Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 14:28:15

На Чернігівщині розвивається сімейна форма виховання

29.05.2013   08:46

Про те, як в області реалізовуються нові соціальні ініціативи та завдання Президента України Віктора Януковича йшла мова під час чергового засідання прес-клубу “Ділове слово”, яке відбулося 28 травня.

У ньому взяли участь начальник служби у справах дітей облдержадміністрації Людмила Зеленько, заступник начальника головного управління статистики в області Тетяна Дусь, провідний спеціаліст управління освіти і науки облдержадміністрації Марина Петренко, завідувач відділу Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти ім. К. Д. Ушинського Олена Злобіна, завідуюча поліклінічним відділенням обласної дитячої лікарні Ольга Шейна.

Як повідомили учасники засідання, на даний час в області спостерігається тенденція зменшення кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. На кінець 2012 року їх налічувалося 2537 осіб, що на 150 осіб менше, ніж на кінець 2011 року.

Людмила Зеленько зазначила, що на Чернігівщині розвивається сімейна форма виховання. В поточному році вже влаштовано 17 дітей, а взагалі станом на 20 травня 2013 року під опікою, піклуванням перебуває 1605 дітей, діє 11 дитячих будинків сімейного типу та 191 прийомна сім’я, в яких виховується 371 дитина. Впродовж 2013 року в прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу передбачається влаштувати 69 дітей, створити 5 дитячих будинків сімейного типу та 30 прийомних сімей.

Щороку збільшуються видатки на фінансове забезпечення прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, зокрема у цьому році виділено на 36,5% більше, ніж торік. На виплату державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг станом на 1 травня 2013 року з державного бюджету в область спрямовано 4,4 млн. грн.

Про забезпечення дітей області дошкільною освітою говорила Марина Петренко. Вона зазначила, що в області зростає кількість дошкільних навчальних закладів, зокрема, 27 травня в Козелецькому районі відкрилися 2 додаткові групи для 40 дітей. Загалом на Чернігівщині діє 406 дошкільних навчальних закладів різних типів і форм власності. За час дії обласної цільової Програми розвитку дошкільної освіти на 2011–2017 роки в області відкрито 45 дошкільних навчальних закладів. У 2013 році планується введення в дію ще 13 таких закладів.

З метою сприяння задоволенню освітньо-культурних потреб дітей, створення умов для їх творчого, інтелектуального та фізичного розвитку в області функціонують 156 позашкільних установ, які охоплюють 58841 вихованця, що становить понад 64% від загальної кількості дітей шкільного віку, повідомила Тетяна Дусь. Зокрема, діє 45 позашкільних закладів системи освіти, 37 шкіл естетичного виховання, 54 дитячі-юнацькі спортивні школи, 20 дитячо-підліткових клубів за місцем проживання. В області докладається максимум зусиль не тільки для збереження, а і для розширення мережі навчальних закладів за основними напрямами позашкільної освіти.

Ольга Шейна під час зустрічі розповіла про заходи, спрямовані на раннє виявлення і вчасну медико-соціальну реабілітацію для дітей із вродженими вадами або затримками розвитку. Зокрема, вона зазначила, що на диспансерному обліку в області перебуває 4369 таких дітей. Діти, хворі на фенілкетонурію, забезпечені у повному обсязі адаптованими харчовими сумішами за рахунок державного (32,3 тис. грн) та обласного (221,4 тис. грн) бюджетів. У сурдологічному кабінеті обласної дитячої лікарні проводиться аудіометричне обстеження дітей, спрямоване на раннє виявлення випадків зниження слуху. Загалом в області проживає 353 дитини зі зниженням слуху. Первинно слуховими апаратами забезпечені 100% дітей.

Останнім часом значно збільшились діагностичні можливості лікувально-профілактичних закладів області і особливо обласної дитячої лікарні. Зокрема, у лікарні працює сучасний комп’ютерний томограф, який дозволяє діагностувати вроджені вади розвитку, об’ємні утворення, дегенеративні зміни головного мозку. Придбано 16-канальний електроенцефалограф, завдяки якому проводиться запис електроенцефалограм під час сну та дітям в умовах відділення інтенсивної терапії. Також здійснюється робота з поліпшення матеріально-технічної бази пологових відділень центральних районних, міських лікарень, пологових будинків та обласної дитячої лікарні. У минулому році на закупівлю обладнання для відділення інтенсивної терапії новонароджених обласній дитячій лікарні з державного бюджету виділено 5 млн. грн.

Взагалі в області діти віком від 0 до 17 років складають 20% населення, зазначила під час свого виступу Тетяна Дусь. В області помітно зростає рівень народжуваності, але родини і надалі не бажають ставати багатодітними, лише 0,6% родин мають 3 і більше дітей, але в області є винятки: наприклад, родина, у якої 11 дітей.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини