню молодих фахівців. У минулому році прийнято Закон про формування держзамовлення на підготовку спеціалістів, який передбачає координування освітньої системи держави з потребами ринку праці. На це буде спрямовано 25 мільярдів гривень – найбільше за часи незалежності України.

“Процеси реформування та модернізації, розпочаті у 2010–2011 роках, будуть успішними лише в умовах зміцнення демократичної, соціальної та правової держави – держави, що сприяє формуванню активного громадянина, права і свободи якого захищені законом. Тільки така держава має шанс на успіх на міжнародній арені в умовах світової глобальної конкуренції.

Однак сама лише Конституція автоматично не перетворить країну у європейську державу з розвиненим громадянським суспільством. Адже Основний Закон є лише засобом реалізації прав і свобод громадянина. Від кожного з нас залежить, наскільки успішним та ефективним цей механізм виявиться для конкретної особи, для родини, для територіальної громади і всієї країни. Тому, поряд з усвідомленням важливості конституційних процесів має стояти розуміння власної відповідальності перед своїми близькими та рідними, земляками, співвітчизниками.

Відзначення Дня Конституції – ще один привід усвідомити свою приналежність до українського суспільства, зрозуміти роль кожної людини у процесі сучасного державотворення”, – наголосив Володимир Хоменко.

Керівник області також вручив державні нагороди.
 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини